meer geld voor onderwijzers!

De leerkrachten in het basisonderwijs eisen een hoger loon. Je wordt geen onderwijzer voor het geld want als je veel wilt verdienen kies je wel een ander beroep. Door sommigen wordt gezegd: Het is een roeping, maar dat klinkt naar mijn idee wel heel zijig. Maar dat je het leuk moet vinden en dat je overtuigd bent van het nut en belang dat je speelt in andermans leven, lijkt me wel een vereiste.

Even wat feiten op een rij:

 • Leerkrachten in het basisonderwijs verdienen 30 % minder dan andere HBO afgestudeerden.
 • Iemand die werkzaam is op het middelbare onderwijs verdient 7 tot 21 % meer dan zijn collega op de basisschool.
 • Onze collega’s in het voortgezet onderwijs geven 750 klokuren les, tegenover 930 klokuren in het basisonderwijs. (bron: ingezonden brief in de volkskrant)
 • We kunnen nu al moeilijk mensen vinden, maar in 2025 is dat opgelopen tot een tekort van 10.000 leerkrachten.
 • De werkdruk in het onderwijs is hoog. Het ziekteverzuim neemt toe en er gaan meer mensen weg uit het onderwijs dan dat er nieuwe bijkomen. Hierdoor wordt de druk alleen maar groter.
 • Maar 14 % van de leerkrachten in het basisonderwijs is man. Dit is niet goed voor de kinderen en het maakt de aantrekkelijkheid van het beroep er niet groter op.
 • In 1985 zijn de basisschool en de kleuterschool samen gegaan. Dit heeft het imago van het beroep verder geschaad. Dit noemt men ook wel het “kleuterjuf- effect” (KOTS, KOTS)
 • De klassen zijn groot (29 kinderen is heel normaal) en al het ondersteunende personeel is al een tijd geleden wegbezuinigd.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je al deze feiten op een rij zet, snap je toch niet waarom hier niet meteen iets aan gedaan wordt. het gaat over ons meest dierbare bezit, onze kinderen, en het gaat over de toekomst, want kinderen zijn de toekomst en het gaat om het ‘beschavings-niveau’ van ons land.

Daarom is het ook zo goed dat er nu een beweging aan het ontstaan is, PO in actie, die dit onderwerp aan de kaak stelt. het is begonnen met een blog van Meester Thijs, over het lage salaris. Hier hebben zich toen leerkracht Jan van den Ven en de groep Arnhem Meesters (wel jammer dat het toch weer de mannen zijn die hierin het voortouw nemen) bij aangesloten en samen begonnen ze de Facebook-groep PO in Actie (nu al 32.043 leden). Ze onderhandelen nu met de vakbonden en dreigen zelfs met een staking. Dinsdag stond er een groot artikel over in de Volkskrant (klik hier voor het hele artikel) en gister ging het erover bij Een vandaag:

Ik zelf had als ouder vandaag ook te maken met het lerarentekort. Bij mij op school waren 4 leerkrachten afwezig. Er wordt dan geprobeerd zoveel mogelijk vervanging te krijgen maar er moesten toch twee klassen worden opgedeeld. Daarom vroeg onze directeur aan de ouders van de klas van ole, of je, als het mogelijk was, je kind thuis wilde houden. de andere klassen, die al behoorlijk vol zijn kregen er 4 tot 6 kinderen bij. Ik weet uit ervaring hoe veel drukker je het daardoor hebt. Voor een dagje is het niet zo erg, maar dit soort dingen moeten niet te vaak gebeuren.

s2

Ole wilde trouwens toch perse naar school want dan zou hij bij Louis in de klas komen, dus vanochtend vertrokken ze heel opgewekt naar school

Ik vind het heel goed dat deze actie gestart is en ik ben benieuwd of er ook echt wat uit komt.  Als je de actie wil steunen kan je hier lezen hoe je dat kan doen. Verder zal ik jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

 

 

 

4 reacties

 1. Ha Jits, bravo, bravo. Heel goeie actie! Dat werd tijd dat de onderwijswereld in opstand komt! Ik had er al op de Correspondent over gelezen. Zet m op! Xxxxx

  Renee

  Sent from my iPad

  >

  Like

 2. Tsjah, en dan zijn er nog de mensen als mijn dochter, die lerares willen worden, of wilde nu, maar met die %$#Q$ rekentest zitten, terwijl ze eventueel kleuterjuf willen worden en die basis gewoon er is… maar goed… ze heeft zich zwaar verdiept in de pabo, maar is dus afgewezen… vind je het gek… en dan nog, leraren tegen komen, die had zijzelf namelijk, met dyslectie… op het ROC! Ik bedoel, dat moet wel kunnen?

  Echt Jits.. leg mij dat eens uit.

  X

  Like

  • ja dat is een ingewikkelde. Als je de status van het beroep omhoog wilt krijgen moet je er wel voor zorgen dat mensen kunnen spellen en rekenen. Aan de andere kant vind ik het heel fout mensen af te wijzen die het heel graag willen en zich er voor inzetten, zoals je dochter. En er is inderdaad een flink verschil tussen rekenen in de bovenbouw en bij de kleuters. Wat jammer dat het niet gelukt is. Had een beetje extra bijles haar niet kunnen helpen of zou het haar alsnog helpen? of heeft ze nu helemaal voor iets anders gekozen?

   Geliked door 1 persoon

   • Ze heeft voor totaal iets anders gekozen ze is bijna 25 nu en heet management Evenementen Organisatie op zak 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s