Luizen

Het is een probleem waar alle ouders van schoolgaande kinderen vroeg of laat mee te maken krijgen: Hoofdluizen!!!! En heb je ze eenmaal, zie er dan maar eens vanaf te komen.

Ik heb het idee dat het met de luizen steeds erger wordt. Vroeger was er zo af en toe een luizenplaag ergens in een klas. Nu lijkt het wel of er constant een klas is waar luizen zijn. Dacht ik mijn kinderen dit  keer eindelijk luizenvrij te hebben,  krijg ik na drie weken school dit mailtje: IMG_2853 Kunnen we weer aan de slag. De hoeveelheid geld die ik wel al niet uitgegeven heb aan luizenshampoo, kammen en lotion is enorm. 1 flesje lotion, goed voor de behandeling van twee kinderen kost 15 euro. Maar voor de zekerheid doen Tobias en ik dan zelf ook maar een behandeling (30 euro wordt het dan al). En dan, ook al is er gezegd dat het niet zo werkt,  al het beddengoed en de knuffels in de was. En dit toch zeker vier keer in het afgelopen schooljaar. En de vraag is dus of het helpt, zo’n smerig goedje. Eigenlijk moet je vooral kammen, kammen en nog eens kammen. En net of de kinderen dat zo leuk vinden. Maar ja, je moet wel he? Want je wil er vanaf en zo’n berichtje van school is ook echt vervelend.

luis

Mijn schoonvader Jan schreef er een stukje over, bedoeld voor de schoolkrant van Kolja en Lovis, die de volgende ervaring met luizen hadden:

Gedachten over hoofdluis bij kinderen

Natuurlijk zijn er veel vooroordelen over het bezit van hoofdluis in de loop der jaren weggenomen. Het grootste vooroordeel: kinderen met hoofdluis zijn vies en asociaal is gelukkig verdwenen.

Hoofdluizen zijn wel erg irritante beestjes. Zo hardnekkig en zo moeilijk te bestrijden. Ouders hebben er veel voor over om te voorkomen dat hun kind ermee opgescheept wordt.

Voor kinderen wordt het hebben van hoofdluis natuurlijk als heel vervelend ervaren. Je ouders en de specialisten zeggen :jij kunt er niets aan doen, iedereen kan ze krijgen, maar je klasgenoten, sommige ouders, ja zelfs een enkele leerkracht praten en vooral handelen net even anders.

Nog voor je het zelf gehoord hebt, weet de halve klas het. Plotseling word je in de klas in een ander groepje geplaatst waar je ook niet met open armen wordt ontvangen. Bij een vriendje spelen wordt net iets problematischer. Je ouders worden zelfs op hun werk opgebeld om je midden onder de rekenles op te halen en onmiddellijk met een vies goedje te behandelen.

Je ouders worden zelfs plotseling thuis opgebeld door een door school verwittigde specialist van de GGD: U heeft een probleem met hoofdluis? Kan ik u helpen?

Gelukkig zijn dat echte specialisten. Geen paniek alstublieft. Natuurlijk hoeft uw kind niet uit de klas gehaald te worden om te worden behandeld. Die behandeling moet wel snel en goed gebeuren, maar kan ook na schooltijd. U heeft beddengoed, knuffels en kleding uitgebreid gewassen? Het effect daarvan is wetenschappelijk onderzocht en niet bewezen. Alles wat al gedaan had om het haar te controleren is okee, maar de middelen die u gebruikt heeft zijn niet allemaal effectief. Hopelijk heeft uw school een door de GGD positief beoordeeld protocol opgezet, zodat de kinderen geen slachtoffer worden van nieuwe, hardnekkige vooroordelen over de bestrijding van hoofdluis?

Een bezorgde opa en oud-onderwijzer

Heeft er iemand nog tips voor hoe we hier voorgoed vanaf komen? Ik hoor ze heel graag.

5 reacties

  1. Ja hoor, de ultieme tip, ikzelf nul gehad in mijn leven, en mijn dochter ook met nul zover, hoe dan? Ik heb jaren in een kapperszaak mee geholpen en daar leer ik, op schoon haar komt luis terecht en daar hechten ze zich aan, het probleem om jouw kind te beschermen en luisvrij te houden is zo simpel…

    Maak het vies.. door? er gel, wax, haarlak, of andere haarstylingsproducten in te doen, elke dag opnieuw en was het gewoon in de avond of de ochtend, droog het, en opnieuw style het met haarlak, gelspray, wax, gel… dan is het haar voor de luis ‘vies’ en slaan ze jou over… feit is namelijk, je schrijft het net al, vroeger was het soms, tegenwoordig worden haren elke dag wel gewassen, dus is het alleen maar schoner en schoner, kortom… maak het vies…

    Garantie, 100% luisvrij

    X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s