de voordelen van een kachel

Even een update uit Frankrijk. Frankrijk? Ja, Frankrijk. Ik ben hier aan het logeren bij Buul en Renee die  ergens in de midi pyrenees wonen op een berg in de buurt van Toulouse. ik voel me de laatste tijd alweer een stuk beter en heb dit kleine reisje bedacht,  een beetje als afsluiting van deze periode. Nog even totale rust en tijd om na te denken voor ik weer langzaam ga herintreden op school en in het “normale/ echte” leven. Een beetje zoals een Stilte-retraite maar dan zonder stilte.

9

734

ik heb hier boven op de berg mijn eigen huisje, het musee genaamd. Buul en Renee zijn vertrouwd dichtbij en elke dag lunch en dineer ik, heel gezellig, samen met hen. de rest van de tijd ben ik in mijn eigen huisje, ik lees veel, denk diepe gedachtes (dat wil wel met zo’n uitzicht), maar ook vaak denk ik juist niet na maar ben ik  met de hond Kas aan het wandelen, snoei ik een struikje in de tuin, of houdt ik me bezig met de kachel of het eco toilet, zie oude blog

Maar vooral het stoken van de kachel is een echt heel “mindfull” werkje. Als je daar niet met je gedachtes volledig bij bent, lukt het niet. Ik heb gemerkt dat ik het echt moest leren en ik  wordt er heel zen van.

Het eerste wat ik doe als ik s’ochtends wakker wordt is een dikke trui aan doen en naar de kachel lopen. Ik bouw ik een vuurtje met aanmaakhoutjes, krantenproppen en een aanmaakblokje. Als dat goed aan is leg ik er hout op en ga in mijn bed liggen tot het huisje een beetje opgewarmd is. gedurende de dag zorg ik dat de kachel niet uit gaat door er om de zoveel tijd een blok op te leggen. soms moet je even blazen om het vuur aan te wakkeren, soms de klep een beetje openzetten voor wat zuurstof en soms juist de kachel dichtdoen voor langere verbranding. Grote delen van de dag ben je bezig met je vuur en ook er gewoon een beetje naar staren is heel prettig tijdverdrijf.

Jammer eigenlijk dat nu net in het nieuws is dat we allemaal geen houtkachels meer mogen stoken, anders was de jitstips van deze blog geweest: heeft u stress?, neem een houtkachel.

Toch zo af en toch een vuurtje stoken. Kijk dan eens naar deze tips and tricks op de site van Amstelglorie.

Ook nog een leuke tip is deze site met citaten over de kachel.  Zoals deze hieronder:

Een statisticus is iemand die, als hij met zijn hoofd in een brandende kachel en met zijn voeten in een emmer ijs staat, verklaart: ‘Gemiddeld genomen, voel ik me wel lekker’

6 reacties

 1. Wo wat is het mooi daar zeg! Wil ik ook wel eens naar toe, had eigenlijk verwacht dat je geen kachel nodig zou hebben het is zo zuidelijk waar jij bent, je hebt al gehoord denk ik maar de dag dat jij weg ging werd het hier ijs en ijskoud en dat is het nog steeds, Woensdag was ik nog wel op de tuin en was het stralend mooi weer en warm ook bizar he.(jij was toen demonstreren geloof ik)
  Mooie kachel trouwens..ga zo die links van je openen.
  Ik denk idd dat als wij de kleioven weer aan gaan doen ik een neuskapje op ga doen.iemand moet leuke maken met kleurtjes,en kliene maten(,die je nu kan kopen om te verven zijn groot en zo wit :\ ) dan zou ik het vaker gebruiken, met mijn copd zou het wel goed zijn, ook voor de verder fijnstof.Het lijk wel of ik meer last heb ervan zo balen.Verder gaat alles goed (haha)
  Oke zo te zien geniet je wel daar fijn voor je..soms heb je zoiets gewoon ff nodig dus vaker doen, tussen door ff weg van alles.
  tot tuinens! X

  Like

  • Ik geloof wel dat ze bestaan hoor, mondkapjes met leuke print en misschien ook kleiner. Die gebruiken dokters en tandartsen ook. Die hebben denk ik niet zo’n bouwding op hun hoofd.
   Ja hier ook heel stuk kouder dan het normaal hoort te zijn. Zo rond de 5 graden morgen. Net sneeuwde het ook een beetje. maar als de zon schijnt tussendoor is het wel meteen lekker.

   Like

 2. Geniet maar lekker daar in Zuid Frankrijk. In Milaan was het ook koud dit weekend. Dat was voor Lies en mij de afsluiting van een maand cruisen vanuit Singapore met constant 30 graden en zon. Voor het aanmaken van de houtkachel gebruik ik al een paar jaar geen kranteproppen meer. Dat is slecht voor het millieu. De truc is: eerst 2 grotere blokken op de bodem, dan wat aanmaak blokjes erbovenop inbouwen in kleinere stukjes aanmaakhout en de blokjes aansteken. Je zal merken dat ook de grotere blokken vlam vatten. Dat gaat allemaal zonder rook! Brand het flink dan kan je er grotere blokken opgooien.
  Toen wij zondag in het ijskoude Nederland terugkwamen bleek het in de kamer ook nog erg fris. Dus de houtkachel aan volgens mijn methode. Dat gaf al vrij snel een wat aangenamer temperatuur in de kamer.
  Overigens heb ik mijn methode van internet geplukt. Probeer het maar!
  Beterschap en tot ziens in Holland.

  Like

  • Ga ik ook proberen met grote blokken onderop. Goede tip.
   Ja hoorde al van Jan van jullie vakantie. Wel te gek. En was het ook wat jullie gehoopt hadden?
   Wel een kater, terugkomen in de lente en dan deze kou. Maar het wordt nu vast snel beter 😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s