Het Noord-Hollands duinreservaat

Een uit-tip dit keer: ga eens een keer fietsen (of wandelen) in de duinen, bijvoorbeeld tussen Wijk aan zee en Egmond, bij Castricum. Het is daar een heel mooi duingebied met veel fietspaden. Je kan je fiets mee nemen in de trein of een OV- fiets huren op station Castricum.  


Wij fietsten gisteren vanuit Egmond aan zee eerst naar Bakkum en toen verder naar Heemskerk. We gebruiken de knooppunten. Dit is een web van punten op een kaart die steeds op borden staan aangegeven. Je fietst van het ene knooppunt naar het andere en bepaalt vanaf daar weer hoe je verder gaat. Louis vond het fietsen op deze manier heel leuk omdat het een soort speurtocht wordt en je steeds weer kaart kan lezen dan bedenkt hoe je verder gaat. 

onze gehuurde fietsen bij een knooppunt. En er zijn natuurlijk ook altijd nog de ANWB- paddestoelen waar je op kan fietsen.
Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Bakkum vinden mijn kinderen altijd erg leuk. Veel knopjes waar je op mag drukken en opgezette dieren die je kan voelen en op een heel leuke manier wordt er uitgelegd hoe ze het water zuiveren hier in de duinen.
Dit keer fietsen we verder want we waren op weg naar Gasterij Kruisberg, een boerderij waar een café- restaurant in zit en waar je heel leuk buiten kan zitten tussen de perenbomen terwijl je kinderen spelen. Ze hebben er heel veel dieren zoals kippen, konijnen, jonge kuikentjes, paarden en ezels. Het eten was lekker maar best wel duur maar je zit hier ook wel weer heel leuk dus toch de moeite waard. 

Na een lekkere lunch fietsten we verder richting de zee waardoor je weer in een heel ander stuk duinen terecht komt. Hier groeien weinig bomen door de constante wind en je ruikt de zee heel goed. 

Jammergenoeg ging Louis ketting er weer af. Gelukkig zette Tobias hem er zo weer op. 


We waren op zoek naar “de kwal” dit is de plek waar het water, dat verder gezuiverd moet worden door de duinen, naar boven komt. Het vormt een waterbel die lijkt op een kwal. 


Ook beklommen we een uitkijkpunt om te kijken of je de zeek kon zien (nee, jammergenoeg bij deze niet) 


En via een mooie route fietsen we weer terug naar Egmond aan zee. 

Toch weer 30 km gefietst en Louis op zijn eigen fiets. 


Vandaag gingen we naar de opening van de expositie van de schilderijen van Merlijn, de broer van Tobias, en hun nicht Anja in Beverwijk. Ik heb een schilderij van Merlijn gekocht, mijn eerste kunstaankoop, en ben er heel blij mee. Nu nog een lijst er voor zoeken. 

2 reacties

  1. Prachtig dat schilderij, en de hele toer trouwens, echt heel mooi en die kwal is nogal in trek of zijn er meerderen, zag het al weken terug ook al bij iemand anders namelijk, die was ook in de duinen, hahaha

    X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s