De boeken van mijn vakantie

Wat is er nou heerlijker dan een echt mooi en goed boek te lezen? Daarom is het altijd fijn om een paar goede leestips te krijgen.  Deze vakantie heb ik vijf boeken gelezen die ik alle vijf goed vond. Meestal zit er wel een boek tussen wat wat minder goed is, of waar ik toch van alles op aan te merken had, maar deze vakantie had ik geluk en heb ik erg fijn gelezen. Ik hoop dan ook dat zoveel mogelijk mensen één van deze boeken gaan lezen (of al gelezen hebben) en het ook zo mooi vonden. Dus hier de boeken, niet in volgorde van het mooist naar het minst mooi, maar in de volgorde waarin ik ze gelezen heb.

1. Schitterende ruïnes- Jess Walter 

img_2285Voor de vakantie was ik al begonnen in dit boek. Vond ik erg jammer want ik had het graag meegenomen naar Frankrijk maar toen was ik al over de helft. Na Frankrijk heb ik het dus verder uitgelezen.

Schitterende Ruïnes vertelt allemaal levensverhalen door elkaar heen die vroeg of laat met elkaar in verbinding komen te staan. Een groot deel ervan speelt zich af in een klein, Italiaans vissersplaatsje waar je zo zou willen zijn, maar het gaat ook over een Amerikaanse filmster die samenwerkt met Lizz Taylor en Richard Burton. Die scenes uit het verleden worden afgewisseld met het heden.

Schitterende ruïnes is volgens de schrijver zelf: “Een verhaal over roem en het feit dat we er tegenwoordig allemaal naar streven te leven als een filmster, als een beroemdheid. We zijn allemaal onze eigen handige pr-medewerker die niet alleen onze loopbaan vormgeeft maar ook onze liefdes en ons kwetsbare zelfbeeld (onze Facebook- pagina en Linkd-inn profiel)

Ik vond het echt een heel mooi boek. Knap hoe de schrijver de verschillende verhalen ook in verschillende schrijfstijlen weet te vatten en hoe alles uiteindelijk bij elkaar komt. Het leest als een trein en je ziet alles wat beschreven wordt heel goed voor je. Het zou zo een film kunnen zijn en het zou me niets verbazen als dat het ooit ook nog eens wordt.  Echt een aanrader, al is het niet een heel nieuw boek meer maar uit april 2015.

2. Brooklyn- Colm Toiben

img_2286De jonge Ierse Eilis emigreert naar Brooklyn voor een beter leven. Aanvankelijk heeft ze het niet naar haar zin, maar dankzij dansavonden op zaterdag en een studie boekhouden gaat ze zich er steeds meer thuis voelen. Ze raakt verloofd met de italiaane Tony. Wanneer ze naar aanleiding van het overlijden van haar zus terugkeert naar Ierland loopt ze Jim, een oude bekende en nieuwe liefde, tegen het lijf. De keuze wordt hartverscheurend: teruggaan naar het spannende Amerika, waar ze samen is met Tony, of in het vertrouwde Ierland blijven voor Jim.

Het boek speelt zich af in de jaren 50 en ik vond het vooral interessant om te lezen hoe het leven toen was in Ierland, hoe de boottocht naar Amerika verliep en hoe New York was voor dit Ierse meisje. Colm Toibin is heel goed in het vertellen van hele alledaagse situatie’s op een manier dat je toch verder wil lezen en dat het de hele tijd boeiend blijft.

3. Nora Webster-Colm Toiben

boek 3Ik was zo onder de indruk van Colm Toibin, dat ik meteen daarna nog een boek van hem las. In het Nederlands vertaald als Nora maar ik had het in pocketvorm geleend van mijn moeder in het Engels.

Het speelt zich af in Ierland in de jaren zestig. Nora Webster, niet de makkelijkste vrouw, is pas weduwe geworden. Ze probeert haar leven in het kleine Enniscorthy opnieuw op te bouwen. Niet alleen heeft ze in haar eentje de zorg voor haar vier kinderen, ze moet ook weer gaan werken. Tegen de achtergrond van het conservatieve, katholieke Ierland met zijn strenge sociale controle weet ze zich door middel van vriendschappen en muziek toch te ontworstelen aan de benauwenis van haar leven.

Ook dit boek gaat weer over de kleine dingen in het leven, de alledaagsheid. De schrijver is een man maar weet in dit boek, en trouwens ook in Brooklyn, wel heel goed in de huid te kruipen van een vrouw en hoe zij denkt en dingenbeleefd. Knap is dat. Zeker lezen dit boek. Ik geloof dat ik het nog mooier vond dan Brooklyn.

4. Als je het licht niet kunt zien- Anthony Doerr

lichtOp mijn verjaardag kreeg ik dit boek van Tobias hem weer aangeraden door de eigenaar van boekhandel Jimmink, iemand die altijd goede leestips geeft.

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure twaalf is bezetten de nazis Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum in bewaring mee gekregen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Wat een mooi boek was dit. Het is best wel dik maar ik heb het in vijf dagen uitgelezen (voor mij heel snel). Ik ben dol op boeken over het verleden en dit boek geeft een heel goed beeld van twee levens en hoe die door de Tweede Wereldoorlog beïnvloed worden. Ook erg goed geschreven.

5. De geniale vriendin- Elena Farrante 

boek 2Ook dit boek kreeg ik op mijn verjaardag van mijn schoonmoeder. Het is het eerste deel uit een trilogie over het leven van twee Italiaanse vriendinnen. Lila en Elena wonen met hun ouders en broertjes en zusjes in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer en mooier Lila is.

De vriendschap, en ook heel vaak de rivaliteit, tussen de twee meisjes is heel mooi beschreven. Ik ben heel nieuwsgierig geworden naar het volgende deel “de Nieuwe achternaam” waarin wordt beschreven hoe het leven van Lila en Elena verder gaat tussen hun 16e en hun 26e. ga ik zeker ook lezen. En ik hoop dat jullie dat ook gaan doen want echt mooi.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s