Gratis geld

Wat zou je doen als je elke maand een basisinkomen krijgt? Bijvoorbeeld 1000 euro per maand. Ga je dan op de bank liggen? of ga je andere dingen doen? Alle verschillende uitkeringen (WW, AOW, wajong, stufie, kinderbijslag enz) kunnen worden opgeheven (en daarmee ook alle instanties die daarmee te maken hebben), mensen hebben de vrijheid om te gaan doen wat ze zelf willen, ze kunnen voor hun kinderen of voor hun oude moeder gaan zorgen, ze kunnen gaan studeren, een boek schrijven, vrijwilligerswerk gaan doen . Ze worden waarschijnlijk ondernemender, gelukkiger en gezonder en armoede verdwijnt.

In dit filmpje wordt het idee uitgelegd. Wel jammer dat het eindigt met de nadelen want die blijven dan in je hoofd zitten. Maar daarvoor ben ik er: om ze te ontkrachten

Het eerste nadeel aan een basisinkomen is dat de hard werkende mensen betalen voor de luie mensen. Dat is nu ook al zo en mensen zijn niet van nature lui. Ze zitten thuis op de bank omdat ze zijn afgekeurd en met een uitkering niet zelf mogen bepalen wat ze gaan doen. Vaak mogen ze geen vrijwilligerswerk gaan doen en als ze er een beetje bij gaan werken worden ze gekort op hun uitkering. Of ze werken niet omdat ze voor hun kinderen of ouders zorgen. En daarnaast zou ik zeggen: Kijk naar je eigen leven en loop niet zo te zeuren over wat andere mensen doen. positiviteit  brengt positiviteit.

Hoe gaan we het betalen? Kijk het programma tegenlicht. Hier is in uitgerekend dat we het als Nederland best kunnen betalen. Daarnaast gaat de koopkracht omhoog als mensen meer geld hebben te besteden, wat weer zorgt voor meer werk en als er ergens geld te verdienen is, doen mensen dat echt wel.

Wie gaat het vuile werk doen? Ja goede vraag. Door de voortschrijdende technologie wordt er steeds meer werk door machines gedaan. Ook vuil en geestdodend werk. Wat er dan nog aan werk overblijft wat niemand wil doen moet beter betaald worden. Dat lijkt me alleen maar goed. Krijgen de schoonmakers en vuilnisvrouwen tenminste ook eens goed betaald.

In Zwitserland hebben ze genoeg stemmen binnengehaald voor een referendum over het basisinkomen. In 2016 gaat dat referendum plaats vinden.

http://motherboard.vice.com/nl/read/stel-dat-iedereen-2000-euro-per-maand-zou-krijgen

Als je nog meer wilt lezen over de voor en nadelen van een basisinkomen kijk dan op deze site. Daar staat het heel goed uitgelegd.

http://basisinkomen.nu/obi/informatie/

Wat ik nu van jullie wil weten is: Wat zou jij gaan doen als je een basisinkomen zou krijgen en ben je een voor- of een tegenstander?

6 reacties

 1. “Gratis” zomaar een basisinkomen krijgen? Ben ik zéker voor, alleen al omdat ik weet wat voor moeite ik moet doen om aan werk te geraken als iemand die dan nog wil werken én die diploma’s heeft.

  Ik ben er zéker voor, maar ik zie het nooit gebeuren, toch in België niet. En los daarvan denk ik dat er altijd wel iets gaat tegenover staan, dat vast niet evenredig is naar wat je krijgt…

  Like

   • Wellicht vrijwilligerswerk, organisaties helpen waar ik achter sta. Vrijwilligerswerk lijkt me heel nobel en mooie, alleen vraag ik me altijd af hoe mensen dat voor elkaar krijgen en toch al hun basis standaard rekeningen kunnen blijven betalen als er niets binnenkomt…

    Like

 2. Ik wist al van het referendum vorig jaar en wat Zwitserland wil doen, 1000 euro is nog te weinig om echt rond te komen, maar als er iets bij komt, teken ik er zo voor! Ik weet dat, omdat ik al graniet ben voor de maatschappij, ik heb al 10 jaar nu bijna bijstand… ik kom nergens en ik zeg nu al, wat gekort is toen mijn dochter 18 werd, moet er gewoon weer bij, voor mij veranderd er niets aan de vaste lasten namelijk. En als ik zo’n 500 euro pm extra zou hebben wat echt over blijft, dan kan ik meer, ook meer voor de maatschappij betekenen.

  Want ja, ik ben mantelzorger geweest, meerdere malen zelfs, onzichtbaar in de familie. Want ja, ik doe nu vrijwilligerswerk, vind ik erg leuk, een vaste baan vinden voor mij zit er amper meer in in het nu. Ik zou dus juist meer kunnen doen als ik een hogere basisinkomen heb en vrij zou zijn.

  Al laten ze mij wel zitten. Ik zou dus meer reizen naar hen die verderaf wonen en waar ik wat kan betekenen ook. Nu moet ik zelfs voor mijn vrijwilligerswerk gaan zeuren om een beetje reiskosten wat voor een ander niks lijkt te zijn, maar voor mij een heel groot bedrag is!

  X

  Like

  • Ja, ik ben ook groot voorstander. Jij bent een goed voorbeeld voor hoe het nu gaat en dat dat niet handig geregeld is. Zou toch fantastisch zijn als je het zelf kan beslissen en inderdaad belachelijk dat je geen vrijwilligerswerk mag doen. Te krom.

   Geliked door 1 persoon

   • ik mag het wel, en moet het zelfs, al jarenlang, maar ik ben ook nog chronisch ziek, het eerste wat ik weer zou gaan doen, is warmwater therapie bijv, en meer massages laten doen, dingen die mij helpen maar ik niet kan doen nu om mijzelf te verbeteren, het is zo krom als maar kan zijn! Ik kan meer doen, maar mag niets doen om mijzelf omhoog te werken…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s