Sterren vouwen

Ik voelde deze week ineens een enorm drang om sterren te vouwen. Leuk, als kerstversiering voor op de ramen in de klas en thuis. Ik had alleen geen idee hoe het moest. Maar dan heb je altijd nog het internet en als je gaat zoeken op sterren vouwen, dan kan je je lol op. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Die van DIY-blogs en vlogs (DIY staat voor Do It Yourselve)

Ik heb verder alle andere dingen die ik moest doen, niet gedaan. Ik ging lekker voor de kerstboom (zie filmpje hieronder) aan tafel zitten met naast me mijn nieuwe radio (van SinterTobias gekregen) en de kat Tijger op mijn schoot. en dan lekker een beetje fröbelen. Hieronder dus een aantal sterren die niet te moeilijk zijn om zelf te maken. Leuke kerstvakantie-activiteit.

Eenvoudige 4-ster

Nodig: 1 vouwblaadje, schaar en lijm

 1. vouw het blaadje 4 keer: 2 rechte vouwen en 2 diagonale vouwen. zodat je een ster hebt.
 2. Draai het blaadje om en knip het aan 4 kanten halverwege in (zie foto)
 3. Vouw 4 punten en plak ze een beetje over elkaar heen vast
 4. Draai de ster om en je 4-ster is klaar. Leuk om er meerder te maken voor op het raam)

De makkelijke acht-ster

Nodig: 8 vouwblaadjes of vierkante velletjes papiertjes nodig en lijm. Het is leuk om voor deze ster meerdere kleuren te gebruiken.

 1. Vouw één velletje papier schuin doormidden en vouw het papiertje weer open.
 2. Vouw de twee kanten nu naar de vouwlijn toe zodat er een vlieger (of patatzakje) ontstaat.
 3. Doe dit vervolgens ook met de andere 7 papiertjes.
 4. Plak de vliegers nu met de punt aan de brede kant naar elkaar, tegen de vouwlijn aan. Doe dit één voor één en schuif bij de laatste vlieger de losse kant onder de eerste vlieger.

Een beetje-3d-ster

Deze was voor mij al best moeilijk, al moet ik er dan wel bij zeggen dat ik echt niet handig en zeker niet nauwkeurig ben. Voor de echte “origami-master” is dit waarschijnlijk een makkie. Je hebt weer 8 vouwblaadjes en lijm nodig.

 1. vouw het blaadje 4 keer: 2 rechte vouwen en 2 diagonale vouwen. zodat je een ster hebt. Vouw het papier weer uit tot een vierkant.
 2. Vouw nu 2 driehoeken naar binnen. Dit doe je door het papier op de rechte vouw naar binnen te duwen
 3. Vouw de twee punten naar beneden, langs de vouwlijn in het midden.
 4. doe dit 8 keer en vouw de blaadjes in elkaar
 5. Lijm ze vast zodat de onderste flappen aan elkaar zitten en de bovenste nog wat uitsteken.

De Waldorf ster

Deze ster is wel wat werk om te maken maar het resultaat is fantastisch en als je eenmaal lekker aan het vouwen bent gaat het best gemakkelijk. Ik heb er nu 1 gemaakt voor op mijn raam in de klas.

Het is het mooist om deze ster te maken met vliegerpapier. Je hebt hier dan 8 vierkante velletjes van nodig. Voor de uitleg verwijs ik jullie door naar een you-tube filmpje.

Ik heb de smaak te pakken en vouw nog een tijdje door. Deze onderstaande staan ook nog op mijn verlanglijstje om te maken en ik hoop dat ik iemand geïnspireerd heb ook te gaan vouwen. Als je ook een ster maakt stuur je dan een foto?

2 reacties

 1. […] van alles zijn zoals de vloer dweilen, naar de markt gaan, mijn boek uitlezen, een kast opruimen of Sterren vouwen. Dit naast dat je toch wel de hele dag bezig bent met ??? Tja, met wat eigenlijk. Ik zou ook best […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s