Suriname 4

Ik ga weer verder waar ik gebleven was: namelijk midden in de jungle. 

Zaterdag 21 oktober. We zijn nog steeds bij Knini Paati. Na het ontbijt stappen we weer in het bootje (er zijn hier immers geen wegen dus alles moet per boot) voor de dorpswandeling. Mijnheer Reinier woont er al zijn hele leven en laat ons zijn dorp zien. De bewoners vinden het niet fijn als je foto’s van hen maakt dus ik heb er niet zo veel. Hij laat ons het ziekenhuis zien met daarachter een graslandingsbaan voor noodgevallen. Ook laat hij de huizen zien waar de mensen in wonen en de school en het plaatselijke winkeltje. Als we alweer bijna weg zijn zien we op de speelplaats van de school een kleine luiaard zitten. Je kan er heel dicht bij komen en hij doet niets. De kinderen van het dorp pakken hem zelfs op om hem ergens anders te zetten. Wij zijn blij: weer een dier om aan onze lijst toe te voegen.  


Na de lunch, weer erg lekker, en de siësta gaan we op een junglewandeling weer samen met meneer Rijnier. Hij vertelt van alles over wat je moet doen als je verdwaald raakt in de jungle (heel hard slaan tegen een telefoonboom) en over d everschillende planten en bomen die er groeien en waar die voor gebruikt worden. In combinatie met de dorpswandeling van vanochtend geeft het een heel goed beeld van hoe de mensen hier wonen en al honderden jaren gewoond hebben. Alles wordt ergens voor gebruikt en er wordt op een hele respectvolle manier gebruik gemaakt van de natuur. 


De eigenaar van Knini Paati, Nelson Tiapoe was terug van inkopen doen in Paramaribo en ging meteen vissen met de jongens. Ze vingen een piranha, wat Tilapia’s, sardientjes en een paar gestreepte vissen waar ik de naam niet meer van weet. De jongens vonden het fantastisch en toen ze de volgende dag wakker werden kleedde ze zich heel snel aan om weer met Nelson te gaan vissen. 

Na het tassen in pakken en nog een laatste zwem in de rivier vertrokken we weer naar Paramaribo. Weer die mooie boottocht en toen lekker lang lezen in het busje met airco. 

S Avonds gingen we eten met Coby en Hans en ervaringen uitwisselen over onze reis door Suriname. Heel gezellig was dat en de kinderen lagen pas om 11 uur in bed. 

Vandaag was dus een rustdag waarop we niet zoveel gedaan hebben. Even een pannenkoek gegeten bij het restaurant Pannenkoeken en poffertjes en voor het eten nog even zwemmen bij Zin. 


Net gegeten in een restaurant waar we de enige gasten waren. Ons eten (Surinaams) kostte echt helemaal niets, bami met kousenband en kip voor nog geen 1,50. De kinderen aten drie happen van hun cordon bleu en spaghetti Bolognese en die kostte echt 3 keer zoveel (nog steeds bijna niets dus) 

En nu ben ik weer helemaal bij met schrijven. Wat we morgen gaan doen is nog onduidelijk. Maar dat zien we dan wel weer 😉

7 reacties

 1. Ha jits, Ik vind het nog steeds te gek mooi wat jullie daar doen, in Knini paati. En nu weer een luiaard, vooral voor Louis natuurlijk top. Die prijzen die je noemt voor het eten in Parbo zijn inderdaad helemaal niks. Verdienen die mensen wel iets? Overigens wel een mooi resort dat Knini paati, dat geeft werkgelegenheid daar en als ze het zoals jij schrijft op een ecologische manier hebben opgezet, trekt het wrschlk juist weer bepaald soort toeristen aan. Safe journey back home xxx Renee

  Sent from my iPad

  >

  Like

  • Ja de eigenaar vertelde ook: als je een plan hebt iets te beginnen in de jungle schrijf je je plan uit en hij zei: ze zijn er juist heel blij mee. Is weer werkgelegenheid voor de mensen daar. En er is nog niet zoveel.
   Ja eten is heel goedkoop. Hotels daarentegen helemaal niet zo. Ik ben nu al twee dagen aan het zoeken naar een leuk hotel buiten Paramaribo waar we vandaag naartoe kunnen en heb het nog niet gevonden.

   Like

 2. Wo wat een ervaringen allemaal. Voor mij jammer ik weet nu al dat ik daar niet naar toe kan omdat , je zegt , dat alles per bootje moet.
  Paul en ik vragen ons steeds af hoe je dat toch doet een blog schrijven en foto’s op je telefoontje, petje af hoor! Dag Tobias Louis en Ole!!

  Like

 3. Nee dat is ook weer zo , maar toch knap hoor.
  geniet maar met volle teugen nog, het is her HERFST op zijn slechts.. brrrrr

  Like

 4. […] Een bezoek aan Suriname is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de jungle. Een hele fijne plek om naar toe te gaan is dan Knini Paati Dit ligt op ongeveer 200 km afstand van Paramaribo en is te bereiken met de auto en een tocht over de rivier in een Korjaal. Je zit er in een erg mooi resort op een eiland in de Boven Suriname rivier. Je hoort kabbelend water en de geluiden van de jungle. Als je dar bent kan je op nachtelijke krokodillentocht, een wandeling maken door het oerwoud, een bezoek brengen aan een Marrondorp, vissen naar piranja’s en een bad nemen in de stroomversnellingen van de rivier. We betaalden voor deze trip wel iets meer (750 euro all inclusive voor 4 personen) maar het was echt erg de moeite waard en een echte aanrader. Lees zeker ook even mijn blogs Suriname 3 en Suriname 4 […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s