De Acht Bergen

Wat is nou het perfecte boek om te lezen als je een uitzicht hebt als dit?b

De Acht Bergen van Paolo Cognetti. Dit boek stond al een hele tijd op mijn verlanglijst en ik vond het zeer de moeite waard

De acht Bergen verteld het verhaal van de vriendschap tussen Pietro en Bruno. Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is een moeilijke  en gefrustreerde man. alleen als hij in de bergen is kan hij genieten. Deze liefde voor de bergen deelt hij met zijn vrouw, de moeder van Pietro. In de Italiaanse alpen hebben ze elkaar ontmoetten, daar werden ze verliefd en trouwden ze in een kerkje aan de voet van de berg. Toch verhuizen ze naar de stad en waarom blijft lang een raadsel. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen.

Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Valle d’Aosta waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die al zijn hele leven in het piepleine bergdorpje Grania woont en er voor de koeien van zijn oom zorgt. Pietro en Bruno worden vrienden. Ze vullen hun zomers met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens en met spelen bij de bergbeek.

De jongens zijn ook heel verschillend en in het boek worden ze steeds ouder en groeien hun levens verder uit elkaar. Maar ze blijven elkaar zien in de bergen bij Grania. Er gebeurt nog veel meer maar het zou een “spoiler” zijn als ik dat allemaal ga vertellen.

c

Dit boek gaat over vriendschap, over jongens en de relatie met hun vaders en ook vooral over de bergen. Ik heb erg van dit boek genoten en het leest heel makkelijk. Ik zou ook wel eens een tijdje tussen dat soort bergen willen doorbrengen. Echte bergen met almen, berghutten en lawines. Bergen waar je voor moet trainen om er te kunnen wandelen, bergen waar eeuwige sneeuw ligt.

Daar dacht ik allemaal aan terwijl ik dit boek las en ondertussen keek ik in de verte naar precies dat soort bergen. Wie weet, ga ik er ooit nog naar toe. Voor nu is fantaseren erover ook al heel leuk en ik ben er dichtbij geweest.

a

6 reacties

 1. Mooi! En wederom wat is het mooi daar waar je bent leuke hond ook. Ondertussen wordt het hier wat warmer!
  leuke foto van je, je ziet er heel gelukkig en vrolijk uit.

  Geliked door 1 persoon

  • Ha gerritjan
   Nee sorry ik heb het juist bij Buul en Renee achter gelaten zodat zij het konden lenen. Het komt in juni pas weer naar Nederland. Maar ga jij niet voor die tijd die kant op? Ik dacht dat B en R iets zeiden over dat je eventueel op het huis ging passen. Of heb ik dat verkeerd begrepen?

   Like

 2. Bijzonder dat een boek soms kan passen bij de tijdgeest waarin je je bevind voor dat moment. Zo is er een tentoonstelling van Mata Hari in het Fries Museum, en ja daar wil ik heen… maar Paulo Coehlo heeft met naar waarheid en eigen interpretatie een boek over haar geschreven, en dat ben ik nu aan het lezen voor ik er maandag of dinsdag heen ga…. de tentoonstelling duurt t/m 31 maart namelijk… vandaar 😉

  x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s