Fietsen bij Berlijn – deel 2

6e etappe Potsdam- Ketzin

Gisteren hadden we een rustdag omdat het 37 graden werd. We deden dan ook heel weinig. We draaiden een wasje, lagen aan het strandje in de schaduw, zwommen een beetje en lazen ons boek. 20 km verderop ontplofte er een munitiedepot in het Grunerwalder- bos, maar daar merkten we weinig van. We kregen ongeruste appjes van het thuisfront en we zagen een rookpluim in de verte maar dat was het dan ook wel. Het fijne van op vakantie zijn is dat je je bezighoud met de kleine dingen. Een mooie kever bijvoorbeeld op Tobias zijn hand

Maar deze dag zou er weer gefietst gaan worden en eindelijk gingen we een stuk doen van een bekende lange-afstand-fietsroute: de Havelradweg. Deze route volgt zoveel mogelijk de rivier de Havel en is aangegeven met bordjes en we merkten dat dat heel fijn was. Dat Google maps bestaat is een zegen maar ze wijzen je niet persee de “mooiste” routes. Daarom hebben we ook nog een ouderwetse fietskaart maar tijdens het fietsen ga je daar niet de hele tijd op kijken.

En wat was het een mooie route! Grotendeels over een dijkje en helemaal door de uiterwaarden van de Havel. Ik vind het te gek.

We pauzeerden in het historische stadje Werder, dat op een eiland ligt en bekend staat om zijn visrokerijen. En fietsten vandaar uit naar het pontje bij Ketzin.

Nadat we de tent op hadden gezet en even hadden gezwommen fietsten we naar de supermarkt want we zouden nu eens zelf gaan koken. Met 1 klein gasje en kinderen die van alles niet lekker vinden is de keuze beperkt dus we aten een 3 gangen-menu van noodlesoep vooraf, hotdogs met mayo en ketchup samen in een tube (die moesten we kopen van de jongens) en Griekse yogurtjes toe.

6e etappe : Ketzin- Brandenburg an der Havel

Louis vond dat we naast fietsen, eten en zwemmen en zo weinig andere dingen deden, zoals het bezoeken van een kasteel of pretpark. Daarom had hij bedacht dat we de uitkijktoren langs de route maar eens moesten gaan beklimmen. We fietsten al een tijdje behoorlijk bergop maar nu zouden we dus nog verder naar de top gaan. Gelukkig voor mij was het, door het bos fietsend helemaal niet te doen, vanwege nogal oud bosweggetje, dus gingen we maar lopen vanaf deze grote holle boom.

Eerst een wandeling van 1,5 km omhoog en dan nog de trappen van de uitkijktoren die behoorlijk hoog was, maar dan heb je ook wel een fantastisch uitzicht.

Na de wandeling terug naar de fietsen fietsten we weer verder naar het stadje Brandenburg. Daar keken we even rond, dronken een koude cola op een terrasje en kochten een oplaadsnoertje voor mijn ereader (ik had de verkeerde meegenomen en baalde heel erg dat ik nu niet meer verder kon lezen) en vandaar fietsten we nog 8 km naar een meertje buiten de stad en naar een camping om te overnachten.

7e etappe: Brandenburg – Schwielowsee

We hadden de avond ervoor enorm zitten dubben over hoe we op de leukste en beste manier terug konden komen in Potsdam. We wilden daar zeker nog naar toe omdat ik Potsdam en het slot Sanssouci nog wilde zien. De Havelradweg was echt heel mooi maar 2 keer dezelfde route fietsen? No way, José. Er moest dus een andere route gekozen worden. En we kwamen er maar niet uit.

En toen werd ik wakker en toen wist ik het ineens. We kunnen natuurlijk ook onderlangs (dus niet langs de andere kant van de Havel maar gewoon de snelste route) Zo raar dat we dat dan alle vier daarvoor niet bedacht hadden. Dus gingen we via het plaatsen Kloster Lehnin naar de Swielowsee. Mooie route over het platte land met alleen ook een stuk door het bos waar Ole en ik het weer even flink gehad hadden. Ole gooide zelfs zijn fiets erbij neer en weigerde verder te gaan.

Maar als je dan weer over een fijn fietspad fietst is alles weer vergeten. Ole heeft een radio op zijn fiets (heeft hij voor zijn verjaardag gekregen) en luistert de hele dag naar kinder- und-familien-radio Teddy. Heel goed voor zijn Duits en hij klaagt echt steeds minder. En Waffie gaat natuurlijk ook altijd mee op vakantie.

Uiteindelijk hebben we 50 km gefietst. Dat lijkt misschien niet heel veel maar als de helft daarvan over onverharde paden is, is het toch best veel. Erg blij als je dan op de camping bent, de tent staat en je kan genieten van een lekker koud biertje.

Vandaag deden we een verassing-stop bij Strandbad Templin. De jongens hadden dat vanaf de rustdag- camping al zien liggen en hadden wel 100 keer gezegd dat ze daar heen wilden, vanwege de glijbaan.

8e etappe : Schwielowsee – Berlijn

De glijbaan kwam niet eens uit in het meer maar de kinderen vonden hem toch helemaal het einde. Ze zijn er denk ik zeker 50 keer afgeweest. Ole kreeg zelfs even een glijbaanverbod van 30 minuten omdat hij was gaat staan in de glijbaan. Goede gelegenheid om even een Curry-wurst te gaan eten.

Weer op de fiets hadden we eindelijk onze eerste lekke band. Gelukkig dat Tobias zo handig is 😊

En toen we daarna in Potsdam bij het pontje aankwamen dat ons naar de volgende camping zou brengen, bleek het pontje niet te gaan. Change of plans dus maar. Even zoeken op Google of er ook andere campings in de buurt zijn. En er bleken er 3 op een rij te zitten in Berlijn Wannsee (een half uur fietsen)

We fietsten door de villawijk van Potsdam. Erg mooie huizen. Tobias en ik hadden al bedacht dat we ook wel in Berlijn konden gaan wonen als de kinderen het huis uit waren dus ik bekeek alle huizen met een kritische blik 😉

De campings die we hadden gevonden bleken niet te bestaan of met alle moeite van de wereld konden we geen ingang vinden. Moment van grote irritatie bij ons allevier. Je kent dat wel; je bent moe van het lange fietsen, het is warm, je rijd de hele tijd rondjes, de kinderen trekken het niet meer, de kaart klopt niet en Google maps geeft verouderde informatie. Maar gelukkig bleek er iets verderop nog een camping te zitten. Die bellen en “yes’, ze hadden nog een plekje vrij. Eind goed al goed. En s’avonds aten we heel gezellig bij de Griek en fietsten daarna 3 km door een pikdonker bos terug naar de camping (ook weer een leuk avontuur om te onthouden)

9e etappe: rondje Potsdam

We lieten de tent lekker staan vandaag en togen na een uitgebreid ontbijt en het wachten op de wasmachine op de fiets naar Potsdam. Na weer een avontuur op een zandpad en zo’n klein uurtje fietsen bereikten we het centrum.

We bekeken de Hollandse wijk en aten in een parkje een broodje.

Ik had online kaartjes gekocht voor slot Sanssouci dus we moesten ineens nogal haasten om daar op tijd te zijn. Het paleis en de tuinen zijn enorm druk en toeristisch, maar toch wel de moeite waard om gezien te hebben. Je mag op een bepaalde tijd het paleis in en krijgt dan een audiotour die je langs alle zalen van het paleis leidt. Alle pracht en praal en rococo is overweldigend. Subtiel is hiervoor niet het goede woord.

We gingen daarna eten in de stad bij een Vietnamees en ik kocht een nieuwe leesbril want degene die ik had was gebroken door het stevige inpakken. Terug op de camping dronken we nog wat en leerden Louis hoe je moet Toupen en om 22.15 lagen we in bed.

Morgen ben ik jarig en gaan we weer fietsen. We blijven nu wel een beetje bij Berlijn want vrijdag moeten we de fietsen inleveren en zaterdag gaan we weer naar huis. De volgende blog schrijf ik dus waarschijnlijk vanuit de trein .

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s