Unknown Brood

Er zijn al allerlei boeken en documentaires over Herman Brood gemaakt maar toch is er weer nieuw materiaal ontdekt wat heeft gezorgd voor deze mooie documentaire   “Unknown Brood”, gemaakt door Dennis Alink . Dankzij vrijkaartjes van een collega kon ik gisteren naar de première van deze film tijdens het IDFA in Carré. Na afloop was er ook nog een klein concert van “The Wild Romance”.

Foto’s van Herman Brood gemaakt door Anton Corbijn

De documentaire gaat over het leven van rock-‘n-rollmuzikant en schilder Herman Brood. Op 11 november 2001 sprong hij van het dak van het Hilton Hotel. Aan de hand van oud filmmateriaal blikken in de documentaire onder anderen zijn vrouw Xandra en zijn dochters en veel van zijn vrienden en bandleden terug op de belangrijkste momenten uit zijn leven. Het bijzondere is dat Herman Brood vaak zichzelf filmde.  Hij was daarmee zijn tijd eigenlijk ver vooruit wan nu zijn selfi’s en vlog’s over jezelf heel normaal maar toen nog helemaal niet.

Door de afwisseling van interviews, filmpje van Herman brood zelf en muziek en tijdsbeelden (knap aan elkaar gemonteerd door Bobby Roelofs, de dochter van een collega van mij) wordt je helemaal meegezogen in het verhaal. het begint vrolijk. Herman wordt een ster, iedereen vindt hem ‘tof’, Amsterdam is een vrolijke stad,en de drugs zorgen voor een soort van ‘prettige’ roes’.  Maar zoals dat gaat met verslavende middelen, het wordt steeds naarder en vervelender, en de toch al zelfdestructieve kant van Brood, krijgt de overhand. Hij verschijnt laveloos op het podium, komt helemaal niet opdagen en doet ‘naar’ tegen de mensen die van hem houden. Zo kom je steeds dichter bij het moment waarop hij uiteindelijk van het Hilton springt (iets wat hij trouwens al heel lang van plan was en ook al vaker aangekondigd had).

Unknown Brood is nog een aantal keer op het IDFA te zien en vanaf 1 december ook in de bioscoop. Zeker de moeite waard om naar toe te gaan ook als je niet van de muziek van Brood houdt: het is ook gewoon het trieste levensverhaal van een, zelfbenoemde “Rock ‘n’ Roll Junkie”.


 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s