The Crown

De nieuwste drug voor kostuumdramajunkies, zoals het in de Volkskrant werd genoemd, is The Crown.  Deze serie, speciaal  voor Netflix gemaakt door Scenarist Peter Morgan (The Queen, Frost/Nixon), vertelt het verhaal van de jonge koningin Elizabeth II  (Groot-Brittannië) die in 1952 haar vroegtijdig overleden vader George VI opvolgt. Je ziet heel goed de worsteling tussen haar rol als koningin  en die als mens, echtgenote en moeder.Elk seizoen van 10 afleveringen, bestrijkt een decennium uit het leven van Elizabeth II. The Crown is de duurste Netflix serie ooit gemaakt (120 miljoen). Er volgt in ieder geval nog een tweede seizoen na dit seizoen, en hopelijk meer.

En hoewel ik ook behoor tot de groep van de “kostuumdramajunkies” vind ik dat deze opmerking niet de lading van de serie dekt. Het is veel meer dan ‘kostuumdrama’. Het ziet er prachtig uit, het is een hele goede geschiedennisles, en het is een goed geacteerde serie over menselijke relaties en hoe die beinvloed worden door de situatie waarin je verkeert. Hier gaat het dan toevallig over een vrouw die vrij plotseling koningin van een heel groot koninkrijk wordt. Natuurlijk wist ze al haar hele leven dat dit ‘ooit’ ging gebeuren, maar als het dan ineens zo ver is, weet ze er nog niet goed raad mee. je ziet de hele tijd haar twijfel en innerlijke conflicten. ik vind de actrice heel goed gekozen met haar, letterlijk en figuurlijke “stiff upper lip” straalt ze de Engelse aristocratie uit. c6

Ook de andere acteurs zijn erg goed gecast. Zie de foto’s van de acteurs en de echte hoofdrolspelers naast elkaar. Winston Churchill speelt een grote rol in deze eerste serie als premier die eigenlijk zijn beste jaren heeft gehad maar toch door wil en veel belangrijke lessen geeft aan de jonge koningin.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

En wat ik zelf vooral dacht was: hoe veel geld, macht, huizen en andere bezittingen je als koningin ook hebt, je leven is een hel en eigenlijk mag, en heb je ook niets te zeggen. Je speelt de hoofdrol in een sprookje.

Ik heb de serie, 10 afleveringen van een uur, in vrij korte tijd gekeken want als je er eenmaal aan begint is stoppen moeilijk. Je leeft helemaal mee met Elizabeth en krijgt sympathie voor haar ook als je het niet met haar beslissingen eens bent.

Als je nog geen Netflix hebt is deze serie alleen al, een reden om het te nemen. Echt een aanrader!c10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s