IJsheiligen

Gisteren weer eens een boek in één keer uitgelezen. Het weg leggen kon niet meer. Dit boek was “IJsheiligen” geschreven door Florence Tonk, een mede- Amstelgloriaan.ijsheiligen-florence-tonk-boek-cover-9789046822432

 

Ik wil niet teveel over het verhaal verklappen want het is veel leuker om het zelf te lezen maar het boek gaat over het volgende:

Meindert heeft ergens een halfbroer over wie hij nooit mocht praten, maar die wel zijn jeugd  ̶  en meer nog het leven van zijn moeder  ̶  aanzienlijk heeft bepaald. Nu zijn moeder ouder en vergeetachtiger wordt, begint ze opeens, in flarden, over haar oudste zoon te vertellen. Meindert besluit zijn halfbroer te gaan zoeken, al was het maar omdat die misschien een antwoord heeft op de vraag waar Meinderts vader vandaan kwam. Hij vindt Erik, een totaal ander type dan hij. Zij voeren vanaf het eerste ogenblik een koude oorlog met elkaar. Beide mannen worden op meedogenloze wijze geconfronteerd met een wereld buiten hun eigen comfortzone. IJsheiligen is een indringende roman over ouderlijke onmacht, klassenverschillen en de illusie van vrijheid”.

Ik vond het echt een heel mooi en goed geschreven boek over twee broers die elkaar niet kennen en ook totaal niets in elkaar ‘herkennen’. De ene broer, klein en gedrongen,  is klusjesman en voormalig kraker. Hij woont in zijn tuinhuisje waar hij een nogal spartaans leven leidt zodat hij geld kan sparen voor zijn droom: een eigen stukje land op Corsica. De andere man, lang en dun, is topjurist en verdient bakken met geld met bedrijven saneren (mensen ontslaan). Hij heeft een penthouse in Amsterdam en danst in zijn vrije tijd de Tango. Ze kunnen elkaar niet uitstaan maar delen met elkaar de laatste weken de zorg voor hun moeder en ook zijn ze verliefd op dezelfde vrouw. Hun totaal andere levens raken even met elkaar verweven (wat heel mooi is afgebeeld door Herman van Borstelen op de omslag van dit boek) cover_website_bomen_ijsheiligen_DEF_1920x1080px

Ik vond het herkenbaar om te lezen over hoe de ene broer in zijn tuinhuis woont. Leuke kleine details zitten er over in zoals het geluid wat je hoort van de stad die zo dichtbij is, de opmerkingen van andere tuinders en hoe je je bed verwarmt in de winter (met stenen die op de kachel hebben gelegen) . Maar zelfs als je geen tuinhuis hebt denk ik dat je ook wel dingen in dit boek kan herkennen. Het gaat ook over ouders en kinderen, over mantelzorg, over Amsterdam, over de rol die geld verdienen speelt in je leven, over hoe relaties invloed hebben op de levensloop en over nog veel meer.

Ik hoop dat veel meer mensen dit boek gaan lezen want het boek verdient het. Kijk op de site van Florence Tonk voor meer informatie over het boek. Er staat ook een afspeellijst op van de muziek die in het boek voorkomt. leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s