Einde van de Pieten-discussie

 

IMG_2029

Al die “grote mensen”  die maar ruzie maken over het Sinterklaasfeest: voor-  en tegenstanders van Zwarte piet, rechtszaken, ordeverstoring, extra beveiliging enz enz.

Ik snap het wel hoor. Er zijn mensen die zich echt gekrenkt voelen door zwarte piet en die daar elk jaar weer last van hebben. Mensen die het rechtstreekse (en verkapte) racisme niet meer pikken. Die vinden dat het anders moet en daarvoor strijden.

En er zijn mensen die, tegen beter weten in (of niet- die zijn er ook jammergenoeg) vast willen houden aan een traditie waar ze als kind altijd zo van genoten hebben, die het een belachelijk idee vinden dat een “kinderfeest” veranderd moet worden omdat ‘een paar volwassenen’ daar aanstoot aan nemen.

En daarin heb je, zoals ook in de politiek, mensen die heel extreem zijn in hun denken en meer gematigden die nuanceren maar toch ook een mening hebben.

IMG_2005

De term “zwarte-pieten-discussie” staat waarschijnlijk al in het woordenboek en is een goed gespreksonderwerp (vergelijkbaar met de “Me-To-discussie). En dat gesprek kan het hele jaar door gevoerd worden maar komt tot een hoogtepunt in de tijd voor 5 december. En bijna lijkt de hele intocht niet door te gaan, in sommige steden zijn rellen geweest, het NTR- sinterklaasjournaal neemt geen standpunt in (waar zowel de voor als de tegenstanders boos over zijn) en ‘bewaking’ is ineens iets wat belangrijk is bij de intocht.

En de kinderen, degene waarvoor dit feest bedoeld is, die kan het geen zak schelen of Piet zwart of wit is, of pimpelpaars met rode stippen, of roetvegen heeft. Het gaat hen er gewoon over dat Sinterklaas weer komt en zijn Pieten mee neemt, en daarnaast ook erg veel lekker snoepgoed, gezelligheid en cadeautjes. IMG_2014

Ik ben natuurlijk geen voorstander van een dictator, maar in dit geval zou ik willen dat er “iemand” was (die de baas is) die zegt: (lees het volgende met een beetje een harde, strenge stem in je hoofd):

EN NOU BASTA! KAPPEN!!!!!! Geen ruzie meer maken. Als er mensen zijn die last hiervan hebben, dan veranderen we het toch gewoon. Laat de pieten een afstemming zijn van de maatschappij. Als je wit bent, ben je een witte piet, als je zwart bent een zwarte, en alles wat daar tussenin zit kan ook. En roetvegen mogen, maar zwarte sminck vanaf nu niet meer. 

En piet is niet dom (dat kan ook helemaal niet als je zo’n enorm feest moet regelen, een logistieke operatie van jewelste) En denk maar niet dat Sinterklaas dat allemaal bedenkt (die man is al 895, of zoiets, en heb je wel eens gekeken naar je oude opa van 93? Nou dan!!!Dus die Pieten maken de dienst uit. Dat zijn echt geen slaven meer. They rule the Sinterklaasfeest!!!! 

En die pakjes die de Pieten dragen, die houden ze aan. Dat klimt veel lekkerder dan in een spijkerbroek en is ook warmer door de muts en de majo. En anders zijn ze niet meer te herkennen als Pieten. Sinterklaas gaat toch ook niet ineens in een trainingspak op zijn paard zitten? 

De kinderen kan het niet schelen en die hebben als ze later groot zijn goede herinneringen aan een fijn feest, waarbij volwassenen elkaar niet de hersens in slaan. Nieuwe tradities zijn zo gemaakt en dit feest moet leuk zijn voor iedereen en dat is het niet, als we alles bij het oude houden, dus nu is het klaar. Einde discussie. Ik heb gesproken”.

Ja, ik weet dat het niet zo simpel ligt, dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening en dat we in een vrij land leven (zonder dictator en dat is fijn), maar dromen mag altijd. Toch?

IMG_2021

2 reacties

 1. Nou zeg ja ik word er ook beetje moe van alhoewel ik het ook elk jaar maar langs me heen laat gaan
  wat ik wel alarmerend vind dat het nu al helemaal niet meer te maken heeft met wel of niet , zware Piet, als je de nieuws beelden van nu ziet zie je dat het herrieschoppers zijn die zin in een gevecht hebben net als na een voetbalwedstrijd
  Die zijn helemaal niet bezig met protest tegen zwarte Piet
  Hopelijk wordt deze discussie elk jaar minder|..

  Like

 2. P.s mijn kind herinnering is trouwens angst voor die Zwart Piet (nog in Indie) want hij kon je zomaar in een zak meenemen naar Spanje!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s