Middelbare school voor louis

img_6706Veel dingen gaan ook gewoon door in deze rare corona-tijd. Zo hebben wij ons de afgelopen twee jaar bezig gehouden met zoeken naar een goede middelbare school voor Louis en we hebben deze week de uitslag van de loting gekregen. Die verklap ik nu nog niet: eerst even het voortraject.

De afgelopen twee jaar?!?  dat is wel lang, denkt u misschien. maar in Amsterdam is dat heel normaal. Er zijn zoveel middelbare scholen en zoveel kinderen dat er een heel ingewikkeld systeem is bedacht om dat allemaal zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Je moet een lijst maken van je top-12 favoriete scholen. En het is beter geen scholen op je lijst te zetten waar je niet geweest bent. Daarom moet je al in groep 7 beginnen met het bezoeken van open dagen. Je weet dan nog niet wat het uiteindelijke advies van je kind wordt, dus je kan het best beginnen met scholen die alles hebben (vmbo-t, havo en vwo). Toen Louis in groep 7 zat gingen we dus ook kijken op de Vrije School. Ik was daar zelf heel nieuwsgierig naar omdat ik ook op een vrije school gezeten heb (niet in Amsterdam maar in Nijmegen. herlees hierover maar eens mijn oude blog: HH2: De vrije school)  en zowel Louis als ik vonden het op de Geert Grote heel leuk. Het is een mooi gebouw. Ze doen van alles naast de reguliere vakken, zoals sterrenkunde, theaterlessen, schermen, koorzang, euritmie, metaalbewerken, houtsnijden en allerlei andere creatieve vakken,. En er hangt een hele prettige sfeer en dat laatste is toch eigenlijk het belangrijkst als je ergens voor het eerst gaat kijken. 

Louis vond het er heel leuk en lange tijd bleef de Vrije school op nr 1 staan. Ik twijfelde ondertussen. De vrije school is inderdaad een hele fijne school, maar is het ook geschikt voor Louis: Is hij niet te nuchter voor de zweverigheid die er ook bij hoort? Vindt hij het wel leuk om zoveel te moeten tekenen en schrijven (dat zijn nou niet de vakken waar hij dol op is en op de Vrije school moet je dat elke dag, omdat je er periodenonderwijs hebt en je periodenschrift moet bijhouden), Is Louis niet veel meer gebaat bij een klassieke, beetje strakke school? Al dat soort dingen vroeg ik me af, en ik probeerde het hem, op subtiele wijze, uit zijn hoofd te praten. Tevergeefs.

Dit jaar bezochten we nog veel meer scholen en voor Louis kwam er toch een andere school op nummer 1 te staan: namelijk het Fons Vitae: een goede school in een mooi oud gebouw (maar van binnen heel modern opgeknapt) midden in Oud-Zuid. Ik was blij; een degelijke school met een ‘nette’ populatie, met goede resultaten en niet ver van huis. Ook een hele populaire school. louis en Tobias moesten er wel 3 uur wachten toen ze zijn inschrijflijst gingen inleveren (dat moet dan weer op de school van je eerste keuze) Hij was dus niet de enige. De Geert Grote kwam op nummer 2 en daarna volgde nog een hele rits aan andere scholen die ook heel leuk waren. Je kan immers ook makkelijk terecht komen op de nr 7 van je lijst.

Donderdag werd de loting bekend en kon je kijken op een site naar welke school het geworden was. Louis had lotnummer 2473 en ja hoor, het was niet nummer 1 maar nummer 2: het Geert grote-college. Louis was er heel blij mee en ik toch eigenlijk ook. Ik weet dat het een school is waar je je thuis gaat voelen. Er werken hele lieve, bevlogen mensen, hij komt in een klas met andere vrije school kinderen (zijn toch de leukste mensen: bijzonder, autonoom en sympathiek), hij gaat er heel veel leuke dingen doen en, misschien wel het belangrijkste, op de Vrije School mag je zijn wie je bent,  en dat wil toch iedereen. En het is toch eigenlijk ook gewoon veel leuker dan één-of-andere populaire kak-school in zuid.

En voor mij voelt het ook een beetje als een “trip  to memory lane”. Die antroposofen zijn erg van tradities en vasthouden aan het oude, dus veel zal nog hetzelfde zijn als toen ik er op zat. Maar ik heb ook gehoord dat ze toch echt wel dingen veranderd hebben en hebben aangepast aan deze tijd en daar ben ik ook heel benieuwd naar. Dat gaan we dus allemaal zin, de komende jaren.

En ik ben eigenlijk niet zweverig genoeg misschien, maar diep vanbinnen heb ik het gevoel: Dit had zo moeten zijn. Het lot heeft bepaald dat Louis naar deze school gaat en dat is goed.

wordt zeker vervolgd want lijkt me nou echt leuk om over te schrijven.

img_6680

6 reacties

 1. Wauw Jits, wat bijzonder dat jullie voor de vrije school zijn gegaan. En wat anders gaat het er in Amsterdam aan toe bij de zoektocht naar een middelbare school. Hier ben ik met mijn kinderen ook al wel in groep 7 naar opendagen gegaan, maar dat was meer omdat we dat zelf wilden en verstandig vonden. Onze jongste gaat ook naar de middelbare school in september, erg spannend voor hem! De andere drie zijn klaar met de middelbare school en zijn alweer met hun vervolg studie bezig.
  Ik ben benieuwd hoe je zoon het gaat hebben op de vrije school en of er nog dingen hetzelfde zijn als in onze tijd. Je kunt hem iig helpen met: ik zie rond in de wereld…..
  Er is inderdaad een hoop veranderd begreep ik. Zoals de verschillende niveaus en dat vind ik goed. Weet je nog dat wij vroeger les kregen met havo of vwo materiaal en allemaal een mavo diploma kregen? Gelukkig maar dat dit veranderd is. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat, dus zal met veel plezier je blog blijven lezen! Groetjes Naomi
  Ps fijn om te lezen in je blogs dat het met jouzelf ook weer beter gaat 😊

  Like

  • Ha Naomi
   Wat leuk dat je reageert. Hebben jou oudste kinderen ook de vrije school gedaan? Ik vind het zelf ook helemaal bijzonder en leuk en ben benieuwd of ik nog ouders tegenkom waarmee wij zelf op school hebben gezeten (zou zo maar kunnen. Het is een klein wereldje)

   Like

   • nee alle vier mijn kinderen hebben geen vrije school gedaan.Mijn oudste (ze wordt alweer 19 over ander halve week) was misschien wel een type kind voor de vrije school geweest, maar toch hebben we er niet voor gekozen. Ik ben ook wel benieuwd of je nog oud leerlingen tegen komt, maar dan als ouders van want het is inderdaad een klein wereldje.

    Like

 2. Wow, ik groep 7 al, misschien ben ik achteraf wel heel blij dat men hier maar 1 middelbare had ooit,, wilde je wat anders moest je de stad uit, maar dan nog… Ineens moest ik zelf gaan fietsen dan ook vooral, en dat wilde ik niet, dus de makkelijke weg waar je automatisch werd ingedeeld. Wel mochten wij 2 klasgenoten opgeven met wie wij naar de brugklas wilden toen.

  Ik denk dat hij het wel erg naar zijn zin gaat hebben, gefeliciteerd!

  X

  Like

 3. Dat is een Top school! Ken veel mensen die erop gezeten hebben (zie de aflevering van ‘de Reunie’ die dan weer niet uitsluitend positief is) waarvan een aantal er ook nu zelf lesgeven. Gefeliciteerd met deze uitslag!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s