Keulen

Tobias, Louis, Ole en ik zijn net vier dagen in Keulen geweest. Een soort van minivakantietje een beetje dicht bij huis. Ik heb al een hele tijd niet meer geblogd maar wil hier wel graag over vertellen.  img_0400

Keulen is een ideale stad voor een korte city trip (ook met kinderen). Met de trein ben je er vanaf Amsterdam Centraal in 2,5 uur. Reserveer wel even een zitplaats in de ICE als je niet constant van plek wil verwisselen omdat je stoel voor iemand anders bedoeld is.

We verbleven niet in een hotel maar in een Airbnb. Dit was onze eerste ervaring met Airbnb en ik ben verkocht. Ideaal vond ik het. Je kan thuis op zoek naar het perfecte appartement, je hebt met niemand te maken, je eigen voorzieningen, steunt de kleine ondernemer en het is nog goedkoper ook. dit was ons appartement. Het was een klein appartement achter een Libanees restaurant (waar je tot laat de koks hoorde praatte en werken en de Arabische muziek tot in de slaapkamer doordrong) in een oude wijk van de stad met veel buitenlandse eettentjes en cafeetjes  waar de jeugd van Keulen tot diep in de nacht op terrasjes zat. Er was een slaapkamer en een woonkamer, die als slaapkamer voor de kinderen fungeerde en een keukentje en een badkamer met bad (iets waar je jongens heel blij mee waren. Toen we aankwamen wilden ze er meteen in) en buiten was een binnenplaatsje waar wij s’avonds konden zitten als de kinderen in bed lagen. Er waren ook wel wat ratten op de binnenplaats want het was ook de plek voor de afvalbakken van het restaurant maar ik ben wel wat gewend op dat gebied en vond dat dus niet zo erg. De jongens gingen steeds ‘gutentag’ zeggen tegen de restaurantmedewerkers en kregen zo af en toe een balletje falafel.

Vanuit ons appartement liep je in een half uur naar de Dom van Keulen maar ook was er een prima metro- en tramverbinding. We hebben veel door de stad gelopen, bij biergartens op terrasjes gezeten, de Dom van Keulen bekeken en geslenterd over de boulevard langs de Rijn. Het is ook leuk om een rondje over de twee bruggen te lopen en op de Hohenzollerbrücke te kijken naar de duizenden slotjes die mensen daar hebben opgehangen om hun liefde te vergrendelen. Onder aan deze brug is een waterkunstwerk waar het voor kinderen heel leuk spelen is.

 

 

Ook gingen we naar het moderne kunstmuseum (Museum Ludwig) om de kinderen wat cultuur mee te geven, maar dat was geen groot succes. Het is echt een heel mooi museum maar Ole gedroeg zich vreselijk en alleen de kinderkamer, waar hij een puzzel kon maken, vond hij leuk. Louis is al echt wat ouder en probeert het wel. Maar ook hij had er na een half uur wel genoeg van. Prima als je een museumkaart hebt maar anders een beetje duur voor zo’n kort bezoek.

Voor de kinderen was trouwens de LEGO winkel verreweg de belangrijkste atractie van Keulen. elke dag werd er weer gevraagd of we er naar toe konden en ze vonden het daar helemaal te gek. Veel grote legopakketten zijn er nagebouwd, je kan er alle nieuwe, en een aantal oude, legopakketten kopen en je kan er ook allemaal dingen doen. Zelf was ik vooral te spreken over de bakken vol met hoofdjes, lijven en accessoires waaruit je zelf je poppetjes kon maken (zie hieronder thema; powervrouwen)

Buiten Keulen is ook veel te beleven. Wij zijn twee van de vier dagen op pad gegaan buiten de stad.

Eén dag naar Phantasialand (een pretpark in Brühl, een plaatsje vlak bij Keulen. Met de metro en een shuttlebus ben je er in 40 minuten). We hadden tegen de kinderen gezegd dat we naar een klein dorpje zouden gaan om een kerkhof te bekijken (zij mokken natuurlijk) en we hebben niets gezegd tot we bij de ingang van het park stonden. Ze vonden het fantastisch en dit was hun eerste echte pretpark ooit.

Image result for phantasialand plattegrond 2018

In het pretpark zijn allemaal themagebieden gemaakt zoals: fantasy, Berlijn, Mexico, China, Mistery, en Afrika (de logica hierachter snap ik ook niet helemaal).  Veel van wat er in Phantasialand is, is bedoeld voor oudere kinderen en volwassenen (hele enge achtbanen ) maar ook voor de jongere kinderen is er van alles te doen zoals een hele mooie zweefmolen, maus aux Chocola (waar je in een karretje gaat met een 3D-bril en met een slagroomspuit op muizen moet schieten), bootjes met waterspuiten, achtbanen die niet over de kop gaan, een funhouse (waar je doorheen moet lopen en allemaal barrières over moet en waar alles op zijn kop staat) , draaimolens enz. En alles ziet er heel mooi ,duits gründlich, uit. Ole durfde bijna nergens in maar Louis wilde ook de engere dingen en vond het echt fantastisch.  Ik ben met hem in “de Colorado” gegaan en stond doodsangsten uit maar het voelde wel als een kick toen ik er uitkwam en ik wilde eigenlijk best nog een keer (dat zal de grap van achtbanen wel zijn)

 

 

De laatste dag zijn we met de trein naar Koningswinter gegaan en hebben we de Drachenfels beklommen. dit is een berg die onderdeel uitmaakt van het Siebengebirge. Ook hier ben je met de trein in 35 minuten. Je kan ook met een boot over de Rijn hiernaartoe maar dat duurt 4 uur voor je er bent en is behoorlijk duur.

Image result for Königswinter plattegrond 2018

Koningswinter is een leuk plaatsje om een beetje doorheen te wandelen en je kan er ook een treintje nemen naar de top van de berg. Daar heb je een fantastisch uitzicht over de Rijn, er is een ruïne en een restaurant. Vandaar loop je in een half uurtje naar beneden langs een kasteel, een biergarten,  een oude boerderij en de grot van een draak. Ik vond het er erg mooi en je krijgt er een echt vakantiegevoel van.

Op zondag gingen we weer met de trein naar huis. Het was, ondanks alles, echt een geslaagde trip en ik raad iedereen aan ook eens aan Keulen te denken als je een stedentripje wil maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s