Tips voor reizen naar Suriname

Ondanks dat we alweer een week terug zijn denk ik nog veel aan Suriname. Ik heb nog wat (Jits)- tips voor mensen die van plan zijn ook eens naar Suriname te reizen.

suriname-reisgids-bradt-travel-guide-8622Reisgids:

Voordat je op reis gaat is het prettig je in te lezen. Op internet vind je heel veel informatie maar daarnaast vind ik het altijd prettig een reisgids te hebben. Wij hadden “Suriname” van Bradt. Een Engelse reisgids die qua layout erg lijkt op de Lonely Plannet. Er staat erg veel informatie in en je kan er bijna alles in vinden. De laatste druk is uit 2014 en dat is jammer, want de prijzen die erin staan kloppen helemaal niet meer en veel van de emailadressen zijn verouderd. Wel staan er handige kaarten in van Paramaribo maar ook van de rest van Suriname.

7a3579e799e9e1ce920cb327973cb5f2Later leenden wij “Buitenkansje” ook een reisgids over Suriname maar heel anders van opzet. Ik vond hem eigenlijk erg leuk om te lezen en je kon er ook wel  goede tips uit halen. Ook leuk vond ik dat ze soms een negatief reisadvies gaven en er ook goed bij vertelden waarom (bijvoorbeeld voor Berg-en-Dal–> ga daar Niet heen!). Regelmatig verschijnt er ook een nieuwe druk dus de informatie is actueler.

 

Reis vooraf plannen of ter plekke bedenken wat je gaat doen?

De meeste mensen die Suriname bezoeken doen daar ongeveer hetzelfde. Je bekijkt Paramaribo en fort Zeelandia, bezoekt een plantage, beklimt de berg en bekijkt een waterval, gaat eens zwemmen in een kreek, gaat voor meerdere dagen de jungle in en als je er in de goede tijd van het jaar bent bezoek je een schildpadden-strand. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere bezienswaardigheden en is wat je allemaal gaat doen afhankelijk van hoe lang je er bent.

Je kan alles al plannen vanuit Nederland en je kan het ook daar beslissen. Als je het vanuit Nederland gaat plannen heb je allerlei reisbureaus waar ze een Surinamereis aanbieden in blokken. je kan dan zelf bepalen wat je allemaal wilt doen en in welke volgorde en zij maken dan een reisplan en regelen alles. Heel makkelijk en fijn dat je weet waar je aan toe bent, maar wel iets duurder. Travel Suriname is een goede site waar je veel kan lezen over wat je kan doen en ook kan je bij hun een reis bestaande uit Bouwstenen samenstellen.

Je kan het ook allemaal ter plekke regelen. Maar je loopt dan de kans dat bepaalde tripjes niet doorgaan vanwege te weinig aanmeldingen of juist dat het al vol is. Wel fijn daaraan is dat je niet van tevoren je hele reis vastlegt en dat je dingen anders kan doen als je het ergens heel fijn vindt of juist eerder weg wilt.

Geld: In Suriname gebruiken ze de Surinaamse Dollar (SRD) maar de Surinamers vinden het ook heel fijn als je met Euro’s of Dollars betaald. Eten is in Suriname is erg goedkoop (en erg lekker) en ook reizen kost niet veel geld. De bus kost echt heel weinig maar voor iets meer, maar nog steeds niet veel, reis je met een taxi overal naar toe. Het leven is er dus vrij goedkoop en je kan al goed rondkomen met een klein budget.

Daar staat tegenover dat de toeristendingen heel erg duur zijn, zeker in verhouding tot de rest. Voor een dagje Brownsberg, daar wandelen en lunchen betaal je zo 75 euro pp. Hotels zijn erg duur. De tripjes zijn niet veel goedkoper als je ze daar boekt dan als je het van tevoren in Nederland doet. zelf een taxi of een bootje regelen en een prijs afspreken met de chauffeur kan wel veel geld schelen (zie verderop– Frederiksdorp)

Toeristenkaart: Om Suriname binnen te komen heb je een toeristenkaart nodig. Die kan je van tevoren in Nederland kopen maar je kan het ook prima op het vliegveld van Suriname doen. Zorg dan wel dat je genoeg geld (30 euro pp) bij je hebt want je kan niet met pin betalen. Wij waren zo stom niet genoeg cash mee te nemen. En dat heeft ons heel veel tijd en energie gekost en een soort van speurtocht langs alle ministeries in Paramaribo (zie Suriname 2)img_3567

Reizen met kinderen: Suriname is een heel geschikt land om met kinderen te reizen. De mensen zijn heel aardig, zeker ook voor kinderen. Er zijn veel dieren te zien en het is er lekker weer dus je kan veel zwemmen. Wat wij merkten is dat je je programma niet te vol moet proppen. Eén ding per dag doen is prima. Het is ook te warm om de hele tijd rond te gaan rennen en kinderen (tenminste de mijne) wilde ook gewoon lekker zwemmen. Wij vonden het het prettigst om een kamer te hebben met airco (is echt fijn om je daar af en toe even terug te trekken tegen de hitte), een keukentje (zodat je in ieder geval zelf kan ontbijten) en zwemgelegenheid (zwembad, kreek of rivier). Hier betaal je wel iets meer voor, maar nog steeds niet zo heel veel.

Hieronder kort wat wij hebben gedaan en hoe we dat vonden:

colakreek: Wij dachten, je kan niet in Suriname zijn geweest en niet bij de Colakreek hebben gezwommen. Ook ligt het lekker dicht bij het vliegveld. De perfecte locatie dus om even te acclimatiseren na je aankomst in Suriname en leuk voor de kinderen. Je kan er een huisje huren (ongeveer 85 euro voor 2 nachten). Verder kan je er zwemmen. Daarnaast is er niet zo heel veel te doen. in het weekend wordt het heel druk maar doordeweeks is er bijna niemand. Wij waren de enige gasten. Een auto hebben is dan wel handig want in de omgeving is verder niet zo veel. Lees over onze avonturen bij de Colakreek de blog:  Suriname 1  en ga voor meer informatie over de Colakreek naar de site van Mets

 

Een andere plek waar je heengaat voor het zwemmen is Overbridge. Daar zijn wij ook twee dagen geweest. Is net als Colakreek een plek om te zwemmen en ook daar zijn huisjes. Is ook verder niet veel te beleven maar leuk voor de kinderen. De huisjes daar zijn iets duurder. Ze hebben een mooi palmstrand, je kan er zwemmen in de rivier (in een afgesloten zwembad met rivierwater en uitzicht op de rivier), achter de netten en in het zwembad bij de huisjes. Dit allemaal zodat je niet gebeten wordt door een Piranja. De huisjes hebben ook airco en er is een restaurant waar je kan eten (niet heel bijzonder maar wel oke) en lekker kan ontbijten. Zie Suriname 6 en check voor meer informatie over Overbridge hun eigen site: www.overbridge.net

 

In Paramaribo  verbleven we in een heel prettig guesthouse: Downtown Oasis . Zeker een aanrader. Centraal gelegen. Schone, ruime kamers met airco en klamboe, een eigen keukentje en badkamer en in de tuin van het hotel een klein zwembad. De eigenaresse Marita en haar man zijn heel aardig en behulpzaam. Ze denken met je mee als je ergens naar toe wilt en kunnen ook voor je bellen. Als we een tripje gingen maken en een paar dagen weg waren konden we een deel van onze bagage daar laten staan en als we weer terug waren van het tripje konden we er de was doen. Kortom: een fijne basis om vandaaruit het land te verkennen. img_3546

 

Een bezoek aan Suriname is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de jungle. Een hele fijne plek om naar toe te gaan is dan Knini Paati Dit ligt op ongeveer 200 km afstand van Paramaribo en is te bereiken met de auto en een tocht over de rivier in een Korjaal. Je zit er in een erg mooi resort op een eiland in de Boven Suriname rivier. Je hoort kabbelend water en de geluiden van de jungle. Als je dar bent kan je op nachtelijke krokodillentocht, een wandeling maken door het oerwoud, een bezoek brengen aan een Marrondorp, vissen naar piranja’s en een bad nemen in de stroomversnellingen van de rivier. We betaalden voor deze trip wel iets meer (750 euro all inclusive voor 4 personen) maar het was echt erg de moeite waard en een echte aanrader. Lees zeker ook even mijn blogs Suriname 3 en Suriname 4

 

Andere trips die leuk zijn te ondernemen met kinderen in Paramaribo: 

  • Maak zeker een wandeling door Paramaribo. langs de Waterkant en bezoek de markt. bekijk fort Zeelandia en rust uit in de Palmentuin. Naast de Palmentuin zit Zus & Zo. Daar is het wel echt toeristisch maar ook heel gezellig en een fijne plek om een Parbo- biertje of een watermeloen-sap te drinken. Ook verhuren ze er fietsen, maar daar heb ik verder geen ervaring mee.16
  • Heb je een paar uur over (in de ochtend of aan het einde van de dag) breng dan een bezoek aan de Paramaribo Zoo: www.paramaribozoo.sr. Leuk om te ontdekken welke dieren er allemaal in Suriname en omgeving voorkomen.

Een hele mooie plantage om te bezoeken is Fredericksdorp. Ze hebben de mooie oude plantagehuizen heel mooi opgeknapt, je kan er lekker eten en ook zwemmen. Verder kan je vanuit daar een tocht maken naar een schildpaddenstrand en je kan er fietsen huren om de rest van de omgeving en andere plantage’s te bezoeken. Slapen is er vrij prijzig en tours er naar toe ook. Veel goedkoper is het om de taxi of een bus te nemen naar Leonsberg en daar een deal te sluiten met een man met een bootje. Voor 400 srd (45 euro) hadden we de hele dag de beschikking over een eigen bootje met stuurman. Je zou dan zelf ook de dolfijnentour niet meer hoeven te doen want ook dit kan je net zo goed met je eigen bootje doen.( Maar de dolfijnen-sunset tour is wel heel leuk om te doen hoor)img_3612Maar ik had het over Frederiksdorp. Je krijgt er een rondleiding. de rondleiding vonden wij erg interessant en het is ook een goede manier om de kinderen iets bij te brengen over het verleden van Suriname, de slavernij en de rol die de Nederlanders daarin gespeeld hebben.

  • Ook leuk om even naar het kindermuseum te gaan: www.villazapakara.com Nu hebben ze er een leuke tentoonstelling over Brazilie en hierna gaan ze een tentoonstelling over Suriname zelf maken. Door-de-weeks komen er scholen en in het weekend is het open voor het gewone publiek. Kijk even op de website om te zien hoe laat de rondleidingen zijn. 23
  • In Lelydorp ligt het vlinderpark waar je alles leert over vlinders, rupsen en hoe ze gekwekt worden. Je krijgt er een interessante rondleiding en ze hebben er ook een mooi panorama, schildpadden en slangen (zie Suriname 6 voor meer informatie)img_4213

Restaurantjes waar wij heel lekker gegeten hebben waren onder andere: eetcafe de Gadri (aan de rivier naast Fort Zeelandia) en Souposo (in dezelfde straat als Downtown Oasis) maar op heel veel plekken kan je lekker en betaalbaar eten. Ga ook zeker een avondje met de taxi naar Blauwgrond om daar bij één van de Warrungs iets te eten.  j

 

Dat waren mijn tips wel zo’n beetje. Er is in Suriname nog veel meer te beleven. Zo was ik ook heel graag nog naar Brownsberg en Brokopondo gegaan, naar Nickery en Bigi Pan of nog verder de jungle in en op bezoek bij de Indianen. Maar dat bewaren we dan maar voor een volgende keer.

 

 

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s