Daar hebben we dat geknal weer

Als ik met de kinderen naar de bibliotheek in de Diamantbuurt fiets, zie ik ze al staan. Een groepje jongens op de hoek van de straat. De grond ligt vol met rood papier en het geknal was al en tijdje te horen. “Doe het niet” denk ik een beetje bang maar ook al boos. Eén van de jongetjes maakt een schijnbeweging maar ze doen niets. Ik werp ze nog een strenge blik toe (je bent juf of je bent het niet) en fiets opgelucht verder.

Elk jaar overvalt het me weer een beetje. Je komt terug in Amsterdam na kerst bij familie en het geknal begint. Vuurwerk: even een paar feiten;

  • Vorig jaar werd voor 65 miljoen kilo aan legaal vuurwerk gekocht. Dat is minder dan voorgaande jaren. Sinds 2010 neemt de verkoop elk jaar iets af.
  • Na jaren van daling, kende de vorige jaarwisseling weer een forse stijging in het aantal vuurwerkslachtoffers dat op de spoedeisende hulp  terechtkwam. Ruim achthonderd personen werden behandeld voor schade aan ogen, gezicht, vingers en handen.
  • Vorig jaar werd 122 duizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. 1.422 jongeren werden naar Bureau Halt doorverwezen.
  • Er wordt elk jaar weer gepraat over een vuurwerkverbod. De steun voor zo’n  vuurwerkverbod voor particulieren neemt toe. Uit onderzoek van Een Vandaag bleek dat 50 procent van de Nederlanders voor een particulierenverbod is (maar wel voor gemeentelijke vuurwerkshows) en nog eens 14 procent voor een algeheel vuurwerkverbod. Eenderde van de Nederlandse bevolking wil dat er niets veranderd aan de vuurwerkregels in Nederland. Van de jongeren is 60 % tegen een vuurwerkverbod.

Als er al zoveel mensen tegen zijn, waarom wordt er in Den Haag dan nog niet over gepraat? Ik ging eens even zoeken op google en vond het volgende stukje:

De Partij voor de Dieren is voor een verbod, net als GroenLinks – samen goed voor zes zetels. En dat is het. Geen enkele andere partij wil zo ver gaan en ze hebben daar allemaal een andere reden voor. ‘De achterban van D66 en VVD is tegen betutteling en extra regels, dus die partijen kijken wel uit. Het CDA staat pal voor de middenstand en die zou zwaar getroffen worden. De PVV wil niet dat na Zwarte Piet wéér een Hollandse traditie sneuvelt. En PvdA en SP weten dat vuurwerk relatief populair is onder lager opgeleiden, een groep die zij niet boos willen maken.’ 

Zelf weet ik het ook niet zo goed. Ik wil geen “party-pooper” zijn maar van mij hoeft het ook niet zo nodig. Ik vind vuurwerk eng, het maakt erg veel lawaai,  is zonde van het geld en zielig voor de dieren. Daar staat tegenover dat mijn lieve Tobias het leuk vind een paar vuurpijlen af te steken (en met hem vele anderen, vooral mannen). Het is ook leuker buiten staan om 12 uur als je zelf ook iets hebt om af te steken. En dat het traditie is vind ik ook niet onbelangrijk. Tradities zijn leuk en vormen een ritme van hoogtepuntjes die bij een jaar horen.

Als ik nou koningin zou zijn (koningin Jitstips) en zou mogen bepalen hoe met dit vuurwerk-dilemma om te gaan, wat zou ik dan doen?

Daar heb ik eens even goed over nagedacht en het volgende bedacht. Wat nou als mensen nog wel vuurwerk mogen kopen en het ook afsteken, maar dan wel op speciaal aangewezen plekken. Ik denk dan aan één centrale plek in een buurt (een pleintje of veldje ofzo). Je moet er wel zo naartoe kunnen lopen. De mensen die geen vuurwerk afsteken kunnen op veilige afstand blijven kijken. De buurtwacht, wijkagent of gewoon een paar vaders die dit leuk vinden letten er op dat alles op een veilige manier gebeurd. Ook het saamhorigheidsgevoel wordt hierdoor vergroot want je ontmoet hier je buren en andere mensen die in de buurt wonen. En samen heb je veel meer vuurwerk dan ieder alleen.

Op die manier kost het de gemeente geen extra geld (want de mensen die vuurwerk willen, kopen het zelf) maar de veiligheid wordt vergroot en kans op brandjes verkleind. Het enige nadeel wat ik aan dit plan kan bedenken is dat je iets verder van je huis moet, wat niet handig is als je nog kleine kinderen hebt die door het vuurwerk heen slapen, maar waar je wel in de buurt moet blijven want ze kunnen natuurlijk wel wakker worden van al dat geknal. Maarja, je kan niet alles hebben en die kinderen worden ook wel weer groot.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van de hele vuurwerkdiscussie vinden en of je denkt dat mijn plan werkbaar  is.

Tot slot nog dit filmpje van Koot en Bie dat ik op Facebook heb gevonden. Erg grappig:

Eén reactie

  1. Gewoon afschaffen, zeker de knallen en de fluiten. Het veroorzaakt zoveel leed bij de dieren. Misschien alleen op dat veldje van jou wat mooi stil siervuurwerk? Fijne jaarswisseling.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s