Hele goede boeken, geschreven door vrouwen, over vrouwen

Dit blog had ik al een tijdje geleden geschreven maar om de één of andere reden nog niet gepost. Dan nu dus maar

In de zomer lees ik altijd een stuk meer dan in de winter. Dat komt vooral omdat ik dan in mijn tuinhuisje woon waar ik geen tv heb. Thuis kan ik niet altijd de discipline opbrengen om na een vermoeiende dag niet op de bank voor de buis te gaan hangen, ook al is er vaak niet iets specifieks dat ik wil kijken. Het kost gewoon minder moeite. Maar ik vind lezen wel erg fijn. Ik lees al mijn hele leven en heb altijd wel een boek waarin ik bezig ben. Nieuwe boeken lezen is leuk maar ik heb nog lang niet alle goede, oudere boeken gelezen dus ik probeer dat een beetje af te wisselen. Maar deze zomer stond om de één of andere reden in het teken van oudere boeken, geschreven door Vrouwen, Engelstalig en erg goed.

Fried green tomatoes at the Whistle Stop Cafe- Fannie Flag

Wat een geweldig boek is dit. Het behandeld 2 aparte verhalen die in andere tijden spelen, het is ontroerend, spannend, romantisch, historisch en grappig en het leest als een trein. Veel mensen hebben misschien de film gezien (die is ook al zo goed) maar ik vond het boek nog veel beter.

In het boek ontstaat er een vriendschap tussen Evelyn Couch (een huisvrouw waarvan de kinderen al uit huis zijn) en Ninny Threadgoode (een oudere vrouw die in een verpleeghuis woont). Elke week bezoekt Evelyn Ninny, die haar verhalen vertelt over haar jeugd in Whistle Stop, Alabama, waar haar schoonzus Idgie en haar vriendin Ruth een café runden. Deze verhalen, samen met Ninny’s vriendschap, stellen Evelyn in staat een nieuw, bevredigend leven te beginnen, terwijl de mensen en verhalen van Ninny’s jeugd voortleven. Het boek behandeld thema’s als familie, ouder worden, liefde en racisme en het is een prachtig tijdsbeeld.

Fannie Flag was naast schrijfster ook comédienne en actrice. Ze schreef voor de serie Upstairs downstairs en speelt ook een rolletje in Grease. waarin ze de hoofdzuster van de highschool is. Fried green tomatoes stond in 1986 na verschijnen 36 weken in de The New York Times bestseller lijst. Ze won ermee ook de Harper Lee-prijs en Harper Lee (schrijfster van To Kill a Mockingbird (ook zeker lezen als je dat nog niet gedaan had) schreef een lovend voorwoord voor dit boek. Echt gaan lezen dus.

The Group- Marry McCarthy

Nog helemaal vol van het vorige boek begon ik op aanraden van mijn vriendin Florence Tonk aan The Group van Mary mcCarthy. Een boek uit 1963. Het vindt plaats in New York eind jaren ’20/begin ’30. Het biedt een inkijkje in het leven van de upperclas/jetset van de New York, die hun dochters naar Vassar university sturen waar ze samen de de “Ivory Tower Group“vormen. Het boek begint als deze jonge vrouwen net afgestudeerd zijn en ‘het echte leven” ingaan. Daarin lopen ze tegen problemen aan in hun werk en vooral in hun relaties met mannen. Problemen die van alle tijden zijn, voor de eerste keer seks, bedrog, vreemdgaan, opvoedingsproblemen, problemen met ouders, alzheimer, de gevolgen van de (geld)crisis. Het is zo knap hoe er zoveel onderwerpen in één boek kunnen zitten en hoe de schrijfster de levens van al deze verschillende vrouwen toch tot één verhaal weet te vormen. Ook dit boek heb ik in één ruk uitgelezen en ik vond het heel goed.

The Aubrey Trilogy – Rebecca West

Hiervan heb ik alleen nog maar het eerste boek gelezen: The fountain overflows (nu ook vertaald in het Nederlands en momenteel overal in de boekhandel als “De familie Aubrey”) maar ik ga zeker ook de andere twee boeken lezen.

Dit eerste deel gaat over het excentrieke gezin Aubrey dat in Londen woont, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Vader Piers is journalist, moeder Clare een voormalig concertpianiste, die haar carrière opzij heeft gezet om voor hun vier kinderen te zorgen: de muzikale tweeling Mary en Rose, de talentloze Cordelia en de kleine Richard Quinn. En dan is er ook nog nicht Rosamund, die met haar moeder bij hen intrekt nadat beide echtgenoten onmogelijk om mee te leven blijken te zijn. Het verhaal is verteld vanuit Rose en gaat vooral over hoe de opgroeiende meisjes naar de wereld en de volwassenen kijken en dat beschrijft ze op een heel humorvolle, maar ook scherpe manier. Ik zag op internet dat sommige mensen het saai en niet om door te komen vonden maar dat vond ik helemaal niet. Ik heb het in een week uitgelezen, terwijl het best dik is (608 blz) maarja, meningen verschillen…

Rebecca West (1892-1983) schreef een semi-autobiografisch boek. Ze kwam uit een vergelijkbaar gezin. Later was ze vrienden met Virginia Woolf en ze had ook nog een tijdje een relatie met Charlie Chaplin (dat vond ik wel een grappig weetje om er even bij te zetten)

Langer geleden gelezen maar heel goed passend in dit rijtje boeken is de Old Filth- trilogie van Jane Gardam. Die vond ik ook echt fantastisch.

en momenteel lees ik The Hours van Michael Cunningham omdat ik binnenkort naar het toneelstuk daarvan ga. Ook een boek over verschillende vrouwen, maar wel geschreven door een man.

Als er mensen nog andere tips hebben van boeken die in dit rijtje thuishoren of er helemaal niet in thuishoren maar gewoon heel goed zijn, dan hoor ik het graag want ik ben voorstander van meer boeken-tips.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s