Grumpy old men

Er zijn van die mensen, die houden van hun ongeluk. Ze scheppen er genoegen in een beetje “grumpy” te zijn. Ze kankeren op de hele wereld en vinden blije, vrolijke mensen maar naïef. Ze houden er van te smachten in hun depressie. Met een mooi woord noem je dat ook wel “Weltschmertz”, oftewel: het leven is één groot tranendal.

Dat soort mensen (ik weet ook wel dat ik generaliseer) denken ook dat je nooit grote kunst kan maken als je niet lijdt. Een goed voorbeeld daarvan is dit liedje van Acda en de Munnik over dat je er naar verlangt je ongelukkig te voelen omdat je dan meer diepgang hebt en eindelijk die mooie liedjes kan schrijven.

Nu is het zo dat het best wel cool is om zo’n beetje depri gast te zijn. Niet voor niets vind je als puber de echte alto’s reuze interessant” en ‘arti’.  Lekker met zijn allen in zwarte kleren een beetje zitten roken of drinken en naar depressieve muziek luisteren, in je eentje gevoelige gedichten schrijven of schilderijen maken met een diepe boodschap.

En ook in het volwassen leven zijn de cynici onder ons, best interessant. Ze denken in ieder geval na. Het zijn geen “holle vaten”.

Maar nu viel mij pas op dat het hier altijd om jongens en mannen gaat. Een  zwartgallige, doemdenkende vrouw is niet aantrekkelijk, geen fijn gezelschap, een enorme aanstelster. Zeker ongesteld, zeggen ze dan ook nog. Terwijl het bij een man nog wel vertederend kan zijn. En je kan het hem ook wel vergeven. Voor hem is het ook niet leuk, denk je dan, om zo pessimistisch te zijn. We zullen maar extra lief voor hem zijn.  Nu zat ik naarstig te denken naar voorbeelden om mijn stukje te verduidelijken maar ik kwam alleen maar op Hans Dorrestijn (en kreeg als tip Maarten  van Rossum) en  verschillende personages uit Sesamstraat. Daar heb je de goedaardige, beetje nukkige meneer Aard, Bert, die altijd maar de enorme vrolijkheid van Ernie moet ondergaan en dan heb je nog Oscar, een groen monster die in een vuilnisbak woont.

Deze Oscar is de reden voor dit stukje. Hij zingt in Sesamstraat namelijk een lied over dat hij gelukkig is, door zijn ongeluk. Het regent en stormt, hij woont in zijn vuilnisbak en geniet van al het erge. Op YouTube kan ik alleen maar de Engelse versie vinden, maar voor de boodschap van het liedje maakt dat niet veel uit.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s