Kerstvakantieboek 4

Alweer het laatste deel van mijn kerstvakantiedagboek want de vakantie loopt al bijna op zijn eind. Morgen begint school en het “gewone leven” weer, maar zoals ik vanmorgen las in de column van Aaf Brandt Cortius in de Flow: “Er gaat niets boven een gewone dag”. Als je nog maar heel kort te leven hebt bijvoorbeeld, wat wil je dan? Naast bijzondere dingen zoals een reis of een feest willen de meeste mensen dan toch eigenlijk het liefste “een gewone dag” Dat ga ik me dus maar bedenken als morgen om 06.30 uur de wekker gaat en de ‘sleur’ van alledag weer begint.

Vrijdag 6 januari

Na lekker uitgeslapen te hebben (de kinderen zijn nog uit logeren) werd ik vanochtend wakker met een heel blij gevoel: Het is drie-koningen, dacht ik. Image result for drie koningen

Ondanks dat wij niet gelovig zijn opgevoed vierden we dat vroeger altijd met een cake met drie bonen erin (1 bruine en 2 witte). Als één van de bonen in  jouw stukje cake zat, was je die dag koning en je had al helemaal geluk als je de bruine boon had want dan was je de opperkoning. We deden dat altijd samen met Buul, Renee en Thomas en als koning mocht je dan bepalen wat we gingen eten, of welk spelletje we zouden spelen of naar welke film we zouden gaan. Een kleine, maar leuke traditie, vond ik. En dus bedacht ik dat ik wilde dat mijn kinderen deze traditie ook leerden kennen.

Ze zouden pas in de middag worden teruggebracht door Jan en Anja dus ik had nog alle tijd om een cake te bakken, kroontjes te kopen bij de feestwinkel en hun vrienden Mus en Bor en onze vriendin Anne uit te nodigen om cake te komen eten. Maar zij konden helaas niet en tegen de tijd dat de cake af was gingen we al bijna eten en daarna was iedereen eigenlijk zo moe en vol dat we besloten de cake tot de volgende dag te bewaren. De volgende keer moet ik dus eigenlijk al op 5 januari een cake bakken zodat de koning de hele dag kan bepalen.

Het was wel heel fijn om Louis en Ole weer te zien. Maar ik vond het ook héél fijn dat ze even uit logeren waren. Had ik echt even nodig. Bedankt Jan en Anja!

Zaterdag 7 januari

Bij de koffie aten we de cake, die heel lekker was maar wel een beetje ingezakt. Ole had in één stukje cake twee bonen (de bruine en een witte) dus was de koning. De tweede boon gaf hij aan Louis zodat die ook een beetje koning was en de derde zit nog in de cake.

 

Toch kon hij niet echt bepalen wat we die dag gingen doen want het programma lag al vast: we gingen naar de tweede verjaardag van Quinten (het zoontje van mijn neef Johannes). Zij wonen in Oestgeest en dus bedachten we dat het wel leuk zou zijn op weg daarnaartoe even naar de T-Rex te gaan kijken in Naturalis. Maar Ole wilde als koning eerst even in de sneeuw spelen dus dat deden we. c

Naturalis heeft sinds de T-Rex tentoonstelling heel veel extra bezoekers gehad. En dat terwijl de rest van het museum dicht is vanwege verbouwing. Je moet als je er naartoe wil van tevoren kaartjes bestellen en je mag er dan per uur in, om de bezoekersaantallen te reguleren. kijk op de website van Naturalis hoe dat verder werkt.

We waren alle vier erg enthousiast over de tentoonstelling. Naast het skelet van deze zesenzestig miljoen jaar oude T-Rex zie je ook hoe dino’s er waarschijnlijk uit hebben gezien, zijn er heel veel leuke dingen om te doen voor kinderen, zoals archeoloog spelen en botten opgraven, tanden onderzoeken en vergelijken met skeletten van andere dieren, vragen stellen aan medewerkers van Naturalis, een film over de opgraving, allemaal interessante weetjes over de t-rex en (altijd leuk) veel knopjes om op te drukken.

 

Daarna gingen we naar de verjaardag van Quinten. Heel gezellig om iedereen weer eens te zien. De kinderen konden lekker spelen en wij bijpraten en we konden mee terug rijden met de zus van kim. Lekker, hoefden we niet meer in de trein.  Om 22.30 uur waren we thuis.

Zondag 8 januari

De laatste dag van de vakantie. Vandaag was een beetje een saaie dag. Na het ontbijt gingen we naar school. Tobias hielp me om alle kasten, tafeltjes en stoelen weer op hun plaats te zetten. In de kerstvakantie gaat de vloer van de klas altijd in de ‘was’ dus dan moet de hele klas leeg. Toch altijd behoorlijk veel werk om alles weer op zijn goede plek te krijgen. Ook nieuwe groepsindeling voor de kinderen gemaakt en wat dingen verandert (huishoek naar beneden, leesplekje boven, montessorikast ergens anders enz). Ik was erg blij dat Tobias me hielp. De jongens speelden ondertussen in de hal met de verkleedkleren.

Daarna gingen alle drie de mannen naar de film Julius in Winterland.

Ik bleef nog even op school en ging daarna thuis nog een uurtje slapen. Net gegeten,voorgelezen en alles klaargelegd voor morgen en straks nog even kijken naar de eerste aflevering van Wie is de Mol, en dan naar bed.

Louis maakte trouwens net dit lekkere toetje: Zand, heet het en bestaat uit beschuitkruim, appelmoes en slagroom met granaatappelpitten. Erg lekker en zo leuk dat hij dat al helemaal zelf kan maken. p

 

 

2 reacties

  1. ahhaha leuk van de driekoningen ik leerde daar pas over dankzij Jan, Jans en de kinderen, maar goed ben enigkind dus was het ook niet zo goed te doen denk ik en een cake werd het hele weekend mee gedaan ;;)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s