Klein wonen met kinderen

In Amerika is er een nieuwe trend aan het ontstaan: The Tiny house movement. Het gaat er over dat er steeds meer mensen kiezen om klein te wonen. Klein wonen heeft naast de nadelen die de meeste mensen meteen bedenken ook verschillende voordelen: het is goedkoop, je kan blijven wonen in het deel van de stad waar je graag woont, het is gezellig en het is veel beter voor het milieu. En dat zien steeds meer mensen in. tiny house infographic

the tiny house movement

Ik spreek uit ervaring want ik woon al jaren klein (met vier personen op 52 m4). En ondanks dat ik daar zo af en toe wel van baal, vind ik het over het algemeen prima en hebben we het heel gezellig met zijn vieren.

Als je ook klein woont of wilt gaan wonen heb je misschien iets aan de volgende tips:

Tip 1: hou het romantische beeld voor ogen.

Als je een week met je gezin in een klein vakantiehuis, een boot of een kampeerbus zit en je hebt het heel gezellig dan denk je misschien wel: “hier zou ik best willen blijven wonen. en Eigenlijk heb je helemaal niet zo veel nodig”. Dat doe je ook als je klein woont, alleen dan heb je vééééél meer ruimte. Zie dat als een voordeel.

Wij hadden vroeger thuis een boek waar ik dol op was. Dat heette “Rolling Homes. Handmade houses on wheels”. Ik keek heel vaak naar alle foto’s in dit boek en fantaseerde erover hoe het zou zijn in zo’n ‘rolling home’ te wonen. Er stonden allemaal omgebouwde schoolbussen en andere rijdende huizen in met hele gezellige hippie- interieurs en handige foefjes om al je spullen kwijt te kunnen in zo’n kleine ruimte. Toen ik Tobias leerde kennen, bleek na een tijdje dat hij als kind ook al een voorliefde had voor dit boek en het staat hier nu gelukkig ook in onze boekenkast. Even een paar foto’s om een indruk van het boek te krijgen.

Ik zie het al. Dit vind ik zelf zo leuk dat ik er binnenkort gewoon een heel blog aan wijdt want nu dwaal ik af waar het in dit verhaal over gaat: het kleine wonen. Denk romantisch dus.

tip 2: Ruim één keer per dag alles op.

Minder ruimte betekent ook minder oppervlak om schoon te maken, maar in dat weinige oppervlak wordt natuurlijk wel meer geleefd dan in een groot huis per kamer.

Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft. Dat lukt na een tijdje best aardig. Het grootste probleem is het kinderspeelgoed.

 Dit krijgt ook een vaste plek maar wordt elke dag tevoorschijn gehaald. Wij hebben nu per speelgoed een grote bak of la onder het bed.

  hierin zitten dan bijvoorbeeld blokken, lego, knuffels, de trein en de playmobiel. Er mag altijd maar één bak tegelijkertijd gebruikt worden. Wil je als kind iets anders, moet je eerst deze bak opruimen. Dan nog wordt het snel één grote bende van speelgoed. Leer de kinderen al snel zelf opruimen en rijm voor het eten alles goed op. Daarna eten, boekjes lezen en naar bed.

tip 3: Neem geen (verharend) huisdier.

Hoe jammer ik het ook vind, een huisdier nemen als je klein woont, met veel mensen, is niet handig. Je moet het jezelf niet onnodig moeilijk maken. Een kat is nog een extra bewoner in huis, hij laat overal haren achter en er moet ook nog een kattenbak bij. En dan heb ik het er nog niet eens over dat de kat snachts veel wakker is, wat niet handig is als je in de woonkamer slaapt. Voor een hond is het gewoon zielig als je weinig ruimte hebt.

 Tip 4: Leef in harmonie.

Deze is ook niet voor iedereen haalbaar maar als je klein woont helpt het erg als je niet de hele tijd ruzie met elkaar maakt. Je kan je tenslotte niet boos ergens terugtrekken na de ruzie. Doe dat dus gewoon niet. Zeg wat je vervelend vindt voordat het te laat is en zeg soms wat je vervelend vindt juist niet (slik het in). En heel belangrijk: ouders die geen ruzie maken hebben ook kinderen die weinig ruzie maken.

 

Tip 5 tot en met 10.

 • het helpt om op de bovenste verdieping te wonen. Om je heen is heel veel ruimte in de lucht. 
 • Zorg ervoor dat je niet teveel spullen hebt. Geef veel weg of gooi veel weg (daar ben ik nog niet heel goed in. zie de blog over de Japanse opruimgoeroe
 • Wil je kind een muziekinstrument spelen, kies er dan één waar een koptelefoon in kan.
 • Gebruik de ruimte optimaal. Dus ook de gang. 
 • Ga veel naar buiten (wandelen, naar het park of de speeltuin, fietsen op het pleintje, iets leuks doen of zoals wij in de zomer; naar onze tuin)
 • Neem een uitvouwbaar bad. 

Voor nu laat ik het hierbij. Als er nog andere mensen zijn die een goede tip hebben, vind ik het heel leuk als je die aan mij op wil sturen.

 

 

8 reacties

 1. Ha jits, ook grappig ik was gister ook al steeds op you tube fimpjes ah kijken over tiny houses. Stond ooka rtikel over in nrc. Ben nu deze

  Documentaire aan het kijken:

  We the tiny house people

  Vooralsnog zit ik goed fout in dit huis… X sarah

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

 2. Lieve Jits, Dit is weer een ijzersterke Jitstip, ik heb genoten! En bovendien veel handige en verstandige tips die evenzeer gelden voor wat groter behuisden als : regelmatig opruimen of, nog beter: je afvragen of je dat wat je wil kopen eigenlijk wel nodig hebt! En ook in harmonie leven en geen ruzie maken, ook al heel verstandig! Ik zie dat je al je goede voornemens uit de kast hebt gerukt.

  Ik kijk erg uit naar de volgende Jitstips over al die enige ‘Rolling Homes’. Zie je komende zondag in het Cobramuseum. Xxxxxx

  Renee

  Sent from my iPad

  Like

 3. Oh wat een leuk blog! Ik kwam hier torvallig uit bij het zoeken nazr informatie over klein wonen. We wilken namelijk met z’n drieën op 55m2 gazn wonen…toch twijfelen we of dit wel een goed idee is. Mazr als ik jou verhaal lees dan moet dit wel lukken! Lieve groet Cyn

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je wel. Ja als je zo klein woont hangt het heel erg van de indeling af. Als die goed is kan het best. Als het verder een leuk huis is op een fijne plek zou ik het gewoon doen. Veel succes met het maken van de keuze

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s