5 tips om de vakantie zo lang mogelijk te laten duren

Eigenlijk leef ik er het hele jaar naar toe: De zomervakantie. In januari begin ik meestal met bedenken wat we dit jaar gaan doen. Dat zorgt voor veel voorpret in de saaiste maanden van het jaar. Dan wordt het lente en geniet ik steeds meer van het mooie weer en ondertussen komt de zomer (vakantie) dichter bij. Zo’n drie weken van tevoren begint het echte aftellen en dan is het zover. In de maanden na de vakantie geniet ik nog na  en dan komt december en heb ik helemaal geen tijd om aan vakantie te denken en heel snel is het weer januari en begint het hele riedeltje weer opnieuw.

 

Nou leek het me belangrijk om dus van de zomervakantie “ultiem” te genieten en alles eruit te halen wat erin zit. Ik heb 5 weken (eigenlijk 6 maar volgens de nieuwe CAO is de laatste week een werkweek) en ik wil graag dat die zo lang mogelijk duren. Uit het Volkskrant Magazine haalde ik deze 5 tips om de tijd langer te laten duren:

 1. Doe nieuwe ervaringen op in nieuwe omgevingen. Denken jullie ook dat het leven sneller gaat naarmate je ouder wordt?  Dat komt omdat we als kind veel nieuwe ervaringen opdoen, terwijl je als volwassene steeds meer van hetzelfde beleeft. We leven meer op de automatische piloot en onze hersens hoeven minder informatie te verwerken en daardoor lijken de dagen sneller te gaan. Zo ook in de vakantie. Maar dat kan je dus veranderen door veel nieuwe dingen te doen: Nieuwe plaatsen bezoeken, ander eten eten, veel verschillende dingen doen. Dat mogen wat mij betreft ook kleine dingen zijn. Fiets eens een keer via een andere route, ga niet bij hetzelfde restaurantje eten maar kies er één waar je nog nooit geweest bent, bezoek een nieuw museum, en ga eens naar een ander plaats in het vakantieland waar je misschien al heel veel komt. My-favorige-thing-is-to-go-where-
 2. Gun jezelf niet teveel afleiding. De tijd gaat langzamer als we nergens door in beslag genomen worden. Dus lees eens niet je boek op het strand maar kijk naar de andere badgasten, de golven in de zee of de blauwe lucht. Eigen gedachten vertragen en omgevingsfactoren in je opnemen is ook heel waardevol. Travelquote-not-all-who-wander-are-lost
 3. Boek liever drie korte vakanties dan één lange. Elke vakantie bereikt een hoogtepunt na acht dagen. daarna worden de dagen hoogstens net zo leuk maar waarschijnlijk minder. Daarom kan je beter twee of drie korte tripjes boeken in plaats van één lange. Ook heb je daardoor meer voorpret, wat het vakantiegevoel ook weer verlengt. e47b250c762747293981e347e7266f17
 4. Ga vertraagzamen. Door langzaam te reizen en elk moment bewust te beleven, lijkt de vakantie langer te duren. Dus niet gaan haasten maar de reis zelf ook als een ervaring zien. Fietsen en wandelen is daarvoor ook heel geschikt. Ga je niet zo hard en kan je alle omgevingsfactoren weer in je opnemen. slak 2
 5. drink (geen) alcohol. Alcohol versnelt de tijd, omdat het als effect heeft dat je minder informatie opneemt. Daarom is het ook zo dat een feestje in het begin voor je gevoel heel langzaam gaat maar naarmate de avond vordert is het ineens alweer heel laat. Maar om nou de hele vakantie niks te drinken is ook weer zowat. We hebben toch al heel veel extra tijd gewonnen  als we ons aan de andere vier tips houden dus deze kunnen we ook naast ons neerleggen.  Trouwens, marihuana vertraagd de tijd door de stroom van gedachten die het opwekt maar om nou je hele vakantie blowend door te brengen… Is ook weer zo wat.  03257de75aeae331e4716eb46cc14fa5

Ik wens iedereen een hele fijne vakantie toe en hoop dat jullie zo lang mogelijk genieten van de zomer. Mijn blog gaat vanaf nu verder als een reisverslag. Wij vliegen zaterdag naar Bordeaux en gaan vanaf daar met de trein naar het begin van onze fietsvakantie. Daarover later meer…..

 

5 reacties

 1. Fijne vakantie Jits, To louis en Ole..en btw nummer twee doe ik graag, altijd al,,heerlijk is dat, ga op tijd slapen morgen !!
  Maak je niet druk maar geniet en doe liefst zo min mogelijk 😉 behalve genieten en rusten.

  Like

 2. Nummer 1, ja het leven gaat sneller, maar ik ben het niet eens met wat er staat waarom het langzamer zou gaan, als ik erop uit ga en nieuwe ervaringen op doe, vakantie of gewoon een dagje eruit, dan gaat de tijd dubbel zo snel hier, en als ik op een dag als vandaag, saai binnen zit met routine, gaat het juist zo langzaam…. dus uhm… zal voor iedereen anders zijn?

  X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s