the Happiness project

Dit keer een boekrecensie: The happiness project van Gretchen Rubin. Ik zag dit boek liggen en vond vooral de ondertitel heel leuk: Why i spent a year trying to sing in the morning, clean my closets, fight right, read Aristotle and generally have more fun

Afbeeldingsresultaat voor the happiness project bookcover

Wie mij een beetje kent weet dat ik ook iemand ben die altijd graag “more fun” wil. Maar al die andere dingen spreken me ook wel aan. En de laatste jaren heb ik  een, voor mij, belangrijke ontdekking gedaan, namelijk dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en dat houdt me momenteel veel bezig. En ook al voel ik me de laatste tijd best wel gelukkig, het gaat ook wel met up’s en down’s. Nou is het zo dat je, doordat er slechte dingen gebeuren, je ook meer bewust wordt van wat er wel goed gaat. En dat je daar op de één of andere manier meer waardering voor hebt. En ik heb ook geleerd dat je niet ALTIJD gelukkig kan zijn, maar juist dan zijn wat tips voor een “happy life” goed om achter de hand te hebben.

Dit boek is geen zelfhulpboek trouwens. Het is de zoektocht van Gretchen Rubin naar geluk in het dagelijkse leven. Zij realiseerde zich op een dag dat zij niet genoeg bezig was met de dingen die er eigenlijk toe deden, de dingen die haar gelukkig maakten, of gelukkig zouden moeten maken. Daarom besloot zij een jaar te besteden aan een zogeheten happiness project. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Zo is er een maand die besteed is aan energie, kinderen, vriendschap, werk en relatie, maar ook een maand die besteed is aan geld, eeuwigheid en attitude (is geen mooiere vertaling voor te verzinnen denk ik). Ze haalt haar informatie van alle kanten: wetenschap, oude filosofen, popular culture, films en boeken, vrienden en familie en zelf komt ze daardoor tot allerlei inzichten. Ze schrijft er ook steeds bij: deze dingen werken voor mij. Haal uit dit boek wat voor jou werkt en begin je eigen “Happiness project”

Dus nu de dingen die ik meeneem uit dit boek en van plan ben toe te passen op mijn eigen leven:

 • zorg voor genoeg energie: Als je goed in je vel zit is je gelukkig voelen een stuk makkelijker. Genoeg slaap, letten op wat je eet en bewegen. Die laatste heb ik veranderd in “zorgen dat je buiten bent’ Ik word een stuk gelukkiger door buiten te zijn. Ik heb een fitbit gekocht en probeer elke dag de 10.000 stappen te halen (daar moet je trouwens best een flinke wandeling voor maken). Ook in de tuin werken zorgt voor veel geluk.
 •  gedraag je op de manier hoe je je wilt voelen: Heb je wel eens gemerkt dat als je jezelf vrolijk aankijkt in de spiegel, je je ook vrolijker gaat voelen. En dat als je gaat dansen je vanzelf blijer wordt. Zo werkt deze. Dus ook al voel je je moe of lusteloos, door net te doen alsof je dat niet bent, gaat dat gevoel weg. Ik vind dit een hele belangrijke en denk echt dat het zo werkt. Dit lijkt op: fake it till you feel it Afbeeldingsresultaat voor act the way you want to feel
 • ruim je rotzooi op: zowel de rotzooi in je hoofd als die in je huis. Mijn oude nieuwe huis is hiervoor heel goed. Meer dingen hebben een eigen plek. Het is zaak om dat zo te houden. Dus ik probeer elke dag voor het slapen gaan 10 minuten op te ruimen (dat helpt al best goed). Als je huis gezellig is voel je je beter dan als het een ongezellige bende is. De rotzooi in je hoofd is ingewikkelder. Om die op te ruimen schrijf ik in mijn dagboek en probeer ik lijstjes te maken van de dingen die ik moet doen. En in het hier en nu leven (mindfull) helpt ook enorm dus “stop met piekeren”
 • Je kan andere mensen niet veranderen. maar als je zelf veranderd, veranderd ook je relatie: spreekt voor zich denk ik. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je jezelf blijft (ik ben eigenlijk ook best tevreden met mezelf) maar hoe je tegen dingen aankijkt of bepaalde “slechte gewoontes” kan je soms best veranderen ten goede. Heb ik momenteel veel aan.
 •  relaxe oftewel lighten up: neem de dingen niet zo serieus. goed is goed genoeg. Afbeeldingsresultaat voor als je loslaat heb je twee handen vrij
 •  een goede manier om jezelf gelukkig te maken is ervoor zorgen dat andere mensen gelukkig zijn. andere mensen zijn gelukkig als jij gelukkig bent: Duidelijk eigenlijk deze en heel erg waar. Ik word gelukkig als ik andere mensen blij kan maken en mijn omgeving is blijer als ik gelukkig ben: Do good- feel good. Ja ik weet dat het allemaal heel Amerikaans en ‘cheesy’ klinkt (en dat is dit boek ook wel) maar ik word er blij van.
 • do it: Ga niet eindeloos nadenken over dingen maar doe het gewoon. En ook: zorg dat je veel dingen doet. Daardoor word je actiever en voel je je gelukkiger. Als je opziet tegen kleine taakjes, ga het gewoon doen. Veel dingen kunnen in 5 minuten en daarna heb je een tevredener gevoel. Afbeeldingsresultaat voor do it
 •  maak mooie herinneringen: Door dingen met je kinderen te doen, zelf tradities te verzinnen, fotoboeken te maken enz.
 • behandel andere mensen zoals je zelf graag behandeld wil worden: Ben aardig, attent en goed gemanierd. Als jij andere vriendelijk behandeld zijn zij ook vriendelijker tegen jou. Gretchen deed in haar boek soms een week van “extreme nice” dus niet gaan lopen zeuren en zeiken maar aardig blijven. De ander wordt dan ook aardiger.
 • Ben dankbaar voor de kleine dingen: Bedenk hoe gezegend je bent en wat er allemaal goed gaat. te heilig? jammer dan, want wel waar
 •  Vindt uit wat je leuk vind om te doen en besteed daar tijd aan: Hou je van lezen, plan het in. besteed tijd aan je hobby. En daar op doorgaand ook nog een goede relatie-tip; zorg dat jij en je partner allebei dingen hebben die jullie in je eentje doen binnenshuis en daarbuiten en zorg voor iets gezamenlijks te doen ook binnenshuis en daarbuiten (dus: heb allebei je eigen hobby’s en zoek ook naar dingen die jullie allebei leuk vinden om te doen)
 • show up: Ook al heb je geen zin in een feestje, ga toch. andere mensen vinden het leuk als je komt en misschien heb je zelf toch ook een leuke avond terwijl je anders thuis alleen op de bank een stomme netflix- serie had gekeken.
 •  to be happy, you need to consider feeling good, feeling bad and feeling right, in an atmosphere of growth: Deze vind ik ook wat moeilijk te vertalen maar is denk ik het allerbelangrijkste: je moet groei doormaken om je gelukkig te blijven voelen en die groei kan vanuit allerlei dingen voortkomen. Ook door je slecht te voelen ontstaan er dingen. crisissen zijn er niet voor niets- daardoor ontstaan er nieuwe dingen. Stilstand  is niet goed.  Maar ook door iets te bereiken wat je eerst nog niet kon, voel je je gelukkiger. Nouja, blijft een vage uitleg van mij maar waar het op neerkomt is dat groei belangrijk is.

Er zijn nog veel meer dingen te bedenken maar ik ben wel weer een beetje klaar met het blogschrijven. Ben heel benieuwd naar andere tips dus als je nog wat weet? Ik hoor het graag.

Tot slot een foto van blije Ole want van dat je kinderen gelukkig zijn word ik toch nog wel het aller gelukkigst.img_5849

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s