Zoveel te doen

NL1007_0

Maakt u ook altijd een lijstje met dingen die u moet doen, op momenten dat u het heel druk hebt? Een zogenaamde “to-do-lijst” ? Ik doe dat wel en dan vind ik het heerlijk als ik wat kan wegstrepen. Soms schrijf ik er zelfs dingen op die ik al gedaan heb, zodat ik ze meteen weer kan wegstrepen.

Het maken van zo’n lijstje geeft me het idee dat ik de chaos uit mijn hoofd haal en dat ik reuze goed aan het plannen ben. Maar vanochtend las ik via ‘The school of life Amsterdam’ een artikel met de mooie naam: ‘Waarom je to-do-lijstje je inefficiënt en ongelukkig maakt’ Hierin geeft Tony Crabbe (schrijver van het boek: Alleen sukkels hebben het te druk) vier redenen om te stoppen met to-do lijstjes, met te veel te plannen, met leven via de klok.

Als je met die lijstjes kan stoppen, dan graag, want eigenlijk is het natuurlijk stomvervelend. De hele dag door denk je aan wat je allemaal nog moet doen, waardoor je helemaal niet in het hier en nu leeft maar reuze gestrestst loopt rond te rennen. Een beetje zoals in het liedje van Toontje Lager:

 

Ik zal proberen het artikel kort voor u samen te vatten. (Maar als u het toch helemaal wil lezen klik dan hier).

Lange tijd was ‘tijd’ niet zo belangrijk. Mensen waren niet gericht op de tijd, maar op de taken die zij hadden. Maar dit veranderde tijdens de “Industriële revolutie” Ineens werd tijd wel belangrijk en zeker voor je werk onmisbaar.

In de moderne maatschappij zijn we geobsedeerd door tijd. We moeten zo veel doen (werk, kinderen opvoeden, je huis (en tuin) onderhouden, er leuk uitzien en natuurlijk ook nog genoeg leuke dingen doen. De enige mogelijkheid om dit allemaal in je leven te krijgen is door goed te plannen. Ik zou ook echt werkelijk niet weten hoe het anders moet, trouwens. Maar…..

 1. Plannen maakt ons alleen maar drukker. Door goed te plannen krijg je in korte tijd meer werk gedaan. Dat klopt dus, maar het werk stopt daardoor niet. Als het werk gedaan is, dient zich wel weer een nieuwe klus aan.De paradox is dus dat als we meer doen als gevolg van betere planning, we niet alles gedaan krijgen, maar juist alleen maar drukker worden. en dat wil je juist niet.wijsheid-1009_6
 2. Het meeste uit onze tijd halen, haalt het minste uit onze aandacht. Tegenwoordig is men altijd bereikbaar. Even tussendoor een mailtje beantwoorden of de statistieken bekijken en dan weer verder met iets anders.  Door je tijd zo onder te verdelen in korte stukjes, om zo meer gedaan te krijgen, verdwijnt de echte aandacht: de “flow”: Een flow ontstaat niet in een oogwenk, maar vergt een langere periode van aandacht. Alle momenten waarin we tot inzicht komen of gelukkig zijn, komen voort uit de overgave van onze aandacht aan het moment en de activiteit. Het verlies van tijdsbesef is juist een essentieel kenmerk van flow. Door het maximaliseren van tijd ontnemen we onze momenten hun kleurbureaustoel
 3. Tijdsbesef maakt ons minder effectief. Het blijkt dat prestaties worden verminderd door een besef van tijd en niet door een  gebrek aan tijd. Een grotere focus op tijd zorgt ervoor dat we minder goed worden in het oplossen van problemen en het bedenken van creatieve oplossingen. We denken minder goed wanneer we werken onder het getik van de klok.tijdgebrek
 4. Het einde van het tijdperk van tijdsmanagement is aangebroken. Tijdsmanagment was heel handig ten tijde van de industriële revolutie. Men kreeg een stuk meer werk gedaan. Nu hebben we machines die dat werk voor ons doen. Onze tijd vergt een andere aandacht van ons. We moeten meer nadenken, creatief zijn en problemen oplossen en dat gaat minder goed onder tijdsdruk.

De conclusie van deze vier argumenten neem ik even over uit het artikel: Tijdsmanagment is  schadelijk in een wereld van overvloed. Het is tijd om een nieuwe strategie te bedenken, eentje die begint met de erkenning dat in een overbelaste wereld het grootste tekort niet tijd is, maar aandacht. Anders gezegd: tijd is niet langer geld. Hier kon ik geen Loesje bij vinden dus heb ik hem zelf maar gemaakt:creativiteit 1

Nou, deze samenvatting van mij is langer geworden dan ik bedoeld had. Maar interessant vind ik het wel. nu nog bedenken hoe het dan wel moet, want dat lijstjes maken niet de manier is om je hoofd leger te krijgen, snap ik wel en dat er minder in moet snap ik ook, maar hoe moet het dan met alle dingen die je toch “Moet” doen?  Daar ben ik nog niet helemaal achter. Heeft u enig idee? laat het me alstublieft weten.

 

 

 

5 reacties

 1. Lieve Jits,
  Zelfs als gepensioneerde in Frankrijk maak ik lijstjes! Geen baan, geen kinderen, geen blog en toch..
  Bedankt voor je inspirerende overpeinzingen!!!Ik lees je met veel plezier.
  Veel liefs voorjullie vieren
  AnneMarie

  Like

 2. Ha Jits, Een goeie tekst deze keer! (Ik vond de vorige paar keren niet génial.) Maar dit over tijd en alle gekte waarmee wij daar langzamerhand mee om gaan, is interessant en ook inspirerend. Thanks for that! Xxxx

  Renee

  Sent from my iPad

  >

  Like

  • Dank je wel Renee. Ja, is interessant he, tijd. Ook omdat het aan de ene kant iets heel vaags blijft (tijdsbeleving vooral) en het toch ook weer niet vaag is, namelijk gewoon seconden, minuten, uren enz.

   Jammer dat je de vorige niet allemaal top vond. Ik vond er zelf nog wel leuke tussen zitten zoals die van Ole. Maar ja , zo vind iedereen weer wat anders en dat is ook prima . Liefs, Jits

   Like

 3. hahahaha ja tijd bestaat niet, ik wil al heeeel lang terug naar de tijd van de boeren, waar men naar het licht leefde, ik merk dat ik van nature hetzelfde doe, dus ook in de zomer als het grijs weer is en langer donker lijkt te zijn, word ik later wakker, mits mogelijk inderdaad… De industrie zou zich best aan kunnen passen ook aan dit allemaal als je het mij vraagt, de wereld kent nu eenmaal verschillende tijdzones en werken gebeurt eigenlijk 24/7 overal ter wereld, Australië ligt voor, Amerika weer achter en zo zou je kunnen denken, als alle tijdzones eens starten met leven naar het licht opnieuw eventueel, gezien er ook 6 maanden licht bestaat en 6 maanden donker, ja… nou ja, you catch my drift…. ook met aanpassingen blijft het allemaal draaien.

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s