De grotten van Mas d’Azil

Gisteren hebben we een bezoek gebracht aan het mooie plaatsje Mas d’Azil om op het dorpsplein een plat du jour te gaan eten en een bezoek te brengen aan de eeuwenoude grotten die hier zijn. Is echt indrukwekkend en de moeite waard als je hier eens in de buurt bent.


Mas d’Azil is een leuk klein plaatsje in het voorland van de Pyreneeën. Het heeft een dorpsplein met een fontein, een kerk en een aantal winkeltjes. Ook zit er 1 café/restaurant/hotel waar je goed kan eten.

 Ik was met Louis, Sil, Andrea en Kolja. Tobias bleef thuis met de kleintjes. We bestelden alledrie een plat de jour à 13 euro en voor de kinderen 1 menu enfant. Dit is wat we aten:

Vooraf een  Terrine de campagne

 Als hoofdgerecht Caille aux petit pois, wat kwartel met erwtjes betekent. En als toetje een Eclair café ou chocolat, waar ik helaas vergeten ben een foto van te maken maar wat een langwerpig soesje is, gevuld met chocola. Het was allemaal erg lekker maar duurde ook vreselijk lang.

Om drie uur waren we dan eindelijk klaar met de lunch en reden we in de auto naar de grotten. Eerst rijd je er dan met de auto inderdaad want de parkeerplaats is achter de grotten.

Je kan alleen de grot in met een “guided Tour” en die gaat elk heel uur. We moesten dus weer wachten. Gelukkig is er een heel leuk cafeetje aan de achterkant van de grot.

Dit is van een Nederlandse vrouw en je kan er allerlei lekker smoothies en kleine gerechten bestellen en het heeft een mooi terras.

  Om vier uur konden we dan eindelijk de grot in. Eerst loop je over een balustrade langs de weg en de rivier die hier door de grot heen stroomt. Langs de balustrade is een tijdlijn gemaakt zodat je kan zien hoe lang geleden de grot is ontstaan. Louis zei: ik weet zeker dat God deze grot niet gemaakt heeft” Hoe weet je dat zo zeker?” Vroeg ik. Nou, zei Louis, omdat hij veel eerder is ontstaan dan de geboorte van Jezus. Ik heb het maar zo gelaten.

We gingen de grot in met een Franse gids die heel hard en vooral heel snel sprak. Van wat ze zei hebben we dus niet veel begrepen. Er is een keer per dag een Engelse tour. Ik geloof om 12.15 uur. Het is wel echt mooi in die grot te kijken. Er zijn hele grote zalen en ze hadden iets gedaan met lampen die verschillende kleuren kregen op een sonate van Mozart die heel hard door de grote grot-zaal klonk.

s’avonds gingen we naar een feest ter gelegenheid van 14 juli op de camping van Artigat. Er stonden veel lange tafels. We aten meelopen met ham, paelja en ijs toe en dronken Sangria. Toen het donker was kregen alle kinderen een lampion en liepen we in een optocht over de camping en zongen de marsaieisse. En als afsluiting was er vuurwerk.

  

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s