Kasteel Ruurlo

Omdat ik jullie niet de hele tijd wil overladen met mijn persoonlijke besognes dit keer weer een uit-tip: Kasteel Ruurlo.

Ruurlo ligt in de Achterhoek en ik begrijp nu wel waarom deze streek in Nederland zo heet. “Uit-hoek” zou nog een betere naam zijn. Het is echt ontiegelijk ver weg, zelfs vanuit het huis van mijn moeder, dat toch ook in de provincie Gelderland ligt was het nog 1 uur en 20 minuten rijden. Maar de moeite waard is het wel want heel mooi daar, zeker met zon en alle herfstkleuren.

Kasteel Ruurlo stamt al uit de 14e eeuw. Door de eeuwen heen zijn er wel allerlei stukken bijgebouwd en al die tijd bleef het eigendom van riddergeslacht van Heeckeren. Daarna werd het kasteel een tijdje gebruikt als gemeentehuis maar in 2013 werd het gekocht door het echtpaar Melchers om als dependance te fungeren voor hun museum MORE in Gorsel. Wel te gek als je zoveel geld hebt dat je twee musea kan vullen met je privekunst en op die manier ook weer iets goeds doet voor de samenleving. De bezoekers waren op deze vrijdag wel allemaal keurige “grijze dakduiven” (mensen van 65+ in het bezit van genoeg tijd en een museumjaarkaart)

Kasteel Ruurlo is totaal gewijd aan het werk van Karel Willink. Hij omschrijft zijn werk zelf als ” imaginair realisme” Een, vanuit de verbeelding geschilderde werkelijkheid. Ik ben eigenlijk geen groot fan van zijn schilderijen want het is allemaal wel heel somber en koel. Maar toch ook fascinerend en erg knap geschilderd.

Naast de schilderijen en tekeningen van Willink zijn er in het museum ook de creaties van modeontwerpster Fong Leng te zien, waarvoor Mathilde Willink, de tweede vrouw van de schilder, als levend model fungeerde.

Het kasteel zelf is heel mooi opgeknapt met een nieuwe glazen pui en loopbrug ervoor, een heel moderne trap en mooie ingelegde houten vloeren.

In de mooie parktuin ligt de oranjerie met een fijn terras waar je goed kan lunchen.

De moeite waard om eens af te reizen naar Ruurlo dus. En het lijkt me ook heel leuk om hier inde Achterhoek eens een fietsvakantie te gaan doen.

Maar wat ik eigenlijk nog het mooiste vond in Kasteel Ruurlo is dit beeld van een baby neushoorn van de beeldhouwster Miriam Knibbeler. Die zou ik zo mee naar huis willen nemen.

3 reacties

  1. […] De volgende ochtend gingen we na een lekker ontbijt naar het museum More. Dat ligt in Gorsel, een leuk dorpje vlak bij Warnsveld. Tobias en Sanne gingen lopen (ongeveer 9 km) en Saar en ik gingen met Louis en Ole in de auto (de kinderen van Saar willen “echt niet!” meer mee naar een museum. De kunst in More is vooral modern en valt onder de stroming Magisch realisme. Ik ben echt een fan van dit museum en er ook al een keer eerder geweest (de Meivakantie) en ook heb ik al een keer een blog geschreven over de dependance van More Kasteel Ruurlo […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s