Volkstuinverhalen

Als je eenmaal in het bezit bent van een volkstuin wil je nooit meer anders. Het geluk dat je haalt uit een eigen lapje grond, zo dicht bij de stad, waar dan ook nog hele mooie planten op groeien die je zelf hebt gezaaid, verzorgd en vertroeteld, is enorm.

Daarnaast is het ook heel meditatief, gezond (je bent immers veel buiten en bezig) en gezellig met de andere tuinders (ik heb mijn beste vrienden te danken aan het tuinpark), er is altijd wel iemand om een praatje mee te maken, je deelt planten en tuintips met elkaar, en soms drink je een kopje thee (of glaasje wijn 🍷) bij je tuinburen.

Suzanne de Boer en Marieke de Geus (allebei ook in het bezit van een tuin op Amstelglorie) hebben nu een boek geschreven over het leven in de volkstuin, over waarom het zo is dat volkstuinders zo enorm verzot zijn op hun tuin en over allerlei verschillende volkstuinen en hun bewoners (naast de mensen ook veel planten en dieren). En inderdaad: het plezier spat er van af.

Het is echt een heel mooi boek geworden, boordevol tips voor het tuinieren, recepten, stukjes over allerlei verschillende mensen en hun tuinen, en de verscheidenheid aan soorten tuinen.

Het boek is onderverdeeld in de vier seizoenen en elk deel begint met tips voor klussen die je kan doen in dat seizoen en een gedicht (bijvoorbeeld deze van Florence Tonk)

Het eerst stuk van het boek is de lente en gaat, heel toepasselijk, vooral over de kinderen. Over natuureducatie aan scholen, over een oma en haar kleinkinderen, over andere kinderen die plezier beleven aan het in de natuur zijn en over het wildkoken van Tobias en Olga. Dit alles ook weer doorspekt met mooie foto’s, recepten en tips voor zaaien en wat je allemaal met onkruid kan doen.

Daarna volgen de andere seizoenen. In de zomer heel veel tuinders en recepten met bijvoorbeeld bloemen en bietjes, de herfst met veel over oogsten, compost en bloembollen zaaien en de winter met een stuk over de wolkerstuin, het behoud van de tuinparken en tips om verder te lezen.

O ja, en ik sta zelf ook in het boek met een heel leuk stukje over wonen in je tuin en waarom dat zo fijn is en foto’s van mij, Louis en Ole en ons huisje.

Ik ben echt heel enthousiast over hoe het boek “Volkstuinverhalen” geworden is. De liefde en het plezier voor het tuinieren en het hele leven eromheen is van elke bladzijde af te lezen en het boek ziet er erg mooi uit.

Als je het nou ook wil hebben kan je het bestellen bij Marieke en Suzanne door een mailtje te sturen naar: volstuinverhalen@gmail.com

Maar je kan het ook gewoon bestellen bij bol.com of (en dat is nog veel beter) bij je plaatselijke boekhandel (die ook gesteund moet worden in deze ‘moeilijke’ tijden)

Eén reactie

  1. Ontzettend leuk, fijn ook dat iedereen het goed met elkaar kan vinden, het gaat er ook weleens heel anders aan toe dan vriendschappelijk en gemoedelijk, hahaha In Almere ooit in het begin, echt niet… zelfs bij Mr. Frank Visser ooit geweest een zaak… om een hekje of grond wat al dan niet bij de tuin hoort bla… erfgrenzen…

    X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s