afvaldiertjes

Als basisschool-juf moet je van alle markten thuis zijn. Je geeft immers alle vakken, leert de kinderen tussendoor ook nog sociale vaardigheden, zelfredzaamheid, liefde en verwondering voor van alles (de natuur, boeken, elkaar, kunst, eigenlijk de hele wereld om hen heen).

Ook hun creativiteit dien je te ontwikkelen. En om dat goed te kunnen doen, moet je soms zelf ook iets bijleren. Daarom kregen wij gistermiddag les van de Afvaljuf: Carolien Adriaansche. Zij is, wat je noemt een “recycle- kunstenares”. Ze geeft sinds 2005 workshops die geïnspireerd zijn op haar eigen beeldende kunst. Ze maakt zelf hele leuke projecten en één van de dingen waar ze dol op is zijn afvaldiertjes (zie haar werk hieronder). Ze vertelde dat ze dol is op opgezette dieren en natuurhistorische musea (overeenkomst- dat ben ik ook) en hoe ze dat dan deed, al dat afval verzamelen. In het buitenland bijvoorbeeld vond ze het heerlijk om naar de grote super-marché’s te gaan om daar op de schoonmaak-afdeling te kijken naar andere soorten verpakking. Als souvenir nam ze dan wasmiddel mee naar huis. Ook haalde ze veel van de straat of van het strand en vroeg andere mensen voor haar te sparen. Haar huis was  wel behoorlijk vol, vertelde ze. Op haar blog zie je wat voor leuke dingen ze allemaal doet.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ze legde wat dingen uit over hoe je op een handige manier met de kinderen afvaldiertjes kan maken (de ogen maken meteen een dier, die kan je er met klei opplakken, gebruik elastiekjes om dingen vast te maken, laat de kinderen experimenteren en zich bewust worden van wat er allemaal afval is,  enz). En daarna gingen wij juffen (en één meester) aan de slag. Dit is een deel van de onderwaterdiertjes die we gemaakt hebben. Die linksonder is van mij.

Na de voorjaarsvakantie gaan we dit met de kinderen doen. Ik ben benieuwd wat daar allemaal voor kunstwerken uitkomen.

Tot slot nog wat andere afval- kunstwerken die ik erg leuk vind.

3
Twee vissen van Flessen op een strand in Rio

 

insect-sculptures-edouard-martinet-17
insect van oud ijzer- Edouard Martine

 

kip
kip gemaakt van eierschalen
Artur-Bordalo-artiest
Muurschildering met afval- Arthur Bordalo
Mike Kelley
Niet echt afval maar wel gebruiksmateriaal en erg leuk. Mike Kelley

 

 

plastic cactussen
Geen dieren maar wel afvalkunst van Veronika Richterová

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s