zomertijd gezelligheid

Zomertijd. De klok wordt een uur vooruit gezet. En weer denk ik zoals al mijn hele leven, hoe zit het ook alweer. Is het nou voor- of nadelig en wat betekent het precies. Ik weet dat ik niet de enige ben want altijd als de klok wordt verschoven is dit een gespreksonderwerp “bij de koffieautomaat” om het zo maar eens te zeggen.

images7JHQFJ20

Daarom op mijn blog maar eens een gedegen uitleg van zomer en wintertijd, zodat je indruk op andere mensen kunt maken met je kennis hierover:

Benjamin Franklin (1706-1790) was de eerste die voorstelde eens serieus na te denken over hoe er effectief om kon worden gegaan met het daglicht. In 1784 schreef hij het satirische artikel “An Economical Project for Diminishing the Cost of Light”. Hij had gemerkt dat het vanaf april al behoorlijk vroeg licht was en dat het zonde was dat we niets met dat licht deden. Verspilling, meende Franklin die stelde dat mensen ontzettend veel kaarsen en geld konden besparen als ze in de zomer een paar uur ‘eerder’ zouden leven. Zijn artikel was vooral humoristisch bedoeld. In de praktijk werd er niets mee gedaan.

De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willet (1856–1915). In 1909 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden. Willet schreef in zijn brochure The Waste of Daylight onder meer het volgende:

“Everyone appreciates the long light evenings. Everyone laments their shrinkage as Autumn approaches, and nearly everyone has given utterance to a regret that the clear bright light of early morning, during Spring and Summer months, is so seldom seen or used.”

waste-of-daylight2 (2)Maar pas in de eerste wereld oorlog werd de zomertijd door de duitsers als eerst ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.

Tussen de oorlogen in was er weer geen zomer of wintertijd.  In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.

In de landbouw en veeteelt is de zomer- en wintertijd een nadeel. Want planten en dieren hebben hun eigen biologische ritme. De koeien kunnen niet ineens een uur eerder melk geven. De planten gaan op de zonnetijd af, niet op de zomertijd. De landbouwers moeten hiermee rekening houden.

naamloosOok bij kinderen duurt het langer voor ze aan het nieuwe dag- nacht ritme gewend zijn. Voor ouders is het wel altijd fijn dat als het voor hun nadelig is (een uur minder slaap) dat met kinderen toch weer anders ligt (een uur later wakker).

Dan nu nog een paar ezelsbruggetjes om het NOOIT meer te vergeten:

 • In het voorjaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit.
 • Als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.
 • Wintertijd. Je wint-er-tijd mee. klok acteruit dus

images (2)

En dan nog even afsluiten met de tip:

Verzet je klok al een paar uur eerder, bijvoorbeeld aan het begin van de avond (als je een avond thuis doorbrengt).  Ga dan ook wat vroeg naar bed. Met jonge kinderen (onder de 10) doe ze zaterdag nier eerder naar bed, dan slapen ze hopelijk nog iets langer uit en doe zondag alles een heel stuk eerder zodat ze er lekker vroeg inliggen. De dagen erna heb je er dan totaal geen last meer van.

4 reacties

 1. Nou ik vind het allemaal niet nodig, maak me er ook niet druk om ik merk ook niet dat ik vroeger opsta of later dit of dat doe..
  zoals het hier door jou is uitgezocht wel interessant om te weten en ook leuk,
  ‘maar voor mij , nogmaals , maakt het niet uit.
  Vor werkende mensen en met kinderen is het misschien wel soms een voor en soms
  een nadeel.
  Ondertussen ga ik genieten van de Lente\zomertijd heerlijk..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s