rustige kerstvakantie (Corona thuisblijftips 2)

De kerstvakantie is nog maar een paar dagen bezig en ik word nu al ‘crazy’ (vooral van de kinderen) De muren komen op me af en ik mis de gezelligheid.

Als trouwe blog-lezers weten jullie misschien ook wel dat ik de vakantie’s meestal helemaal vol plan met logeerpartijen, dinertjes, naar een museum of ander evenement voor de kinderen, naar de film. Kortom zoveel mogelijk gezellige dingen doen. Dat vind ik nou eenmaal leuk. Maar nu kan dat dus niet en zitten we gewoon thuis.

En ook daar kan ik voor mezelf nog van alles bedenken om te doen. Ik hoef me echt niet te vervelen. Maar mijn kinderen? Dat is een ander verhaal… Die hangen het liefst de hele dag op de bank voor de tv, zijn aan het gamen of zitten op de iPad. En als ze dat niet doen halen ze in 1 minuut hun hele kamer overhoop, maken ze zoveel lawaai dat de buurvrouw gaat klagen, slopen ze van alles of liggen ze stoeiend boven op elkaar. Als ik ze naar buiten stuur komen ze meestal, al na 10 minuten, onder de modder terug, met allemaal troep van de vuilnisbelt waardoor ons, toch al veel te kleine huis, nog voller komt te staan.

En, waar ik tijdens mijn werk geen enkele moeite heb met het geluid van 25 luidruchtige kleuters, wordt ik thuis helemaal gek van het lawaai dat ze maken. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en hebben ze een vader die ook veel doet maar als Tobias dan 2 nachten in het hotel werkt en ik het overdag alleen moet doen, resulteert dat in dit geklaag.

Gelukkig ben ik niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten dus bedenk ik allerlei oplossingen en “goedmaak-redenatie’s” om dit probleem op te lossen (ik moet immers wel want de vakantie duurt nog twee weken en ook daarna is er nog de lockdown. En omdat ik vast niet de enige ben die er momenteel wel eens even door heen kan zitten komen hier mijn tips:

1. Zeg tegen jezelf: vervelen mag. Een vakantie is ook bedoeld om even ‘niets’ te doen. Dat geldt ook voor de kinderen. Laat ze gewoon hun eigen ding doen. Uiteindelijk verzinnen ze echt wel iets.

vakantie heb je eindelijk niets te doen gaat het nog vervelen ook | Loesje

2. ga knutselen Zo maakten de jongens dit knuffel-ruimteschip van een oude doos (die ze bij de vuilnis vonden) Ze zijn al snel tevreden dus een paar gaten erin en een kartonnen stuurtje en het is een ruimteschip. alle knuffels erin, en gezellig er tussen gaan liggen (ze hebben ze ook geteld, het zijn er 112)

En het grappige is: jaren geleden vermaakte ze zich ook al kostelijk met een oude doos.

En ook Tobias is druk aan het knutselen met karton (maar iets minder snel tevreden) Het wordt een wereldbol. Hij is nog niet af.

en ondertussen maak ik kerstkaarten van oude tijdschriften gecombineerd met een beetje knippen, plakken en schilderen.

3. Zie jezelf als een tefal- pan Ja, deze vergt wat uitleg. Je kan je wel de hele tijd gaan zitten ergeren (aan je huisgenoten en aan het feit dat je niets mag) maar daar heb je niets aan. Beter is het dus om al dit soort ergernissen van je af te laten glijden als water van “teflon’ (=de stof die gebruikt wordt in een Tefal pan). Ja, mijn kinderen zijn soms druk, maar het zijn ook gewoon jongens van 9 en 12, die willen spelen en zich ook maar te houden hebben aan alle regels die gelden.

4. bedenk kleine projectjes Dat kan van alles zijn zoals het bakken van een taart,

deze heeft Louis gemaakt

het opruimen van je klerenkast, het kijken van alle oude kerstfilms, het maken van een (online) oudejaarsquiz, het inplakken van achterstallige foto’s, het lezen van dat boek waar je steeds maar niet doorheen komt, het sorteren van de knuffels van de kinderen (112 is wel érg veel), het oplossen van de kruiswoordpuzzels in de krant, het luisteren naar de hele top 2000 (of leukere muziek of podcasts), het schoonmaken van je badkamer, enzovoort enzovoort. Zo maakte ik deze puzzel van 1000 stukjes die ik voor moederdag gekregen had en ondertussen luisterde ik naar Man met de microfoon: http://www.manmetdemicrofoon.nl/afleveringen-1 mijn favoriete podcast.

5. ga naar buiten Ja dit is een beetje een inkopper maar als je gek wordt van alles om je heen en de muren komen op je af, ga dan naar buiten. Ook als het koud is of regent, overdag of s’avonds. Het maakt niet uit. Ga een stukje lopen, stap op je fiets of werk in de tuin.

Nou, dat was het wel weer zo’n beetje voor nu. Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst toe en bedenk: eenvoudig en klein, kan ook heel fijn zijn.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s