Op zijn paardje, Ozosnel

Mijn oudste zoon Louis is al een tijdje veel aan het koken. Hij is dol op de Allerhande (het tijdschrift van de Albert Heijn), pluist deze uit van voor tot achter en streept dan met kruisjes, streepjes en rondjes, aan wat hij wel en niet, en misschien, wil maken. Sinds kort heeft hij ook een map waar hij recepten inplakt die hij gemaakt heeft of nog wil gaan maken.

Vandaag hebben de leerkrachten op zijn school smiddags raportbespreking dus is hij al om 12 uur uit en dus vroeg ik hem vanochtend of hij vandaag wilde koken en zo ja, wat dan? Het werd ‘pasta-pesto met vegan kipstuckjes en tomatensalade. Normaal zou hij daar, met een verveeld gezicht, 3 happen van eten maar als hij het zelf maakt, gaat het eten een stuk beter. Tijdens het ontbijt maakte ik dus een boodschappenlijstje en zat ik te oreren over hoe stom het wel niet was dat vegan kipstukjes vegan Kipstuckjes worden genoemd (met ck dus) en dat lenteuitjes (ook wel bos-uitjes) tegenwoordig in de Allerhande ‘salade-uitjes” genoemd worden. Ik zat me er over op te winden en zei: wat geeft de Albert Heijn het recht om een naam zomaar te veranderen. en wat een ontiegelijk stomme naam: salade-uitjes! Zo ging ik nog een tijdje door. Of het dan na een tijdje ook een woord in de Van Dale zou worden en dat iedereen dan wel dingen anders kan gaan noemen als hij of zij daar zin in heeft.

Louis zat dit alles aan te horen en zei, op zijn typisch rustige maar scherpe toon: ja maar mama, dit is precies hetzelfde als wat jij vind van Ozosnel. Nou moet ik even uitleggen voor de lezers die niet dagelijks al jaren lang twee keer per dag naar het Sinterklaasjournaal kijken, wie Ozosnel is.

Het komt uit het, mij betreft mooiste Sinterklaaslied: Hoor de wind waait door de bomen:

Hoor de wind waait door de bomen
Hier in huis zelfs waait de wind
Zou de goede Sint wel komen
Nu hij ’t weer zo lelijk vindt
Nu hij ’t weer zo lelijk vindt
Ja hij rijdt in donk’re nachten
Op zijn paardje o zo snel
Als hij wist hoezeer wij wachten
Ja gewis dan kwam hij wel, ja gewis dan kwam hij wel

op zijn paardje Ozosnel dus. Een paar jaar geleden alweer was het verhaal in het Sinterklaasjournaal dat Amerigo (HET paard van Sinterklaas) te oud werd om mee naar Nederland te komen en daar nachten achter elkaar het dak op te moeten met op zijn rug Sinterklaas en al die zakken met cadeautjes. Amerigo ging met pensioen en werd opgevolgd door Ozosnel. Dat mocht Sinterklaas niet weten en dus verfden de pieten hem steeds wit, wat wel een probleem was als het een keer snachts regende. De pieten deden dus van alles om dat te voorkomen. Maar uiteindelijk kwam Sinterklaas er natuurlijk toch achter en had hij, als wijze oude man, de oplossing om Ozosnel voortaan in te smeren met ”baardenwit” Dit gebruikt Sinterklaas om zijn baard mooi wit te houden en zelfs als het regent gaat het er niet af. Eind goed, al goed dus en 5 december kon gewoon doorgaan en ook het jaar daarop kwam Sinterklaas niet naar Nederland met Amerigo maar met Ozosnel die tegenwoordig altijd heel mooi wit is.

Nou ben ik misschien op dit gebied een beetje ouderwets, maar ik vind dat je Sinterklaas niet zomaar een nieuw paard mag geven. Dat de pieten niet meer zwart zijn, daar ben ik het helemaal mee eens. Als er mensen zijn die zich daardoor gekwetst voelen, moet je dat veranderen. Voor de kinderen maakt dat echt geen ene moer uit. Maar zou dit ook zo zo zijn bij Amerigo, vroeg ik me af. Toen bedacht ik dat hij misschien wel vernoemd was naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Americo Vespucci (1454-1512), die met zijn vermeende ontdekking van Amerika en Curaçao aan het begin stond van de slavernij. Om alle associaties met dit foute verleden van Nederland uit te wissen snap ik het. Ook eigenlijk best leuk bedacht, om het paard Ozosnel te noemen.

sinterklaas op paard

Om terug te komen bij het begin van dit stukje: Het Sinterklaasjournaal kan dus, net als de Albert Heijn, bedenken om een naam te veranderen. Of zou er een andere organisatie achter zo’n naamsverandering zitten? Toen ik dit even ging google-en (ook een nieuw woord trouwens) kwam ik er achter dat het paard, door de jaren heen, steeds verschillende namen heeft gehad. Op Wikepedia staat: In de jaren vijftig luisterde het paard in Nederland naar de naam Bianca of Majestueuzo. In de jaren zeventig werd het paard op televisie Sasmona genoemd. Sinds 1990 wordt het paard Amerigo genoemd, naar het politiepaard dat van 1990 tot en met 2010 werd ingezet tijdens de intochten van de publieke omroep. Na pensionering van Amerigo in 2011, werden ook de opvolgers (Okki en Mentor) aangesproken met Amerigo. In 2019 werd de pensionering van Amerigo verwerkt in de verhaallijn en werd de schimmel vervangen door Ozosnel.

In mijn jeugd bleek het paard dus nog lang geen Amerigo te heten. Zo zie je maar weer: je kan je over van alles opwinden maar de vraag is wel ”Hoeveel zin heeft dat?” Sinterklaas rijdt op een witte schimmel en word vergezeld door een heleboel Pieten en samen zorgen ze voor heel veel plezier en vreugde bij de kinderen en daardoor, naast de stress die sommige er ook van krijgen, ook bij de volwassenen voor een bijzonder leuke tijd van het jaar.

Oh, en taal is iets levends. Dat verandert dus en als iedereen lente-uitjes Salade-uitjes wil noemen, moeten ze dat maar lekker doen.

Ole in 215 verkleed als het paard van Sinterklaas

3 reacties

  1. oh Jits, Wij hebben Louis en Ole zo lang niet gezien, dat het beeld dat we van Ole hebben het beeld is van 2015.  Oh, oh, oh, we moeten er gauw verandering in brengen, maar wel na Sinterklaas en Kerst. Hele leuke blog, overigens. Staat er bij AH op de lente-uitjes ook salade-uitjes? zoentjes Baya

    Like

  2. Hahaha wat heb ik gelachen om dit stukje 😅 en ook ik heb me verwonderd om de salade-uitjes van de AH, maar meer dat ik dacht: hoezo is dit dan weer een andere soort? Wat is het verschil met lente-uitjes en bos-uitjes (en hoe verschillen die dan van elkaar) 😂 misschien wel fijn om er voortaan 1 woord voor te hebben.
    Ik kijk pas sinds dit jaar naar het Sinterklaasjournaal en vind Ozosnel echt een geniale naam. Kan ik me over een paar jaar gaan opwinden als ze die veranderen 😂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s