Cabinet of Natural Curiosities

tumblr_m2ddykAnu51r29z7fo1_500

Zo’n kast met potjes zou ik nou graag willen hebben. Misschien vinden sommige mensen het luguber (dode dieren en foetussen op sterk water)  maar ik vindt het gewoon erg mooi. Het liefst zou ik zo’n grote oude vitrinekast hebben van glas en mooi linde-groen geverfd hout helemaal vol met dit soort mooie schatten.

Iemand anders die erg van dit soort natuurschatten hield was Albertus Seba, een Nederlandse apotheker zoöloog, auteur, verzamelaar en eigenaar van een naturaliteitenkabinet die leefde van 1665 tot 1736. Hij woonde in Amsterdam op de Haarlemmerstraat. Hij was Apotheker en had een groothandel in geneesmiddelen. Seba was populair bij zeelieden en “chirurgijns Hij vroeg hen om voorwerpen mee te brengen die hij kon gebruiken of hem interesseerden. Ook als er een schip aanlegde in de Nieuwe Waal ging Seba als eerste kijken of er iets voor hem bij zat. Exotische planten en dierlijke producten waren de basis voor zijn recepten. Zo kwam Seba aan zijn verzameling van vogels, slangen, hagedissen, insecten en schelpen. In 1711 werd hij hofleverancier voor Peter de grote en Seba werd schatrijk, toen hij in 1716, na een lange correspondentie, zijn verzameling dieren op sterk water, insecten en diversen aan de tsaar verkocht voor 15.000 gulden.

imagesSeba werd lid van de Royal Society en begon een nieuwe verzameling. Daarvan liet hij twee catalogussen maken met gravures van zijn verzameling. Hij stierf aan problemen met zijn nieren. In 1752 is zijn collectie geveild en verspreid geraakt. De laatste twee delen van de catalogus verschenen postuum in 1758 en 1765.

Waarom vertel ik dit nu allemaal?

Ik ging om een cadeautje te kopen voor Tobias naar de Taschen- winkel in de PC-Hooftstraat (een echte aanrader om eens een keer naar toe te gaan: Hele mooie winkel). Ik dacht dat ze daar een boek over vliegers hadden wat hij graag wilde hebben. Dat hadden ze niet maar toen zag ik dit boek: Albertus Seba, Cabinet of Natural Curiosities

Alle vier de boeken die zijn samengesteld door Albertus Seba staan in dit boek.  Mijn tip voor vandaag is dus: koop dit boek!

Hier een aantal platen uit het boek.

imagesQQD2IRPLvlinder

spin

schelp vlinder

En je zou er ook nog je WC mee kunnen behangen. Dan moet je niet de pocketversie van 15 euro kopen maar de iets duurdere en grotere van 29,95. Het meeste behang met een mooi motiefje is een stuk duurder.wc

Eén reactie

  1. whahahahaha je kunt er ook je wc mee behangen, dat vind ik een goeie!

    Anyway, ik vind het altijd fascinerend als ik het tegenkom ergens zo’n kabinet, volgens mij in Artis ooit voor het eerst lang geleden, maar ook een beetje raar om dat dan zelf te willen in huis, elders vind ik prima, kan ik weer weglopen, luguber is het niet, het hoort ook bij het leven, maar thuis, nee.

    Mooi boek trouwens de pagina’s die je hier laat zien.

    X

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s