Zwemdiploma

Na bijna twee jaar elke week zwemles was het dan gister eindelijk zo ver: Louis mocht op voor zijn zwemdiploma A.

 Voordat we aan de zwemlessen begonnen wisten we al dat dit een lange ‘leidensweg’ zou gaan worden. Hoe je kinderen hun zwemdiploma’s halen is namelijk een vast gespreksonderwerp bij ouders van kinderen tussen de 4 en de 8. Je krijgt van allerlei adviezen zoals: begin niet te vroeg, ga zelf elk weekend oefenen met je kind, ga bij die zwemclub of juist niet bij die of neem een cursus intensief zwemmen dan heb je je diploma in twee weken.

Ik heb heel wat tijd aan de rand van de speeltuin doorgebracht pratend over de zwemles. Elke ouder heeft er wel wat over te zeggen en je hoort niet vaak: “nou bij ons is het allemaal heel soepel verlopen. Pietje had zijn diploma’s alledrie binnen het jaar”

 Gelukkig hoefde ik niet elke week mee naar het zwembad. Louis had les op maandag na school dus Tobias was de pineut en ging altij mee. In het begin vond hij dat niet zo erg maar naarmate het langer ging duren, begon hij zich steeds meer te ergeren. Louis lette totaal niet op, zat de hele tijd te kletsen met de andere kinderen en maakt totaal geen vooruitgang. Ze hadden dan ook les van steeds verschillende badmeesters en juffen en zaten met 14 kinderen in een groepje op 1 badmeester. De hoeveelheid persoonlijke aandacht per 45 minuten zwemles was zoiets van 3 minuten. Daarnaast moest hij, sinds Ole ook naar school ging, Ole meenemen. Toen hij na anderhalf jaar nog steeds in badje 3 zat besloten we over te stappen naar een ander zwembad.

De zwemlessen bij deze zwemvereniging, in een klein badje naast het De Mirandabad, zijn een stuk duurder. We betalen 65 euro per maand. Maar het is les in een dieper zwembad en ze hebben 1 vaste badmeester op 4 of 5 kinderen. Nou dat hielp. Binnen de kortste keren zwom Louis prima en 2 weken geleden mocht hij ineens proef- afzwemmen.

Met zoiets van dertig kinderen en aan de kant hun ouders, broertjes en zusjes en opa’s en oma’s begon het diploma gister om 14.15 uur. Louis was best zenuwachtig zei hij maar het ging heel goed en na met kleren zwemmen, schoolslag op buik en rug, borstcrawl, rugcrawl, drijven op buik en rug en een minuut watertrappelen kreeg hij zijn diploma.

Ik ben heel trots op Louis en ook erg blij dat hij zijn diploma heeft. Is toch een veilig gevoel. B schijnt nu een peulenschilletje te zijn dus hopelijk haalt hij die ook nog voor de zomervakantie. En dan zijn we er eventjes vanaf, van die zwemlessen. Want bij Ole gaan we het echt anders aanpakken. Beginnen als hij al bijna zes is en meteen naar de dure zwemles. Want als er één ding is dat ik nu wel geleerd heb is dat persoonlijke aandacht bij het leren zwemmen héél belangrijk is.

2 reacties

 1. hahahaha ja herkenbaar, ik heb zelf aan baby en peuter zwemmen gedaan, ze had door gekund, maar het is echt beter als ze al 6 zijn, sterker nog, eerst naar school, om de discpline en luisteren te leren en dan ongeveer een 6 maanden daarna hop naar zwemles… nu heb ik zelf lang gedaan over de slagen goed leren, dyscalculie weet ik nu, motoriek, maar toen ik dat eenmaal kon, ging ik als een speer…

  Elk kind is anders en ook mijn dochter heeft er een tijd over gedaan, ook dyscalculie, om te eindigen als synchroonzwemster.. ik bedoel maar.

  Gefeliciteerd!

  X

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat goed, gefeliciteerd! Voor sommigen kan het inderdaad een lijdensweg zijn maar gelukkig hoeft dat niet! Maar deze is mooi in the pocket, op naar B?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s