Amsterdamse school

Vandaag ging ik met mijn moeder en mijn ooms en tantes op een bus-excursie over de Amsterdamse School. De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst van begin 20e eeuw (1910-1940) Heel veel buurten in Amsterdam zijn in deze stijl gebouwd.

Kenmerkend voor de Amsterdamse School is het gebruik van veel baksteen en het toepassen van versieringen in de gevels, in baksteen of gebeeldhouwd natuursteen. Er werden in het begin van de vorige eeuw hele nieuwe buurten gebouwd voor de arbeiders omdat er in Amsterdam grote woningnood was en de huizen van de arbeiders vaak erbarmelijk slecht waren. De Amsterdamse School- architecten wilden de arbeiders verheffen. Ze dachten dat het betere mensen werden als ze in een mooie omgeving woonden. Daarom wordt er heel veel aandacht besteed aan kleine details. Ze vonden zelfs dat het esthetische aspect eigenlijk belangrijker was dan het praktische.

De excursie begon bij het Schip,  één van de bekendste volkswoningbouwcomplexen van de Amsterdamse School, ontworpen door Michel de Klerk. Nu is het een museum.museum het schip Vanaf daar ging het via Plan West naar Plan Zuid langs allerlei mooie straten, gebouwen en bruggen.  Bij het Dageraadcomplex (dat is echt bij mij in de buurt) stapten we uit de bus voor een wandeling en een kopje koffie/ thee.

We misten nog bijna de bus omdat we even gingen kijken in een binnentuin. Toen was ineens de groep weg. “Dat zijn toch allemaal bejaarden” dacht ik “Die halen we wel in”. Maar uiteindelijk bleken ze allemaal al in de bus te zitten en op ons te wachten.

Vanaf de van Woustraat reden we met de bus naar het Stedelijk Museum. Daar is momenteel de tentoonstelling “Wonen in de Amsterdamse School” te zien. Erg leuk dat je dan eerst de huizen van de buitenkant ziet en van alles hoort over waarom ze gebouwd zijn en hoe en wie er in woonde, en dat je dan ook de binnenkant gaat bekijken.

Ik vind de meeste meubels eigenlijk best wel lelijk. Veel te zwaar en donker, maar wel heel leuk om te zien en een hele specifieke eigen stijl.

 

Er waren ook heel veel klokken en aan het einde een atelier waar je zelf van karton een Amsterdamse School klok kan maken (rechterplaatje zijn zelfgemaakte klokken). Ik heb dat helaas niet gedaan want daar was geen tijd meer voor, maar ik heb wel een bouwplaat gekocht om er thuis één te maken. Als hij af is zal ik hem op deze blog zetten.

Daarna gingen we op het Museumplein lekker in de zon een biertje drinken. Ik vond het een erg leuke dag, ik heb veel geleerd en het was echt interessant. Als ik nu door Amsterdam fiets kijk ik toch anders naar de huizen en dat is leuk. Zeker een aanrader dus. Het kan nog heel juni, juli en augustus. Kijk voor meer informatie nog even op de website: https://www.hetschip.nl/activiteiten/excursies/10-busexcursie-langs-de-amsterdamse-school

 

 

 

.

 

3 reacties

  1. Ah was je dit aan het aan het doen, wat leuk, ik ben ook in stedelijk geweest tijdje geleden al, en idd heel donker en somber, maar vond ook wel dingen aardigi k hou verder wel van deze stijl in de gebouwen rond Amsterdam , Rivierenbuurt! Joya eerste kamer was zo wat naast het schip. trouwens als je de Vrijheidslaan aan de kant van Pauls oude woning, bijna op het eind zijn hele mooie deuren, zag ik vorige week toen we er langs reden, ga misschien een foto maken, echt heel mooi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s