Valkenburg

Je kan bijna niet in Limburg op vakantie zijn en niet een dagje naar Valkenburg gaan.

 Met mijn tuinvroendinnen Tota en Sandra had ik het er al uitgebreid over gehad. Tota zei “het is er vreselijk! Het bestaat uit 1 straat vol met restaurantjes die je allamaal naar binnen willen lokken en het is er heel druk. Er zijn wel leukere dingen die je kan doen in Limburg.” En Sandra zei: het is een leuk stadje en er is van alles te doen voor kinderen. Zeker de moeite waard om een dagje naar toe te gaan. 
Tegenstrijdige adviezen dus. Dan maar zelf gaan uitvinden wat wij ervan vinden en onze conclusie: Tota, ik snap wat je zegt. Die hoofdstraat is vreselijk en het is er wel erg druk, maar we hebben echt een hele leuke dag gehad. De kinderen vonden het enig en wij daardoor ook we voelden ons echt op vakantie/ een dagje uit. 

Onze reis begon boven op de Gulperberg. We liepen weer het pad naar beneden naar het busstation en gingen met de bus naar Valkenburg. De busdiensten in Limburg zijn trouwens echt heel goed. Een prima manier van rondreizen. 

In Valkenburg stapten we uit bij de kabelbaan. Dat wilden we namelijk als eerste doen. Met de kabelbaan omhoog en boven genieten van het uitzicht en de berg afrodelen. Ole zei bij alles dat hij het niet wilde en het eng vond. Ik tweifelde wel even over wat hierbij de pedagogisch goede manier van handelen was. We hebben gewoon gezegd: we gaan het toch doen, met wie wil je samen? (Heeft hij nog een beetje het idee dat hij er zelf iets over te zeggen heeft). Met papa. Uiteindelijk vond hij het toch heel leuk en het rodelen te gek. Boven op de berg staat de mooie Whilhelminatoren waar je ook nog van af kan ‘paragliden” en er is een café-restaurant en speeltuin met banden waar je in kan glijden voor de kinderen. Ik heb trouwens geen foto’s van het rodelen. Mocht niet tijdens de rit en was trouwens ook erg onverantwoord geweest want het ging behoorlijk hard.  
Na iets gedronken te hebben in die vreselijk drukke straat liepen we naar de “Gemeentegrot” 

Er zijn verschillende grotten in Valkenburg die je kan bezoeken en de anderen hebben mooiere namen dan het, vrij communistisch klinkende “Gemeentegrot” Maar de mevrouw van de camping had me verzekerd dat we deze moesten hebben en het was ook echt spectaculair. 

De uitgegraven grot heeft een gangenstelsel van meer dan 70 km. Er werd Mergel uit gehaald (steen om huizen mee te bouwen). In de oorlog werd de grot als schuilkelder gebruikt en ook daarna, tijdens de koude oorlog, diende het als plek om te gaan schuilen voor als de atoombom zou vallen. We reden in een treintje door de gangen heen en de gids vertelde van alles over de grot. Op de muren staan allemaal tekeningen van houtskool en op verschillende plaatsen zijn beelden uit het mergel gehakt. Ook is er een bekende-Limburgers muur en een Oranje- galerij. In de grot is het altijd 12 graden dus een vestje mee nemen is geen overbodige luxe. 

Toen we uit het treintje stapten mochten we nog een stukje zelf door de grot heen lopen. Er was een lichtshow met muziek “I want my MTV. Echt cool. Ook leuk voor de kinderen want de muppets en frozen werden ook op de muren geprojecteerd. 

Weer buiten was het weer lekker warm. Nog even op de foto in het grottentreintje. 

We zochten naar een restaurantje net buiten de hoofdstraat en vonden een hele leuke net buiten de stadsmuur, naast de trap naar de kasteel-ruïne. Ze hadden een erg leuk terrasje waar de kinderen lekker omheen konden spelen en het eten (de kinderen vissticks, Tobias mosselen en ik rode mul) was erg lekker. Ga dus zeker naar De la Ruine

Om 20.00 uur namen we de bus terug naar Gulpen. We vonden het echt alle vier erg leuk. Dus Sandra heeft gelijk gekregen: ga zeker eens een keer naar Valkenburg als je in de buurt bent. 

7 reacties

 1. Whahahaha ja, zelfs dat ene drukke straatje, wij gingen erheen en mijn oom zie, die even mee was een paar dagen, nu gaan we erdoor rijden in de avond, en dan kun je de drankjes zo van de tafels af pakken als je wilt, hahahaha

  En terras zitten, mensen kijken is daar ideaal om dan verhalen te verzinnen. het is maar net wat je leuk vindt, maar Valkenburg is meer dan het ene straatje. Met kerst zijn de grotten omgetoverd tot kerstmarkten, dat schijnt ook specataculair te zijn met licht shows en verhalen dan ook… Wist je dat? De oudste Joodse begraafplaats en ook de kleinste in Valkenburg ligt? Nu weet ik niet waar exact, wel dat het ook ondergronds is… ooit wil ik daar nog naar op zoek…
  Weet niet of het waar is hoor, maar dat las ik telkens toen ik hier in Muiderberg was op de grootste van nederland.

  X

  Like

  • Ja er is nog veel meer te doen. Er is ook een pretpark en een sprookjesbos en ik geloof een kerst- museum, maar dat kan ook alleen rond kerst zijn. Zal eigenlijk wel.
   Ik vind mensen kijken op een terrasje ook erg leuk hoor. Maar mijn man en kinderen vinden daar dan weer niets aan. ☹️

   Geliked door 1 persoon

   • Dat sprookjesbos had ik je ook al vertelt ja, maar ik was tiener toen ik daar kwam voor het eerst, dus was ik te oud voor volgens ouders, lol 😉

    Like

 2. Oh, wat is limburg toch mooi en Valkenburg, ik vind het fantastisch. Het heeft een aparte sfeer. Alsof je op sommige plekken honderd jaar terug in de tijd gaat. Heerlijk. Mooie foto’s ook. Bedankt voor het delen.

  Geliked door 1 persoon

 3. O oke dan.misschien als ik daar was met mijn kinderen toen ze nog klein waren,wel gedaan, maar denk ik ook vreselijk gevonden,(Niet alleen dus dat straatje met al die restaurants) maar wel gedaan (net als de efteling etc) In Amsterdam of Parijs wel leuker om naar mensen te kijken,btw
  Maar leuk te horen dat jullie het zo fijn vonden, Paul en ik dachten steeds zullen we dan de grotten doen, maar toch maar niet, wij zij allebei niet zo “”dingen”” doen..(haha)
  Toen ik daar woonde (als kind in 1951\52) speelden wij (heel gevaarlijk) in de grotten (niet die voor tourisme, dus extra gevaarlijk) Mijn broer speelde dan de “”gids”” en verzon allerlei verhalen.

  verder waren wij daar met Koninginnen dag,(Zodat Joya in ons hs, kon zijn met vriendinnen) niets te doen en zijn dus maar naar Maastricht gegaan mooie gezellig stad.

  Ja de De la Ruine. daar aten we ook , was zowat naast ons hotel..affijn ieder zijn meug zullen we maar zeggen “leuk dat je weer gauw p de tuin bent!

  Like

  • Ha tota
   Ja we gaan morgen ook nog even naar Maastricht. Dan zetten we onze bagage op het station en dan nog even de stad in. Kan er niet geweest zijn en het niet even bekeken hebben.

   Dat jullie in die grotten speelden. Is natuurlijk onwijs cool maar wel gevaarlijk inderdaad. Dat zou nu niet meer kunnen. Andere tijden he. Ja morgen aan het einde van de dag zijn we weer in de tuin maar ik heb geen idee hoe laat.

   Ben heel benieuwd naar de oven. Op de foto ziet hij er echt heel mooi uit. Snel gedaan hoor. Leuk zo’n projectje toch?

   Like

 4. Nee kan zeker niet (Toen ook niet eigenlijk) heb soms nog de rillingen over ,mijn rug te bedenken wat er had kunnen gebeuren..
  Ja als je tijd heb een boot tochtje op de Maas ook leuk.
  wij gaan wel om 2.30 naar hs.moet maar de tandarts en anders tot Zaterdag!
  Ja leuk projectje, jammer dat het klaar is (haha) terug naar tuinieren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s