Minder werken

Het schooljaar is weer begonnen en ik ga vanaf nu nog maar 3 dagen werken. Ik werkte hiervoor de ene week 3 en de andere week 4 dagen (dus niet eens heel veel meer) en ik merkte dat ik het altijd zo fijn vond als het een week van 3 dagen was en baalde als het een week met 4 werkdagen was en dat vind ik zonde.

Ik vind mijn werk namelijk heel leuk en ben dol op de kinderen in mijn klas, mijn collega’s en zelfs de ouders. Maar ik vind het ook wel vermoeiend. 25 kleuters om je heen die allemaal iets van je willen, je aandacht nodig hebben, een lesje willen, in hun broek geplast hebben, ondeugend zijn, een aandachtsspanne van 5 minuten hebben, het meest moeten lachen om poep en pies-grapjes en ook regelmatig moeten huilen. Daarnaast nog alle vergaderingen, administratie en gesprekken. Aan het einde van zo’n dag ben ik echt gevloerd en ik wil eigenlijk nog zoveel meer.

Dus dacht ik, ondanks de financiële crisis die iedereen momenteel ervaart: fock it, ik ga het gewoon doen. Ik leef niet om te werken, ik werk om te leven, zoiets?

En wat wil je dan allemaal gaan doen in die extra tijd, Jits? Nou, dat is een hele waslijst. Ik wil:

-meer in de tuin gaan werken. Dat vind ik namelijk heel rustgevend en ik word zo blij van het resultaat.

– iets creatiefs gaan doen. Ik weet nog niet wat maar het lijkt me zo fijn om iets te maken.

– meer blogs gaan schrijven. Weer terug naar de oude Jitstips met wekelijks een verhaal of een tip van het een of ander of mooie foto’s (want ik wil ook graag meer fotograferen)

– meer boeken lezen, want we zijn er nog ZO veel. en eigenlijk wil ik ook bij een leesclub.

– een betere huisvrouw worden. Meer schoonmaken, opruimen, zorgen dat het niet altijd zo’n teringbende is, meer koken en me daarin verbeteren en hopelijk het daardoor ook leuker gaan vinden.

– hierbij hoort ook proberen minder geld uit te geven door op zoek te gaan naar aanbiedingen en goedkopere alternatieven. Daar een sport van maken om het noodzakelijke ook nog een beetje een uitdaging te laten zijn.

– meer tijd voor mijn gezin, familie en vrienden hebben. Vaker naar mijn ouders gaan ook.

– Misschien mijn rij-les weer oppakken (ik schrijf misschien want deze vind ik nog een beetje moeilijk. Ik heb er namelijk helemaal geen zin in en ben ook bang dat ik het niet kan maar ik zou het wel graag willen kunnen.

– bij een koor gaan want zingen is zo fijn.

– meer wandelen en ondertussen podcasts luisteren.

– Een betere juf zijn als ik werk. Niet altijd achter de feiten aanlopen, mijn administratie op orde hebben en veel leuke dingen doen met de kleuters waar ze dan ook nog wat van leren.

– Vaker naar een museum (bijvoorbeeld samen met mijn schoonvader Jan) en dan lekker lunchen in het museum-restaurant met een glaasje wijn erbij.

– meer naar de radio luisteren (bijvoorbeeld tijdens het koken of als ik iets creatiefs doe (wat voor creatiefs, dat weet ik dus nog niet)

-Oude films die ik leuk vond nog een keer kijken en nieuwe films ontdekken. Ook samen met tobias en de jongens zo af en toe een filmavonond doen met popcorn en priklimonade.

Voor nu vind ik dat wel genoeg goede voornemens. Zeker als je bedenkt dat dat allemaal in 1 halve dag per week moet. Zo heel veel meer tijd is dat nou ook weer niet. Maar voor nu voelt het alsof ik zeeën van tijd hebt en daar ben ik heel blij mee.

De tip voor vandaag is dan ook: ga minder werken als dat je gelukkig maakt. Geld is ook niet alles. En bedenk wat je allemaal nog meer met je tijd kan doen, maak plannen en droom.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s