Witte fietsen

Wat een mooi en sociaal plan en een metafoor voor zoveel meer: het witte fietsenplan.

Je zet een hele zooi fietsen neer en wie er gebruik van wil maken pakt een fiets. Als je klaar bent, zet je hem weer ergens neer en mag iemand anders hem gebruiken. Geen sloten, alle fietsen zijn gelijk, iedereen blij. Het is bijna net zo’n “ideaal” idee als het communisme maar in de praktijk totaal onrealistisch en onuitvoerbaar. Mensen willen hun eigen fiets hebben, ze willen dat hij er nog staat als ze naar buiten komen en hem nodig hebben en ergens willen we toch ook allemaal uniek zijn en geen “eenheidsworst”

Er is een uitzondering waar de witte fietsen wel werken en dat is de hoge Veluwe. Hier lukt het wel want iedereen die hier komt, komt om te recreëren, er wonen geen mensen en het allerbelangrijkst: er staat een groot hek om het hele gebied heen. En dan is het er ook nog eens heel mooi en zijn er heel veel fietspaden.

Vandaag gingen wij (Louis,  Ole en ik) erheen met mijn moeder, Saar, Otje en Katja, een vriendin van Saar. Hier een fotoverslag van de dag:

 

de dag begint goed met een selfie – groepsfoto gemaakt door Otje.

 

we reden naar de veluwe. bij de ingang staan heel veel witte fietsen. mam ging nog even naar haar oude tante in Hoenderlo . Ole zit bij mij achterop.

 

img_1794
De eerste stop was Jachtslot sint Hubertus, ontworpen door Berlage

 

 

 

In de vijver zaten hele grote Karpers.

 

Daarna fietsten we met een flinke omweg naar het bezoekerscentrum en daarbij gelegen restaurant waar we mam weer troffen.

 

na het eten speelden Otje en Ole in de speeltuin.

 

En bekeek ik met Louis het bezoekserscentrum van Natuurmonumenten met daarin het Museonder, een museum over het leven onder de grond.

 

 

Na nog een ijsje en nog even genieten van de zon/ speeltuin stapten we weer op de fiets op weg naar de uitgang.

 

Otje en Louis fietsten de hele tijd voorop en speelden ondertussen dat ze radio- verslaggevers waren die een programma maakten over hun tocht over de Veluwe.

 

Thuisgekomen belden we de pizzaria en bestelden pizza. Katja bleef ook nog eten en de kinderen hadden een apparte kindertafel.

Ik ben nu helemaal rozig en voel het in mijn benen, maar het was wel echt een heel lekkere dag en wat is het leuk om een dagje naar de Hoge Veluwe te gaan. Ik raad het iedereen aan die binnenkort nog eens een dagje vrij heeft en eens ergens naar toe wil. De kinderen vonden het ook helemaal te gek.

4 reacties

 1. Jesus, Jits, wat zou ik zonder jouw blog moeten???? Nu kan ik Sarah’s en Otjes bezoek volgen, van Wokfeest, naar stapelbed, naar KröllerMöller op een witte fiets. Top! Xxxxx Renee

  Sent from my iPad

  Like

 2. De Veluwe, zowel de hoge als de lage is gewoon prachtig, ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik vooral mijn kinder en tienertijd daar heb mogen slijten in de vakanties in de caravan en later Zuid Limburg en omringende landen, hahahaha

  De witte fiets, ja alles lijkt perfect te zijn, maar de praktijk is vaak anders, en ook ik heb liever mijn eigen fiets, je wordt toch één met zo’n fiets dat je elk facet kent qua remmen, uitwijken etc, en dat duurt altijd even voor je je fiets onder de knie hebt als je een nieuwe krijgt of hebt… 😉

  x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s