Fietsvakantie (deel 1): Amsterdam- Warnsveld (Zutphen)

4 dagen geleden zijn we vertrokken uit Amsterdam. Met 3 fietsen (1 gehuurde tandem voor Tobias en Ole en 2 Koga’s voor Louis en mij). Verder hebben we bij ons: 1 tent, 4 matjes, 4 slaapzakken, 4 lakenzakken, handdoeken, zwemspullen, kookgerei, borden, bestek, gasstelletje, boeken, iPad, spelletjes en kleren. Het paste net op onze fietsen. Regenkleding hebben we helaas niet bij ons en aangezien de weersvoorspellingen steeds slechter worden is dat niet echt handig. Maar dat zien we dan wel weer.

Voor vertrek de fietsen opladen bij Amstelglorie

Dag 1 Amsterdam- Hilversum

De eerste dag fietsten we van Amstelglorie zo de stad uit langs de Amstel en een stukje ronde Hoep. Toen naar Abcoude en van daar door de polder naar de Vecht. Daarna heel mooi stuk over de Loosdrechtse plassen en daarna een minder mooi stuk door Oud- en Nieuw Loosdrecht.

40 km gefietst en vooral veel langs water. Erg mooi en het fietsen gaat goed. Ole klaagt wel veel over dat hij naar een camping wil en hoe lang het nog duurt. Hij trapt ook niet de hele tijd mee. Dat vind Tobias niet zo erg, als hij maar stopt met klagen.

In de bossen buiten Hilversum gaan we naar camping Zonnehoek. Sympathieke kleine camping met een cafeetje erbij waar we s’ avonds eten.

Dag 2: Hilversum- Woudenberg

Fijn aan in een tent slapen is dat je zo vroeg wakker wordt en er dan ook wel uit wil. Het op een matje slapen is me alles mee gevallen. Maar misschien is het wel zo dat na een dag fietsen en in de buitenlucht zijn, alles wel meevalt.

De tocht van vandaag begon op de Hei van Hilversum. Na koffie in Lage Vuurse verdwaalden we een tijdje flink. Moeilijk om dan niet chagrijnig te worden en op elkaar te gaan lopen fitten. Na een stuk langs een hele drukke weg bereikten we weer de knooppunt-route.

Dat vergeet ik namelijk helemaal te vertellen: we fietsen via de knooppunten. Een heel handig systeem van fietsroutes door heel Nederland. Je fietst steeds van het ene knooppunt naar het volgende. Dit zijn steeds korte afstanden die goed aangegeven zijn. Bij elk knooppunt staat een bordje met een kaart van de omgeving. En de omringende knooppunten. Je bepaald dan wat het volgende knooppunt is waar je naar toe fietst.

Ik vind dit een ideaal systeem: je tocht wordt opgedeeld in kleine stukjes waardoor je steeds blij bent dat je je doel hebt bereikt, de kinderen hebben het idee dat ze de route kunnen bepalen en je wordt altijd langs mooie stukjes Nederland geleid en verdwaald (als he het goed doet) niet snel.

Na een tijdje door het bos en over de hei gefietst te hebben kwamen we ineens bij een heel groot gebouw met heel veel mensen. Dit bleek het Militair museum Soesterberg (https://www.nmm.nl/) te zijn. Ook al zijn wij alle vier niet zo geïnteresseerden de Nederlandse krijgsmacht, toch besloten we dit museum maar eens te gaan bekijken. Een oude vliegtuig- hangar die mooi was verbouwd tot museum stond vol met tanks, vliegtuigen en straaljagers. “Ergens appelleert het toch wel aan je manlijkheid” zei Tobias, die samen met Louis steeds de afstand die een bom kon overbruggen en wat de inslag dan was, bekeek.

Daarna gingen we nog wat drinken bij de piramide van Austerlitz (een grote speeltuin eigenlijk) en fietsten het laatste stukje naar een heel grote camping in Woudenberg.

Dag 3: Woudenberg- Hoenderloo

We lieten de Utrechtse heuvelrug achter ons en fietsen weer over het boeren land tot Lunteren. Daarna het begin van de Veluwe tot Otterlo. Daar besloten we dat het beter was door te fietsen naar Hoenderloo zodat we morgen minder hoefden te doen. Maar de prijs van 35 euro om 6 km over het park Hoge Veluwe te fietsen terwijl je er gratis in 8 km omheen kan vonden we toch wat te hoog.

Achteraf gezien was dat stom want nu fietsten we 8 km langs een erg drukke, saaie weg en zagen we niet 1 van de mooiste stukken van Nederland. En nu weet ik ook eindelijk waarom het de “hoge” Veluwe heet, want we fietsten 8 km lang licht naar boven. Niet zo fijn aan het einde van een lange fietsdag. Wel 48 km gefietst en bij de camping was een zwembad dus de kinderen waren blij.


Dag 4: Hoenderloo- Warnsveld

s’ Ochtends moest er natuurlijk eerst gezwommen worden. Ook door mij. Tobias maakte voor het ontbijt een wandeling en zag een uil en een vos. Eerder hadden hij en Ole al een hert en een wezel gezien (“waarschijnlijk omdat we zo langzaam fietsen” zeiden ze)

Daarna begonnen we aan onze fietstocht van vandaag: een comfortabele afstand van 32 km, dus we konden het rustig aan doen. We dronken koffie bij de Woeste Hoeve en picknickte op een kleedje bij een weiland. Om 15.00 uur bereikten we Zutphen en fietsten rustig door naar Saar en Sanne.

De tent staat nu hier in de tuin en s’avonds gingen we zwemmen en Picknicken bij een riviertje hier vlak bij en daarna nog een ijsje eten in de stad

Nu een rustdag en morgen is Ole jarig dus doen we een verjaarsontbijt en dan fietsen we weer verder. Wordt vervolgd dus.

4 reacties

 1. Wow Jitske wat een prachtig foto”s each one, stoer hoor dat jullie dit doen.(misschien als ik jonger was 😉 )
  Ik wou je net vragen hoe het ging en kwam dit op mijn bordje, leuk om te lezen.
  Ng veel fun verder, en ik wacht op het vervolg.

  Geliked door 1 persoon

 2. Lekker onderweg zijn jullie. Lijkt me heerlijk… met vier in een tent… kan iedereen dan goed slapen 😉. Met veel plezier lees ik je verslag Jits.

  Like

 3. Oh, ik schiet spontaan in de lach.. ik zie de Woeste Hoeve, die ligt hier ook in de buurt zal ik maar zeggen, ietwat afgelegen en die is bedoeld voor de 18+ mensen zullen we maar zeggen, whooooohahahahaha sorry 😉

  Prachtige tocht in elk geval, met vele plekjes die mij wel bekend zijn, maar dan vaker met de auto en soms per fiets. De hoge Veluwe, ja heel veel vals plat ook… en dat stukje middelpunt, goh… voor mij ligt die in Amersfoort, en dat is wat het Nederlands kadaster ook gebruikt voor de metingen, het nulpunt van Nederland.

  X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s