Pruimen voor Louis

Vandaag, 13 jaar geleden, werd Louis geboren. Ik herinner het me nog als de dag van gister en heb een gevoel van trots en lichte weemoed. Trots, omdat ik het een fantastisch leuk, intelligent, mooi en bijzonder (jong)mens vind (al vind waarschijnlijk elke moeder dat van zijn kind) en “lichte weemoed” omdat de tijd zo snel gaat en kleine jongens groot worden.

Hij is niet meer dat schattige kleine jongetje waar je eindeloos mee kan knuffelen, rond kan zeulen, voorlezen en tegen aan kan kletsen. De zorgtaak die je hebt veranderd en dat is fijn maar ergens is het ook jammer dat dat hele kleine voorbij is en nooit meer terug gaat komen. Dan zou ik soms willen dat ze voor even weer zo klein zijn (een uurtje of zo) en dan daarna gewoon weer wat het nu is. Want dat kleine is leuk, het kost ook wel héél veel tijd en energie en ik ben ook reuze blij dat je, als ze ouder worden, weer meer je eigen leven terug krijgt. En hoe louis zich ontwikkelt tot een zelfstandige puber, met ook zijn eigen leven, vrienden en bezigheden vind ik ook heel mooi en waardevol.

Dit is 2 weken voor ik ging bevallen van Ole. Ook toen al was Louis dol op pruimen (zie later in dit verhaal) foto gemaakt door Paul Luif

Al betekent dat ook dat hij minder met mij deelt, zijn eigen “space” nodig heeft en ik de helft van de tijd niet weet wat er precies in zijn hoofd omgaat. Om dan toch weer wat ‘connectie’ te krijgen, helpt het om iets te gaan doen: samen koken bijvoorbeeld.

Zondag hadden we al Louis verjaardag gevierd voor de familie. We zaten met zijn allen in de tuin, schuilend onder het afdakje, binnen op een kluitje en half in de regen. We aten appeltaart, worteltaart, sla en minestrone en dronken limonade, koffie, thee en wijn. Het was allemaal een beetje chaotisch met kinderen die in en uit liepen, mensen die komen en gingen (en altijd naar het hek van de parkeerplaats gebracht moeten worden), afwasjes tussendoor en dan weer droog en dan weer regen. Maar dat heb je als je een feestje geeft en het was ook weer heel gezellig.

Ook hadden we nog steeds rioleringsproblemen dus het naar de wc gaan in het huisje had een gebruiksaanwijzing (Gisteren is waternet langs geweest dus nu is het verholpen)

Mijn moeder had 2 kisten pruimen meegenomen en iedereen die wegging kreeg een zak pruimen mee. Maar natuurlijk bleef er nog heel veel over dus gister na school en huiswerk besloten louis en ik jam te gaan maken. Louis houdt erg van Pruimen en ook van koken en zelfs ook heel erg van jam.

Eerst sneed Louis de pruimen. De verhouding suiker- pruimen was volgens ons recepthttps://www.landidee.nl/recepten/zelfgemaakte-pruimenjam/ 1 op 1 maar dat leek mij wat al te zoet dus we deden 1200 gr ontpitte pruimen op 1 kg geleisuiker en dan deden we er ook nog 2 uitgeperste citroenen en een sinaasappel door. Ondertussen kookte ik 4 jampotjes uit en zette ze te drogen op een schone theedoek.

Dit mengsel moest toen 1 uur staan dus we gingen eerst eten en Louis nog wat huiswerk maken en Ole buiten spelen.

Na het eten deden we het pruimen-suikermengsel in een pan met dikke bodem. Wachten tot het aan de kook komt en dan 4 minuten roeren. Louis is er maar bij gaan zitten want 4 minuten was bepaald niet genoeg. Uiteindelijk hebben we het zeker een half uur op laten staan, er vocht afgeschept en er nog meer suiker bij gegooid. Wel fijn dat ik niet gehinderd wordt door heel veel kook-kennis en gewoon maar wat doe 😊

Inmiddels al in Pyjama schepte louis de jam in de potjes.

Dan potjes op hun kop zetten en af laten koelen.

en vanochtend bij het verjaarsontbijt lekker zelfgemaakte jam eten.

Nu zit hij op school en vanmiddag gaan we met zijn vieren naar het Gelderlandplein om een Nintendo Switch te kopen (van het geld dat hij voor zijn verjaardag gekregen heeft en aangevuld met zijn eigen spaargeld) en dan krijgt hij van ons nog een spel) en dan gaan we pizza eten bij Happy Italy.

2 reacties

  1. Hee lieve Jits, Van harte gefeliciteerd met Louis’ 13e verjaardag, wat groot alweer! En dank voor je mooie verhaal. Dat doe je toch altijd heel goed!! Veel liefs ook van GJ vanuit een kasteel aan de Mecklenburgse meren op weg naar Polen – Gdansk😋❤️ Liesbeth

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s