corona- update 2- Help, mijn kinderen zijn de hele week thuis!!!!

Vandaag een Jitstips speciaal voor mensen met (kleine) kinderen die nu, door alle corona- maatregelen de hele dag thuis zitten. Ik schreef hem voor de ouders van mijn klas maar denk dat veel meer mensen er wat aan hebben, want zitten we niet allemaal min of meer in het zelfde schuitje? 

Ik weet dat het niet altijd makkelijk is: je kinderen thuis, ze ook nog lesgeven, je eigen werk doen, en daarnaast ook zorgen dat het huis niet ontploft.

Daarom hier enkele tips en een mogelijk dagschema:

tijd activiteit
07.00- 09.00 uur rustig opstaan en ontbijten
09.00- 10.00 uur werk van school laten doen (schriftjes, reken en taal- werk, schrijfoefeningen enz) of zelf sommen verzinnen, uitgeprinte werkbladen, kleurplaten enz.
10.00- 11.00 uur pauzehapje eten (op school lezen we dan ook altijd even voor). Dan even kort naar buiten (blokje om lopen, even fietsen, spelen op het balkon of in de tuin)
11.00- 11.30 uur muiswerk, gynzy, wepboek of een andere educatieve site
11.30-12.30 uur “gericht spelen”- geef je kind een opdracht om iets te bouwen, een verhaal na te spelen, te sorteren (bijvoorbeeld zet alle dieren per soort bij elkaar). Als je geluk hebt raken ze hierdoor zo in het spel dat ze er later mee door willen gaan.
12.30- 13.30 uur lunchen
13.30- 14.30 uur tekenen, knutselen, paaseieren beschilderen, samen koken of iets anders creatiefs
14.30- einde van de dag Vrij in te vullen

 

Andere tips:

 • kinderen houden van regelmaat en voorspelbaarheid, dus probeer een vast schema aan te houden.
 • Vervelen is niet erg. Daar leren kinderen van. Zeggen wij ouders niet altijd: vroeger moesten we altijd zelf bedenken wat we gingen doen en we hadden maar 3 tv-zenders en geen computer. Dus: laat ze (soms een beetje) aan hun lot over. Uiteindelijk verzinnen ze zelf wel iets.
 • Er ontstaan door de Corona heel veel nieuwe initiatieven zoals lessen die je online kan volgen (bijvoorbeeld op www.ooadaklaslokaal.nl) Hier kan je kind elke dag live lessen volgen of later terug kijken.
 • betrek je kind bij de dagelijkse klusjes. Laat hem of haar helpen met opruimen, schoonmaken, koken of wat dan ook. Dit is DE tijd om ze daar iets over bij te brengen
 • Bedenk dat kinderen de hele dag door leren (dus niet alleen op school of thuis als ze bezig zijn met schoolwerk). dus wees creatief en bedenk bij alles (voor jezelf) “Wat zou mijn kind hiervan kunnen leren?”
 • praat met je kinderen. Deze kan ik niet genoeg benadrukken. echt heel belangrijk!!! en stel ook momenten van stilte in (je moet zelf misschien ook je eigen werk doen of wordt gewoon af en toe gek van het geklets)
 • Je hoeft echt niet een hele schooldag te vullen met werkjes. Voor kleuters is 1,5 uur intensief werken echt wel genoeg. Voor oudere kinderen is dat 2 tot 2,5 uur. Op school doen we tussendoor ook allerlei andere dingen.
 • Begin samen met een activiteit: spelen, tekenen, iets bouwen (haal ook weer oud speelgoed tevoorschijn,want dat is dan weer iets nieuws). Zeg er bij dat jij na een tijdje iets anders gaat doen. Zit je kind eenmaal in het spel, dan kan je rustig je eigen werk gaan doen.
 • doe zo af en toe een yoga of meditatie- oefening samen. Naast dat het gezellig is, maakt het je kind (en hopelijk jezelf) lekker rustig.
 • Las daarna een lees-half uurtje in. Laat je kind zijn eigen boek lezen (plaatjes kijken is ook lezen) Geef het goede voorbeeld door zelf ook met een boek op de bank te gaan zitten.
 • Zorg voor genoeg beweging. Kinderen zijn in die zin net hondjes die uitgelaten moeten worden. Als de speeltuin te vol is, ga dan gewoon wandelen (je kan het trainen voor de avond-drie-daagse noemen). Vertel je kind ondertussen een verhaal (een sprookje of boek dat je uit je hoofd kan vertellen of je verzin samen een verhaal) Op die manier denkt je kind niet aan hoe ver het moet lopen of gaat het klagen maar loopt het gezellig mee. Ook kan je onderweg dingen tellen (bijvoorbeeld mensen met een mondkapje, rode auto’s of hardlopers)
 • En tot slot: probeer ook wat tijd voor jezelf in te bouwen. Spreek met je partner af wie wanneer de kinderen doet, trek je even terug in een andere kamer, spreek met de kinderen af wanneer je wel beschikbaar bent voor vragen en kletspraatjes en wanneer niet.

en bedenk bij dit alles: Dit is een tijdelijke nood-situatie. We gaan er het beste van maken. En: het houdt ook weer op, maar de kinderen (en wijzelf ook) gaan dit nooit vergeten dus probeer er voor hen een leuke herinnering van te maken.

41a987c1-3720-4a8a-a65f-9545eed82f29
elke dag minstens een half uur lezen

 

Eén reactie

 1. Mooi bericht, Jits.

  Je zult wel heel druk zijn.

  Hier alles onder controle. Wel vrij saai leven want als risicogroep ( allemaal ouder en ik ook nog diabetes) komen we het hek nauwelijks uit.

  Liefs,

  Gerritjan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s