Berlijn

Het is nog vroeg (07.12 uur) Alle mannen liggen nog te slapen. Een goed moment om deze blog te schrijven want als ze wakker worden gaan we ontbijten, inpakken en de stad uit fietsen: beginnen aan onze eerste etappe. Maar nu eerst dus nog even over onze twee dagen Berlijn:

Wat een enorm leuke stad. Ik ben er al helemaal verliefd op geworden. En eigenlijk heb ik er nog maar heel weinig van gezien. Berlijn is zo groot en er is zoveel te zien en te doen. Je kan er zo 3 weken vakantie houden en dan nog heb je niet alles gezien. Daarom hadden we bedacht dat we gewoon “sfeer gingen proeven”: geen druk, van tevoren bedacht programma maar gewoon een beetje rondlopen en er zijn.

Woensdag kwamen we, na ongeveer een uur vertraging, aan op Berlijn Haubtbahnhoff en werden nogal overweldigd door de grote daarvan. Meerdere verdiepingen, krioelend van de mensen, rolkoffers, bussen, treinen, metro’s, tram’s en taxi’s en waar moesten wij nu heen? Zo’n moment van verdwaasd rondlopen, mopperen op elkaar en drie keer langs hetzelfde informatiepunt lopen voordat je het sowieso gezien hebt. Maar uiteindelijk kwam het natuurlijk goed. Vroeg ik het aan een meneer die daarvoor in een hokje zat en werden we naar de goede U-bahn geleid. En na nog wat gesjouw met onze bagage (het is heel veel. Geen idee hoe we het allemaal op de huurfietsen gaan krijgen) bereikten we ons hotel: Ibis Style Ost (niets bijzonders maar prima kamer voor niet teveel geld in leuke buurt Friedrichshain)

S’avonds aten we aan een heel gezellig parkje (met natuurlijk een speeltuin, die zijn hier in Berlijn echt overal) op een vol terras bij een lekkere Vietnamees.

Donderdag liepen we naar Tempelhof (het oude vliegveld) via een zwembad in de Spree (Badenshiff). Best een behoorlijke wandeling maar zo zie je de stad toch het beste.

Zwembad was echt te gek. Een bak drijvend in de rivier op gelijke hoogte met het water waardoor je, om de een of andere reden een heel luxe gevoel krijgt. Water behoorlijk koud maar lekker baantjes getrokken en Ole was weer tevreden (na veel mopperen tijdens het wandelen)

De wandeling daarna was zo mogelijk nog langer en het was ook nog warmer. Wel door heel veel groen en door de wijken Kreuzberg en Neukölln (een smeltkroes van culturen zoals dat zo mooi gezegd word) We aten lekkere omeletten en tosti’s bij een Turkse bakker waar dit briefje hing.

Op tempelhof : een hele grote open vlakte die vroeger het vliegveld was, kwamen we meteen bij de midgetgolfbaan Nature mini ART golf Berlin. Waar studenten van de kunstacademie allerlei midgetgolf-golfbanen bedacht hadden (bestaande uit oude gebruiksvoorwerpen, met muziekjes of bewegende onderdelen. Het was allemaal een beetje krakkemikkig maar wel erg leuk.

Vanaf daar terug naar het hotel met de bus. Lopen konden we echt niet meer (20.562 stappen op de teller) en s’avonds gegeten bij de Italiaan om de hoek en daarna een Vegan ijsje in het park (lekkerste ijsje “ever” volgens Louis.

Vrijdag ook weer een “vegan” ontbijt. Niet omdat wij daar nou speciaal voor kiezen maar gewoon omdat je hier struikelt over de Vegan-restaurantjes en wij deze er gewoon leuk uit vonden zien. Nu dus ook vegan yoghurt gegeten. Best oké maar een half uur daarna had ik toch weer honger. We gingen onze huurfietsen halen. En daarmee weer terug naar het hotel om de kaart te bestuderen en een plan voor morgen te maken.

Daarna fietsten we naar de “East side Galary” een stukje van de muur die hier door kunstenaars beschilderd is.

De kinderen vinden hier weinig aan en ze vonden het vooral te heet. Niet weer naar het zwembad dus dan maar naar een koel (en cool) museum: het Computerspiel-museum. Wij gingen even mee naar binnen maar al snel weer naar buiten naar de gezellige “biergarten” naast het museum. De jongens vonden het museum helemaal het einde en de spelletjes die je er mocht spelen ‘te gek’

We aten ook in die Biergarten (hamburgers en friet) en Louis en Ole liepen zo af en toe nog even het museum binnen (niemand die daar op lette) om een spelletje te doen. daarna fietsten we weer terug naar het hotel, pakten onze tassen in voor morgen en deden nog een avondwandelingetje met ijs.

En vandaag dus weer weg uit Berlijn 🥲 Ik zou hier zo nog weken willen blijven. Het gekke is: het is helemaal niet een erg mooie stad, het is (in onze wijk in ieder geval) behoorlijk vervallen, dat het zo groot is vind ik bepaald geen voordeel en de echte highlights hebben we helemaal niet gezien. Maar de sfeer is gewoon heel prettig. Er loopt hier van alles door elkaar aan mensen en iedereen lijkt dat prima te vinden. Er hangt een hele tolerante, relaxte vibe en dat ‘onaangeharkte’ vind ik ook juist heel leuk. Fijn dat we over 2 weken hier nog even terug zijn maar ook zo benieuwd wat we buiten Berlijn aan gaan treffen.

2 reacties

 1. Lieve Jits,

  Mooi verslag en prachtige sfeertekening ook door de bijgevoegdeplaatjes.

  Ga zo door!

  Liefs voor jullie allen.

  Gerritjan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s