De Onderwaterzwemmer

Net mijn eerste vakantieboek uitgelezen: De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése.

De onderwaterzwemmer  begint aan het einde van de oorlog aan een  rivier. Aan de ene kant van de rivier is Nederland al bevrijd, maar aan de kant waar de 14- jarige Tin van Heel woont is het nog Oorlog. Zijn vader zit bij het verzet en gaat op een nachtelijke missie de rivier overzwemmen en Tin mag voor het eerst met hem mee. Maar tijdens het zwemmen ziet hij zijn vader niet meer. Hij wacht op hem aan de andere kant van de rivier een hele nacht en dag. Maar hij komt niet. Tin wordt heen en weer geslingerd tussen schuldgevoel (hoe kan hij thuis komen zonder zijn vader) en woede (wat wordt hem hier aangedaan?). Hij voelt zich een “loser” , een mislukkeling, iemand die nergens goed voor is.

Het boek is geschreven vanuit de hij- persoon maar alles wat er gebeurt wordt beschreven zoals de hoofdpersoon het ziet. Hij is een verbitterde, boze, zelfminachtende man. En alles wat hij beleefd wordt op die toon beschreven.

Het verhaal bestaat uit drie delen. Het eerste deel aan de rivier als hij jong is, het tweede deel ergens in Afrika als volwassen man en het laatste deel in Havanna, als oude man.

Het grootste stuk speelt zich af in Afrika. Hij gaat daar met zijn vrouw Vic op zoek naar hun Foster-Parents kind. Hij vind het allemaal grote onzin en had liever thuis willen blijven bij zijn enige dochter Nicky. Hij vind het vies en vervelend in Afrika. De inwoners, hij noemt ze “die negers” lachen hem uit of  ze beduvelen hem. En wat ze doen en hoe ze er uit zien is 1 groot toneelstuk opgevoerd voor de blanke toeristen. Na een lange, zware reis komen ze in het dorp van het Foster-parentskind en door verwarring tussen vijandelijke negers en jagers raken ze in een conflict. Vic loopt weg om het kind te zoeken en niemand kan haar meer vinden. Weer verdwijnt er iemand uit Tin’s leven en voelt hij zich machteloos en schuldig. Hoe het verder gaat verklap ik niet.

Ik vond het wel een erg goed geschreven boek maar ook erg somber en grimmig. Zeker wel de moeite om te lezen.

o begint de Onderwaterzwemmer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s