Rembrandt-Velázquez

 

Vandaag ging ik weer op mijn 2-maandelijkse (in de praktijk is het iets minder vaak) uitje met Jan. We gingen in het Rijksmuseum naar de tentoonstelling “Rembrandt-Velázquez- Nederlandse en Spaanse meesters”

img_5949

Omdat dit jaar het Rembrandtjaar is en omdat het Museo Nacional del Prado 200 jaar bestaat is er nu een prachtige tentoonstelling met topstukken van Hollandse en Spaanse meesters uit de Gouden Eeuw. Vooral Velázquez en Rembrandt zijn goed vertegenwoordigt maar er hangen ook hele mooie schilderijen van andere grote schilders zoals Murillo en Zurbarán (Spaanse schilders waar ik tot mijn schaamte nog nooit van had gehoord) en Frans Hals en Vermeer.

De schilderijen zijn steeds in paren tentoongesteld: een Spaans en een Nederlands schilderij naast elkaar. Ik geloof dat de recensenten dit wat ver gezocht vonden maar ik vond het juist wel leuk. Zo zie je hoe verschillend ze zijn en ook wat voor overeenkomsten er bestaan.

Er hingen echt heel veel topstukken tussen en wij vonden het een erg mooie tentoonstelling. De Spaanse schilderijen zijn heel mooi maar Rembrandt staat toch wel “lonely at the top”, ook al komen al die andere gouden-eeuw meesters er niet ver achteraan.

Wat mij ook opviel was het verschil in lijsten. De schilderijen uit het Prada hadden allemaal prachtig versierde lijsten met goud en krullen en houtsnijwerk. Daar tegenover stonden de nogal sobere Nederlandse lijsten. Leuk om dit verschil te zien.

Mijn favoriete schilderij van de tentoonstelling was dan weer wel Spaans: Het Lam Gods van Agnus Dei, maar dat zal wel door mijn voorliefde voor kunst met dieren komen (:-)img_5951-1

Als je de rijksmuseum- app download op je telefoon kan je gratis luisteren naar de audiotour die is ingesproken door Jacob Derwig en de tentoonstelling nog een stuk interessanter maakt. Je kan nog tot 19 januari gaan kijken (echt de moeite waard)

Daarna gingen Jan en ik lunchen in het Rijksmuseum met een glaasje wijn en bekeken we nog even de Nachtwacht die in een soort van aquarium zit omdat hij gerestaureerd wordt. Om 14.30 was ik weer thuis en op tijd om Louis en Ole uit school te halen.

img_6015-1

Lang leve de museumjaarkaart.

 

3 reacties

  1. […] van onze tripjes geschreven heb: Het Rijksmuseum, Zuid Afrika, Hollanders van de gouden eeuw en Rembrandt-Velázquez We spraken af rond koffietijd bij een museum, bekeken 1 tentoonstelling uitgebreid en gingen dan […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s