Herfstvakantie ABC

Wat kan je allemaal doen in de herfstvakantie met je kinderen?  Hier een ABC voor als je het even niet meer weet:

A- Appels– Bij de herfst horen appels. Ga ze rapen/ plukken bij een boer of in je eigen tuin (of die van je buren, opa, oma, ouders, vrienden of kom ze bij mij halen- appels genoeg) en maak er appeltaart, appelcake, appelmoes, appelbollen, appel-mosterd-speksaus, appelflappen enz van. Ben je zo een paar uur verder, heb je iets lekkers en je huis ruikt er heerlijk door.2332vandaag in de Volkskrant: wat doe je met 10 kilo appels of peren. Vergroot de foto om het te lezen. 

B- Bos; Ga naar het bos om er mooie herfstbladeren, noten en kastanjes, gekke takken en andere bosschatten te zoeken. Thuisgekomen kan je met de bladeren ook nog hele mooie herfstkunstwerken maken.

 

C- Cinekid festival. In de herfstvakantie is er elk jaar Cinekid in heel veel bioscopen in het hele land. Veel leuke nieuwe kinderfilms. Zeker de moeite waard om eens naar toe te gaan. Kijk op de website voor meer informatie.

D- Dierentuin. Je kan naar de echte dierentuin gaan maar je kan natuurlijk ook, thuis een dierentuin maken. Verzamel alle speelgoeddieren, laat de kinderen sorteren en maak met blokken of kapla de hokken van de dieren. Gegarandeerd urenlang speelplezier.

E- Even ertussenuit. Het is ook altijd fijn om een paar dagen weg van huis te zijn. in een totaal andere omgeving. Je kan naar een hotel of B&B in een andere stad, passen op een huis van vrienden of familie die op vakantie zijn of logeren bij ouders/ opa’s en oma’s. Als je maar even weg van huis bent (en ook ergens anders slaapt).

F- Film kijken. Altijd goed op een regenachtige dag: speel thuis bioscoopje. Zoek een leuke film uit, maak popcorn en hang heerlijk op de bank.

G- Googelen. En nee dan bedoel ik niet goochelen (ook leuk trouwens om je in te vervolmaken in de herfstvakantie), maar ik bedoel dingen opzoeken op internet. Als je even niet weet wat je moet doen heeft het internet altijd wel een idee.

H- Hut. Als het weer het toe laat buiten maar anders maak je binnen een hut. Met een paar stoelen en oude lappen kom je al een heel eind. Alle knuffels mogen natuurlijk ook in de hut wonen. Zijn ze zo weer een tijd lekker aan het spelen.111

I- Intertoys. Deze heeft Louis bedacht want ik heb zelf een behoorlijke hekel aan naar de speelgoedwinkel gaan, maar Louis vind het daar het einde. Kijken wat je aan sinterklaas wil vragen, iets kopen van je zakgeld of alleen maar het nieuwste speelgoedboekje halen. Dat speelgoedboekje is ook een goede voor thuis. Kunnen ze lekker in lezen en plaatjes uit knippen voor op hun verlanglijst.

J- je boek uitlezen. Soms doe je eindeloos over een boek. Elke avond voor het slapen gaan drie bladzijde. Dat schiet niet op. Maar als het vakantie is heb je tenminste tijd. Zet een lekker potje thee, zorg dat je kinderen bij een vriendje spelen, nestel je op de bank en lezen maar.

K- Kastanjes. Zelf geraapte kastanjes smaken het allerlekkerst. Snijd er een kruis in en rooster ze op de barbecue of thuis in een ovenschaal. Erg lekker bij Hollandse pot (aardappels, vlees en groente) of als puree. Let wel goed op dat het tamme kastanjes zijn (niet helemaal rond maar plat aan één kant en met een puntje)

En natuurlijk andere kastanjes zoeken en daar mee knutselen. Maak er diertjes van of een spinnenweb zoals vroeger op school.

 

L- Lego. Al die lego die die kinderen door de jaren heen verzamelen. Als het nieuw is zijn ze er heel blij mee. Ze bouwen het en spelen er nog een paar keer mee. Daarna verschijnt het, half uit elkaar, in een grote doos en willen ze weer een nieuw legopakket. Hopelijk heeft u de boekjes bewaard. Nu is het moment aangebroken: sorteer alle lego (daarmee bedoel ik eigenlijk laat de kinderen het doen). Alles moet uit elkaar en verdeeld worden over verschillende bakjes of van die afsluitbare diepvrieszakken. Is dat gedaan, dan kan er weer gebouwd worden. Zijn ze gegarandeerd de hele herfst én winter mee bezig.

M- Musea. Bezoek eens een museum. Zeker als je een museumjaarkaart hebt, en dat raadt ik iedereen aan. Ga bijvoorbeeld met je kinderen naar NEMO, het Openluchtmuseum, Naturalis, het Spoorwegmuseum, het Tropenmuseum, het Afrikamuseum, de Kunsthal en zo kan ik nog wel even doorgaan.

N- Naar buiten. Ga zoveel mogelijk naar buiten als het weer het toelaat. Pak jezelf en je kinderen dik in en ga erop uit. fietsen, wandelen, in de tuin werken, naar de kinderboerderij, enz.

Aan het einde van de dag voel je je dan helemaal goed en rozig. En voor als het nou echt de hele tijd regent ->

N- Netflix. Gebruik ik de N gewoon nog een keer voor Netflix. Netflix staat boordevol film’s, serie’s, TED- talks en documentaires. En ook voor kinderen staat er heel veel op. Dus als je even echt niet meer weet wat te doen, dan is er altijd nog Netflix. http://www.vpro.nl/cinema/lees/artikelen/specials/netflix/De-25-beste-jeugdfilms-op-Netflix.html

O- opruimen. Deze vind ik zelf wat minder leuk, maar de herfstvakantie is een prima tijd om eens goed op te ruimen in je huis. Berg al je zomerkleding op, sorteer je boekenkast eens opnieuw en ga samen met je kinderen al hun speelgoed na. Wat willen ze weggeven aan die-en-die, wat verkopen (op koningsdag of via marktplaats) en wat kan gewoon weg. Koop bij de Blokker grote opbergdozen en verdeel alles wat je echt wilt houden daarover.

P- Pompoenen. Mijn vorige blog ging hier al over. Wat hoort er nou meer bij de herfst dan pompoenen. Hol ze uit en snijd er gezichtjes in. Maak van de binnenkant lekker pompoensoep. Wel jammer dat je ze uitgehold, niet zo heel lang kan bewaren. Ze gaan al vrij snel schimmelen. Maar voor even is het leuk. aaa

Q- Quiz. U vroeg zich vast af: Wat zal Jits met de Q bedenken en ja, er is eigenlijk maar één goed woord voor dit ABC, maak een Quiz. Zeker leuk met iets grotere kinderen: laat ze zelf allemaal vragen bedenken, vriendjes uitnodigen en quizmaster spelen. U bent er alleen om van tevoren samen met u kind de vragen door te nemen (zijn ze niet te moeilijk of makkelijk),  limonade rond te brengen, jurylid op de achtergrond te zijn en de prijs uit te rijken (iets wat u bij het opruimen tegenkwam en wat heel geschikt is als prijs voor de herfstquiz).

R- Rapporten.  Dit is eigenlijk een persoonlijke. Voor mij hoort bij de herfstvakantie rapporten schrijven. Wij hebben twee weken herfstvakantie maar één week daarvan is een werkweek. na de vakantie moeten rapporten, observatiebladen en ZIEN afzijn. Wanneer ik die schrijf mag ik zelf weten. Nou zit denk ik bijna elke ouder met een zelfde soort  dilemma. Hoe zorg je dat je zelf nog wat werk afkrijgt als de kinderen vakantie hebben? Antwoord: gebruik andere ouders. Maak afspraken met elkaar. Ik ga vandaag met mijn en jou kinderen naar de dierentuin, neem jij ze dan morgen mee naar de film. Dit soort afspraken kan je natuurlijk het makkelijkst maken met je eigen partner maar ook prima met ouders van vriendjes/ vriendinnetjes.

s- Spelletjes. Denk aan kaarten, monopoly, mens erger je niet, ganzenborden. Probeer elke dag bijvoorbeeld één spelletje te doen. Gezellig en goed voor de kinderen (leren ze van tegen hun verlies kunnen).

T- Tuin. Ga lekker in de tuin werken. Goede herfstklussen: planten verplanten, bladeren harken en om vorstgevoelige planten leggen, struiken snoeien en bollen planten. kan je ook prima samen met de kinderen doen.

U- Uit….. De herfstvakantie is ook hét moment voor de volgende dingen: uitslapen, uitzoeken, uitpraten, uit gaan, uitrusten. behoeft verder geen uitleg, toch?

V- Vervelen. Want het is allemaal leuk en aardig wat ik hier bedenk, maar het is ook helemaal niet erg om je zo af en toe te vervelen. Kinderen worden toch veel te veel beziggehouden (daar doe ik zelf ook aan mee) en je vervelen is heel goed voor je creativiteit. Dus laat ze maar lekker aanmodderen en zelf bedenken wat ze kunnen doen.

w- Wandelen. Ik heb het al een paar keer eerder genoemd maar ga in de vakantie veel wandelen. In het bos, door het park of gewoon door de stad. Het maakt je hoofd leeg, je ziet van alles en je hebt ook nog de tijd om ondertussen een goed gesprek te voeren. Krijg je je kinderen moeilijk mee, verzin dan iets:  Tel alle brievenbussen, rode auto’s, paddenstoelen, kale mannen, bankjes in het park enz. Of geef ze een zoekopdracht, zing liedjes, vertel onder het lopen een mooi verhaal, maak het einddoel aantrekkelijk (warme chocolademelk in het café enz. En als je het echt niet meer weet is er altijd nog Pokemon Go. Het ideale spel om je kind mee uit wandelen te krijgen.
X- Xilofoon. Maak samen met je kinderenmuziekinstrumenten  (schudkokers van wc-rolletjes met rijst, trommels van pannen en lege dozen en blikken en flessen met meer of minder water erin), zet de muziek lekker hard aan en speel mee op jullie eigen gemaakte instrumenten.
IJ- IJsbaan. Als voorbereiding op de winter is het niet zo gek om in de herfstvakantie weer eens te gaan schaatsen. Dus ga naar de ijsbaan (of laat het je man doen samen met de kinderen) en oefen weer eens of je het nog kan.
Z- Zwembad. En deze laatste is in het zelfde straatje. Ga in ieder geval één keer per vakantie met je kinderen naar het zwembad. Ook al vind je het zelf heel erg (ik altijd best wel) je kinderen kan je geen groter plezier doen. img_0861
Veel plezier met jullie herfstvakantie. Als iemand nog andere goede herfstvakantie-tips heeft, hoor ik het graag.

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s