de Geit

Vandaag was de eerste mooie lentedag van dit jaar (en officieel is het zelfs nog winter). Ik denk dat er weinig mensen zijn die vandaag niet naar buiten zijn gegaan om te genieten van dit lekkere weer. Veel mensen zijn gaan wandelen, of misschien een stukje fietsen, in de tuin gaan werken of hardlopen. Lekker uitwaaien op het strand, voor Artis stond waarschijnlijk een hele lange rij en de terrassen zaten vol. Heel Nederland genoot.

Het rare is dat van precies dezelfde dag in september veel minder mensen zouden genieten. We zouden het dan best koud hebben gevonden of last hebben gehad van de wind. Je kan dus wel het volgende zeggen:  In het voorjaar is het glas halfvol. In het najaar is datzelfde glas half leeg.

Om dit verder toe te lichten vertel ik jullie een oud joods verhaal over een man en een geit:

Er was eens een man en die woonde met zijn vrouw,zijn drie kinderen en zijn vader, die dement aan het worden was, in een driekamerwoning. Hij had weinig geld, moest hard werken en als hij dan thuis kwam was het daar meestal heel erg druk en vol. Hij werd gek van zijn spelende kinderen, zijn seniele vader en zijn klagende vrouw.

Dus ging hij naar de Rabbi en vroeg hem om raad. De rabbi dacht lang na en zei toen: “Koop een geit”. De man vond het een raar advies maar hij deed het toch maar.

Met de geit ook nog in zijn kleine huisje was het nog voller. De geit poepte overal, at van alles op (niet alleen eten maar ook de man zijn schoen, de gordijnen en zijn krant). Ook mekkerde hij heel veel waardoor er nog meer lawaai in zijn woning was. Hij (zij dus eigenlijk) moest gemolken worden en het hele huis rook naar geit.

geit

De man werd er helemaal knetter van. Hij ging na een paar dagen weer naar de rabbi en hij vertelde hem dat het probleem alleen nog maar erger was geworden. Zo zelfs dat hij nu liever helemaal niet meer naar huis ging. Weer dacht de rabbi lang na en toen zei hij met een plechtige stem: “verkoop de geit”.

Dat deed de man en….. wat was het heerlijk rustig in zijn huis. Hij genoot van de ruimte en de rust en was helemaal tevreden.

Zo is het ook met deze heerlijke lentedag. Hij is zo fijn omdat we net slechter gehad hebben en in het najaar zijn we verwend en is diezelfde dag lang niet meer zo lekker.  Laat dat een wijze les zijn!

3 reacties

  1. […] tijd een blog over het begin van de lente. In 2015, toen ik net begonnen was met bloggen schreef ik De Geit over hoe het glas dat in het najaar halfleeg is (koud weer, wazig zonnetje en 12 graden) in het […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s