sint Maarten

Morgen is het weer sint Maarten. Wat moet je doen als je nog geen lampion hebt?  In de winkels zijn ze al uitverkocht en ook de “lampionnenstok” kan je nergens meer vinden. Maak dan deze makkelijke, snelle lampion.a

de lampion:

Met de kinderen in de klas heb ik deze lampionnen gemaakt. Ik vind ze zelf erg leuk geworden vooral omdat je goed kan zien dat ze ze echt zelf gemaakt hebben.

Laat de kinderen eerst een tekening maken met wasco. Ik heb alleen zwarte wasco gebruikt maar allerlei kleurtjes kan natuurlijk ook. Als je dit een dag van tevoren doet kan je het ze daarna met ecoline laten schilderen. Je krijgt dan een heel leuk effect omdat de ecoline niet ‘pakt’ op de plek waar het vettige krijt zit. dAls je hier geen tijd meer voor hebt (het duurt best lang voordat de ecoline droog is) teken dan met wasco op een gekleurd blaadje. Ik heb A3 gebruikt maar A4 kan ook.

Daarna smeer je de tekening in met olie. Je kan hier zonnebloem- of olijfolie voor gebruiken. Het is handig het er met een kwastje op te smeren maar met een prop wc-papier kan ook. Het papier wordt hierdoor doorzichtig waardoor je het mooie ‘lampionnen-effect’ krijgt. Doe het niet te dik, want dan droogt het niet meer en blijft het vettig.

Daarna niet je ze vast als een koker en maak je een handvat/hanger van touw of chenilledraad. Ik heb nog een stukje gekleurd karton aan de bovenkant geniet om hem wat steviger te maken maar dat hoeft niet persee. En klaar is je lampion.

 

de lampionnenstok:

Die dingen zijn altijd uitverkocht en na sint Maarten zijn ze een sta in de weg in je huis en deze zelfgemaakte stok is ook nog eens mooier (en niet van plastic). Alles wat je nodig hebt is een fietslampje (van de HEMA bijvoorbeeld), een stukje touw en een stok. Zoek buiten een mooie stok, bindt het touwtje aan het lampje en maak het vast aan de stok. Ook leuk van deze lampionnenstok is dat hij verschillende (knipper)standen heeft. Dit idee heb ik trouwens niet zelf bedacht, net als onderstaande foto,  maar ‘geleend’ van doe mij maar uiensoepled_fietslampjes

Dan wens ik jullie allemaal heel veel plezier met sint Maarten. Waarschijnlijk is het (net als elk jaar) hondenweer, koud en nat, dreunen je kinderen gevoelloos steeds hetzelfde liedje op om maar zo snel mogelijk hun snoep te krijgen, worden ze oervervelend van al die suiker en gaan ze veel te laat naar bed, waardoor ze de rest van het weekend ook niet te genieten zijn. Maar gelukkig vinden ze het zelf fantastisch en daar doe je het als ouder toch voor. En dat snoep doe je gewoon in een pot, ze mogen elke dag een snoepje en als ze het na een paar weken vergeten zijn pleur je al dat snoep zo weer in de vuilnisbak.

Tot slot nog een paar andere leuke lampionnen ter inspiratie.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s