Heilig Sinterklaas-geloof

Als ouder heb je te maken met allerlei soorten dillema’s. Het hele Sinterklaasverhaal is er daar één van.76896bb6679790cc9be47a14925f30ce

Jarenlang maak je je kinderen wijs dat er één man is die 1632 jaar oud kan worden, die elk jaar vanuit spanje met een boot naar Nederland komt en alles weet over alle kinderen in Nederland. Die, vergezeld van zijn knechtjes én zijn paard (!?!), het dak op gaat om via de schoorsteen snachts je huis binnen te dringen  en een cadeautje in je schoen stopt. Een man die héél veel verschillende Pieten bij zich heeft. Eerst waren ze zwart, nu zijn sommige nog zwart, andere gekleurd of ze hebben roet van de schoorsteen. Maar die Pieten kunnen ook je huis binnen komen als je geen schoorsteen hebt. daarvoor gebruiken ze een Hunnebed-steen of een sleutel die op alle deuren past. Ze luisteren of je wel lief bent en ze kijken vanaf het dak of je meteen gaat slapen. Vroeger werden er ook nog wel eens kinderen meegenomen naar Spanje of geslagen met de ‘roe’ maar tegenwoordig doen de Pieten dat niet meer. Alle kinderen in Nederland groeien op met deze ‘leugen’ en genieten er met volle teugen van.

Heel grappig is het verhaal wat David Sedaris schreef en wat hij in dit filmpje voorleest bij College Tour

Maar wanneer vertel je je kind dat het allemaal niet waar is?

Of vertel je het helemaal niet en laat je het er op aankomen dat je kind er zelf achter komt, of dat het het hoort van andere kinderen die ook al niet meer ‘geloven’? Ik vind het moeilijk te bedenken wat hierin wijsheid is. Zeker bij mijn oudste zoon Louis. Hij is nu acht en gelooft nog heilig in Sinterklaas. Hij is, al zijn hele leven, geïnteresseerd in de ‘wetenschap’. Hij houdt ook erg van de waarheid en van feitjes en kennis. Toch is hij ‘dol’ op de sinterklaastijd, op de verhalen die daar bij horen, de liedjes die elk jaar weer gezongen worden, de gezelligheid en het Sinterklaasjournaal op de televisie wordt trouw gevolgd.

Louis door de jaren heen verkleed als Piet, samen met zijn vriend en neef kolja

Ik kan me niet voorstellen dat Louis er nog echt in gelooft maar hij brengt het nooit ter sprake. Hij stelt allerlei vragen, over van alles en nog wat, maar ik heb nog geen vraag over Sinterklaas gehoord. Wel over hoe oud hij nou eigenlijk is en waarom de Hoofdpiet (Erik van Muiswinkel) er dit jaar niet is, maar geen wezenlijke vragen over of hij nou wel of niet bestaat.

Vorig jaar had ik al bedacht dat dit het laatste jaar zou zijn dat Louis het niet wist. In de zomer zouden we het hem gaan vertellen. Dan komt het niet zo hard aan want hij is allang weg en komt voorlopig ook nog niet, had ik bedacht. Maar in de zomer denk je niet aan Sinterklaas en dus hebben we dit gesprek niet gevoerd. Vlak voor dat hij komt ga je het ook niet doen. dan maar wachten tot hij er zelf mee komt en dan het gesprek voeren.

Dit jaar waren we in Alkmaar toen Sinterklaas in Nederland aankwam. Om 12 uur keken de kinderen op TV naar de aankomst in Maassluis, maar we konden het programma niet afkijken want we moesten naar de stad waar hij om 13.30 uur aankwam. Daar was hij dan…,  met een andere boot, een andere mijter en alleen maar “zwarte” Pieten terwijl er op tv toch ook heel veel roetpieten en gekleurde Pieten waren. Daar zal hij wel zijn vraagtekens bij zetten, dacht ik. maar nee hoor. geen woord. Hij heeft al een verlanglistje geschreven (daar stond op, lego, lego, lego, lego, lego en een boek), al twee keer zijn schoen gezet en gisteravond waren Louis en Ole ervan overtuigd dat ze Pieten op het dak hadden gehoord en dus gingen ze, anders dan normaal, heel braaf slapen.

Ik blijf het ingewikkeld vinden maar nu ga ik het hem niet vertellen. Hij zit er midden in en vindt het heerlijk. Maar als de goede man weer in Spanje is en de rust weer is weergekeerd (zo ergens halverwege januari) dan is het moment van de waarheid daar. En dan maar afwachten hoe hij reageert. Misschien zegt hij wel dat hij het allang wist, of wordt hij heel boos op ons voor het bedrog wat we al die jaren gepleegd hebben.

Weet u nog hoe u erachter kwam dat die lieve oude man niet bestond? en hoe reageerde u erop. Ik zou het graag willen weten. Misschien dat het me kan helpen.

Tot slot een filmpje van de 3-jarige Louis die voor de Sinterklaas van Amstelglorie een liedje zingt. Er staat dat hij het niet doet, maar als je er op klikt krijg je toch het filmpje.

 

 

 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s