Het zalig nietsdoen

Een echte zomertentoonstelling: Het zalig nietsdoen bezochten wij vandaag in museum Kranenburgh in Bergen. 

Een tentoonstelling over niets doen, dat leek me wel interessant. En ik wilde heel graag eens het museum van Bergen bekijken, ook omdat de kinderen er al een keer geweest waren en ze zo enthousiast waren over de tuin van het museum. Daar bevind zich een heel groot kunstwerk van touwen door de hele tuin waar je aan kan hangen, in kan schommelen en waar alles met alles in verbinding staat waardoor je allerlei bewegingen krijgt. 

Maar dan de tentoonstelling: deze begon  met een uitspraak van Oscar Wilde

To do nothing at all is the most difficult thing in the world, the most difficult and the most intellectual” 

Ik ben heel goed in nietsdoen, zei ik tijdens onze lunch op het terras van het museum. “Nee joh” zei Tobias “jij bent er juist helemaal niet goed in, maar ik wel” en misschien heeft hij wel gelijk want als je niets doet, mag je ook niet op je telefoon kijken, een boek lezen of leuke dingen gaan doen. Helemaal niets doen vind ik heel snel saai en vervelend. 

Bij de oude Grieken was niets doen een groot goed. Bezinning, contemplatie, kunst en sport stonden in hoog aanzien. Werk en activiteiten stonden dat rustig peinzen maar in de weg.

Maar daar kwam in Europa met de komst van het christendom al snel een einde aan. “Ledigheid is des duivels oorkussen” men moest werken en bidden.

In de moderne tijd hebben machines een groot gedeelte van het werk overgenomen en hebben we heel veel vrije tijd. Maar die vullen we in met het doen van zoveel mogelijk “leuke” dingen. Daar maak ik me ook reuze schuldig aan.

Maar we moeten dus meer niets doen. De kunstenaars die mee werkten aan deze tentoonstelling geven (volgens het boekje) een scala aan opties, variërend van zinvol tot nutteloos en van bewust nietsdoen tot ongebreideld luieren. 

Oceanic feeling- Inge Meijer. De parasollen bewegen van boven naar beneden en als hij beneden is zit je hoofd tussen raffia
Ed van der Elksken- Meisjes op een atletiekbaan
Kasper Niehaus- Arcadisch landschap. Ik weet eigenlijk niet wat dat is, arcadisch, maar de mensen er op doen niets en dat is bij deze man op veel van zijn schilderijen zo.
Diederik Gerlach- Mach mal Pause. Over vakantie vieren(zwemmen, midgetgolfen, vakantiewerk enz)

Tom Friedman- bigbluefigure. Een groot liggend beeld van piepschuim. Een klein mannetje zit in het holle oog waardoor (ik citeer) “de blik op de wereld wordt zo een intern gericht meditatief moment”

David Nuur- distant relations between lovers could fail by the lack of your true focus. Kunstmagazines vol ‘wijze woorden’ liggen klaar om er lekker in te scheuren en pijltjes mee te schieten.
Tanja Ritterbex- Nail Studio. Gaat over het ‘decadente’ nietsdoen.
Alain Sechas- Lazy king
Voor het museum kon je ook nog midgetgolfen. Superzinloos

Verder kon je nog het totale niets ervaren in een cabine van Matthijs Munnik, waren er mooie foto’s van verschillende kunstenaars en videokunst van bijvoorbeeld een voetballer die een bal hoog houd ( wat is de relatie tussen tijdverdrijf en training? Een bal op je hoofd houden vraagt heel veel concentratie en beheersing. Maar is het zinvol?) en kon je liggend op een kleed de draaiing van de aarde ervaren door te kijken naar de slinger van Foucault.

Voor de kinderen was er trouwens een speurtocht. Maar die van mij waren zo druk met het pijltjesschieten dat ze de hele speurtocht vergaten 😉.

Jitstips van vandaag: ga ook even kijken bij deze tentoonstelling. Kan nog tot 24 september. En Bergen zelf is natuurlijk ook heel leuk.  


5 reacties

 1. Ha Jits, Wat een leuke jitstips! Dat museum lijkt me top en het onderwerp Niets doen, is ook heel interessant. Ik ben het wel met Tobias eens dat jij niet echt zoals hij of zoals Buul niets kan doen. Gewoon voor je uit staren oid. Terwijl ik jou vroeger ongeveer het luiste kind vond dat ik kende, die er vooral heel goed in was om anderen iets te laten doen waar jij geen zin in had. Maar later, toen je ouder was, vond ik dat helemaal niet meer. Ik vond en vind je behoorlijk actief. En surtout surtout, als ik zo die blog van jou lees dan ben ik verbaasd over hoeveel jullie steeds doen met je kinderen, alsof je de hele dag met hen bezig bent. Willen zij nooit gewoon lekker op straat spelen ZONDER OUDERS ? Dingen doen die jullie niet zien etc. Of gewoon alléén zijn. Ik bel je snel om bij te praten! Xxxxx

  Renee

  Sent from my iPad

  >

  Like

  • Ha Renee
   Ik moest ook de hele tijd aan jou denken tijdens de tentoonstelling. Ik denk dat je het heel leuk zou vinden.

   Ja waarschijnlijk doen we te veel, met de kinderen. Maar ze spelen ook vaak lekker zelf hoor, maar daar schrijf ik niet over want dan zie ik ze niet. Nu zijn ze bijvoorbeeld ergens naar een goede zandduin in de buurt om er lekker vanaf te rennen.

   Maar ik neem me voor vaker niets te doen want ik vind dat je gelijk hebt. Ze moeten zich ook zelf vermaken.
   Daarnaast vind ik het zelf ook vooral leuk dingen met ze te doen, anders zou ik het niet doen. Vandaag gaan we bijvoorbeeld naar het circus. Vind ik zelf ook erg leuk.
   Veel liefs, Jits

   Like

 2. Echt helemaal niets doen, kan ik ook niet. Had ik nog last van in de Thermen Soesterberg, de rust kamer, hahahaha geen boek, geen tv, geen muziek, uhhhh ik snap die mensen ook niet die op een strand kunnen liggen en onbeweeglijk de hele dag zo door kunnen brengen, snap ik niets van! Ik moet minimaal een boek hebben dan om te lezen. De tijd te verdrijven en natuurlijk observeer ik ook, want de camera in de aanslag, ja ook!

  Wel kan ik op de bank hangen en series kijken, voor mij is dat al niets doen, met kijken naar, alleen mijn hoofd neemt op, soms totaal nutteloos, soms vol met info, en toch is mijn lichaam in rust. Net als met lezen, en een dutje die kan volgen ook prima, maar ik doe inderdaad altijd iets! 😉

  X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s