De dood van Marat

Gisteren was het de laatste dag van het thuisonderwijs voor Louis en Ole. Vanaf maandag gaan alle kinderen weer naar school.

Het thuisonderwijs de afgelopen periode heeft Tobias vooral gedaan maar gister was het mijn beurt. De regen viel met bakken uit de hemel, we zaten in ons kleine tuinhuisje met de kachel zelfs aan, en ik had eigenlijk zelf ook niet zo heel veel zin in het serieuze drammen.

Maar gelukkig was er nog een opdracht die Louis al 3 weken geleden af moest hebben. De kunstchallenge: maak met huis-tuin-en-keukenspullen en eventueel jezelf een schilderij na. Echt een hele leuke opdracht voor thuisonderwijs (je behandeld de (kunst)geschiedenis en bent creatief en scheppend bezig.

In de coronaperiode is dit helemaal een rage geworden (zoek maar eens op Google naar “tussenkunstenqarantaine” Hele leuke voorbeelden vind je daar.

Wij kozen voor dit schilderij: De dood van Marat van Jaques-Louis David. Het is een beetje donker en deze Jean Paul Marat (politicus en journalist die een belangrijke rol speelde in de Franse revolutie) zit/ligt vermoord in een bad. Het moordwapen ligt naast het bed en hij was bezig aan een brief. Hij heeft daarvoor een plank over het bad gelegd zodat hij kan schrijven. Hij werkte vaker in zijn bad want hij had een (toen nog onbekende) jeukziekte en het badderen verminderde zijn kwalen.

In de slaapkamer maakte we een profesorisch bad van krukjes, wat we bekleden met lakens en ik schreef zelfs op mijn favoriete krukje (hopelijk krijg ik het er nog af met schuurpapier) Louis smeerde tomaten- ketshup op zijn borst en ging lijdzaam liggen en ik maakte een hele zooi foto’s

En na nog wat bewerken met licht en filters was dit het resultaat:

Ik vind hem zelf echt fantastisch (al mag je dat eigenlijk niet zeggen over je eigen werk) Het is waarschijnlijk ook gewoon een toevalstreffer en Louis is een erg goed model. Maar ik kan zelf maar niet stoppen er naar te kijken.

Ole wilde natuurlijk ook zo op de foto dus herhaalde we de hele fotoshoot nog eens.

4 reacties

 1. Geweldig Jitske Louis en Ole. Jullie dag kon niet meer stuk. Mooie afsluiting ook van een heel bijzondere tijd. Maandag weer lekker naar school, alle kinderen weer zien. Veel plezier jongens!

  PS: de schooltuinen starten ook weer. De tuintjes liggen te wachten op kinderhanden 🙌

  Like

 2. Ze zijn inderdaad super gaaf, en we moeten nu maar eens stoppen met zeggen dat je niets over je eigen werk mag zeggen. Misschien moeten we dat eens van de Amerikanen over gaan nemen, dat we het wel mogen zeggen, dat we ons eigen werk subliem, fantastisch vinden… zo kom je nooit verder.

  Echt super!

  X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s